Muğla’da arkeolojik SİT alanındaki kömür ocağı mühürlendi

Muğla’da arkeolojik SİT alanındaki kömür ocağı mühürlendi
Muğla’da SİT alanlarının ve zeytinliklerin bulunduğu alanda Yatağan Termik Enerji Üretim Şirketi tarafından işletilen kömür ocağı Muğla Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol'un şikayeti üzerine mühürlendi.

İZMİR - Aydem Holding’in bünyesindeki Yatağan Termik Enerji Üretim Şirketi'nin Muğla'nın Menteşe ilçesine bağlı Kafaca Mahallesi’nde arkeolojik SİT alanları ile zeytinliklerin bulunduğu alanda işlettiği kömür ocağı Muğla Yeşil Yaşam Derneği’nin şikâyeti üzerine jandarma tarafından mühürlendi.

KÖMÜR OCAĞI İÇİN SUÇ DUYURUSU VE DAVA

Kömür ocağıyla ilgili CİMER'e şikayette bulunan Muğla Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol, sahada yapılan çalışmalarla ilgili Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’na da suç duyurusunda bulundu. Kömür ocağının ruhsatının iptali için Muğla İdare Mahkemesine dava açan Erol, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda da başvurarak idari soruşturma açılmasını talep etti.

‘DEVLET KURUMLARI GÖREVİNİ YAPMIYOR’

Artı Gerçek’e konuşan Muğla Yeşil Yaşam Derneği BaşkanıKazım Erol, "Bu alanda kömür üretimi 2023 yılının ekim ayında başladı. Daha önce de Muğla İl Tarım Müdürlüğü’ne alandaki zeytinlikleri söktüklerine dair başvuruda bulunmuştum. İl Tarım Müdürlüğü de ‘çalışmalarımız sürüyor’ cevabını verdi. Alana gidip zeytin sökümünü kayıt altına almışım. Termik santrallerinin önünü açmak için devlet kurumları görevlerini yapmıyor" dedi.

'KORUMA KURULU KARARLARIYLA SİT ALANLARINDA MADENCİLİK YAPIYORLAR'

Kömür ocağının faaliyetinin zeytinliklerden dolayı değil de bölgedeki arkeolojik SİT alanlarından kaynaklı durdurulduğuna dikkat çeken Erol, "Burada beş arkeolojik SİT var. Bir tanesi 1’inci derece arkeolojik SİT. Bir tanesi 2’nci derece arkeolojik SİT ve üç tanesi de 3’üncü derece arkeolojik SİT statüsünde. Kömür sahalarındaki arkeolojik yıkımı Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt vasıtasıyla yapıyorlar. Kafaca’daki alanda normalde madencilik yapılamaz ama Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile madencilik yapıyorlar" diye konuştu.

'ODALAR VE ARKEOLOJİ DERNEKLERİ SAHİP ÇIKMALI'

Kömür ocağının çalışmaları sırasında yaşanan heyelandan dolayı sahadaki tarihi kalıntıların da zarar gördüğünü belirten Erol, "Şu anda sadece depoladıkları kömürleri alıyorlar. Bölgeye şu anda gidemiyoruz çünkü tehditler var. Arazilere kameralar yerleştirmişler. Büyük ihtimalle idare mahkemesinden iptal kararı çıkacaktır. Odaların ve arkeoloji derneklerinin bölgeye sahip çıkması gerekiyor" dedi. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar