Muğla’da doğal sit alanına Rüzgar Enerji Santrali: Bakanlık ÇED süreci başlattı

Muğla Datça'da em özel çevre koruma bölgesi hem de doğal sit alanı statüsündeki bölgeye rüzgâr enerji santrali kurulması için ÇED süreci başlatıldı. Proje hayata geçirilirse 7 km boyunca 10 metre genişliğinde yol açılması için ağaçlar kesilecek.

Muğla’da doğal sit alanına Rüzgar Enerji Santrali: Bakanlık ÇED süreci başlattı

İZMİR- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hisarüstü Enerji Yatırımları Anonim Şirketi’nin Muğla’nın Datça ilçesinde kurmayı planladığı Acar Rüzgâr Enerjisi Santrali Depolamalı Elektrik Üretim Tesisi için ÇED süreci başlattığını duyurdu.

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre Datça'nın Karaköy ve Reşadiye Mahallesi sınırlarındaki RWS sahasına 29,7 MWm/29,7 MWe, gücünde 7 adet rüzgâr enerjisi türbini ve elektrik depolama tesisi kurulması amaçlanıyor. Santralde yılda 118 milyon kWh elektrik üretilmesi ve depolanması hedefleniyor.

ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ

RES projesinin hayata geçirilmek istendiği 21 bin 955 metrekarelik alan Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre hem özel çevre koruma bölgesi hem de doğal SİT statüsüne sahip. Türbinlerin 6 tanesi 2’nci derece doğal SİT’e denk gelen nitelikli doğa koruma alanı bölgesine dikilmek isteniyor.

AĞAÇLAR KESİLECEK

Türbinlerin dikilmek istediği alanlar orman ve tarım arazisi olarak kayıtlı. Proje hayata geçerse bu orman ve tarım alanlarında 7 bin 100 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğinde yollar açılacak. Hem türbinlerin de dikileceği hem de açılacak yollarda kalan ağaçlar kesilecek.

YÖNETMELİKLE ÖNÜ AÇILDI

Resmi Gazete’de 5 Mart 2022'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik Değişikliği' ile birlikte nitelikli doğa koruma alanlarında 50 MWm altında rüzgâr ve güneş enerji santralleri kurulmasını önü açılmıştı. Önceki yönetmelik nitelikli doğa koruma alanlarında söz konusu projelere izin vermiyordu.

BÜYÜK ORTAK EKSİM ENERJİ

Hisarüstü Enerji Yatırımları Anonim Şirketi’nin ortakları arasında Eksim Holding bünyesindeki Eksim Enerji Anonim Şirketi ile Mustafa Uğurtan isimli iş insanı yer alıyor. Eksim Enerji ise Tivnikli ailesine ait Eksim Holding bünyesinde faaliyet gösteriyor. Şirket bu proje için 386 milyon 100 bin TL bütçe ayırdı.