Muğla’da orman yolu diye çevre yolu yapımı Danıştay’a taşındı
Osman ÇAKLI
İSTANBUL - Muğla Valiliği finansmanıyla Ula Belediyesi tarafından yapılmak istenen ve yarıda bırakılan “çevre yoluna” çevrecilerin itirazları devam ediyor. ‘Gökova Özel Koruma Bölgesi’ içerisinde kesin korunacak hassas alanda bulunan Muğla’nın Ula ilçesindeki Akyaka çevre yolu projesi Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Gökova Meclisi tarafından Danıştay’a taşındı.
2021 yılı içerisinde tespit edilemeyen tarihlerde, 18-20 metre genişliğinde kilometreler boyunca kesilen ağaçların akıbetine soran MUÇEP Gökova Meclisi, Muğla Valiliği internet sitesinde belirtilen ifadelere göre yol projesinin trafik sıkışıklığında kullanılacağı gerekçesiyle yapıldığını, yangına hassas bölgede projenin yangın riskini artıracağını ifade etti. Çevreciler, oluşan kamu zararı nedeniyle, dönemin Muğla Valisi Orhan Tavlı ve Muğla Orman Bölge Müdürü’nü kapsayacak şekilde soruşturmanın işleme alınmasını talep ediyor.
‘İMAR VE ŞEHİR PLANLAMASI AÇISINDAN BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ GEREKİR’
Akyaka’dan Bodrum yönüne doğru yol yapılacağı iddiasıyla başlayan tartışmada ekolojistler projenin imar planlarında bulunmadığı gerekçesiyle itiraz etmiş ve kesilen ağaçların akıbetini sordu. Soruşturmanın devam ettirilmesi için bakanlıktan alınan ret yanıtı sonrasında itirazlarını Danıştay’da sürdüren çevrecilerin itirazları şöyle:
“Keşif yapılmadan, raporu alınmadan, orman envanteri araştırılmadan, kesilen ağaçların net olarak tespiti yapılmadan karar verilemez. Bu durum verilen kararın bozulmasını gerektiren bir husustur. Ayrıca İmar planında olmayan bir yol inşaatı İmar Kanunu'na da aykırıdır. İmar ve şehir planlama açısından da bilirkişi incelemesi gereklidir.”
BAKANLIK: SADECE TRAFİK SIKIŞIKLIĞINDA KULLANILACAK
İçişleri Bakanlığı'nın 8 Ağustos 2023’te aldığı kararda, yol niteliğinde bir imalatın olmadığı, sadece orman yolu veya orman yangınları gibi ormana zarar verebilecek durumlara yönelik kullanılacak ham toprak bir yolun olduğu ifade edildi. Söz konusu yolun yaz aylarında ve sadece trafik sıkışıklığında alternatif olarak kullanılmak üzere dönemin Muğla Valisi Orhan Tavlı tarafından Ula Belediyesi’ne devredildiği belirtilen açıklamada, iddia edildiği gibi 18-20 metre genişliğinde bir otoyol güzergâhı olmadığı gerekçesiyle herhangi bir işlem olmadığı sonucuna varıldığını kaydedildi.
‘YANGINA HASSAS BÖLGEDE YANGINA DAVETİYE’
MUÇEP Gökova Meclisi üyesi Serdar Denktaş, şehir içi trafiğini rahatlatmak için doğa koruma ve birinci dereceden orman yangınlarına hassas bölge yol projesinin olmasının yangınlara davetiye çıkaracağını söyledi. Denktaş, “Orman yangını riskini azaltmak adı altında yapımına başlanan ve yangın riskini çok daha fazla arttıracak bu çevre yolu projesi akla, bilime ve usule aykırı olarak uygulamaya alındı” ifadesini kullandı.
Suç duyurusu sonucunda otoyol projesinin devam ettirilmediği ve imalatın yarım bırakıldığı, ancak yasaya aykırı olarak başlatılan bu proje çalışması sırasında kesin korunacak hassas alan statüsündeki ormanda çok sayıda ağaç kesildiği, doğal peyzajın bozulduğu ve ekosisteme zarar verildiği belirtiliyor.
NE OLMUŞTU?
2021 yılında Muğla Valiliği'nin web sitesinde yayınlanan bir haberle Akyaka'ya bir çevre yolu projesi planlandığı, projenin finansmanının valilik kaynaklarından sağlanacağı, projenin Ula Belediyesi tarafından gerçekleştirileceği duyurulmuştu. Çevre yolunun planlandığı orman alanındaki orman yolu güzergahında çok sayıda ağacın kesildiği de ortaya çıkmıştı.
Tabiat Varlıklarını Koruma İşlerinden Sorumlu Şube Müdürlüğü'nün, çevre yolu yapımı için izin verilip verilmediğini CİMER’e soran çevreciler, “Söz konusu orman yolunun trafiği rahatlatmak için kullanılacak bir karayoluna dönüştürülmesi için verilmiş bir iznin söz konusu olmadığı yanıtını almıştı.
MUÇEP Gökova Meclisi gönüllüleri, ilgili kurumlardan bilgi aldıktan sonra bir basın açıklaması yaparak gündeme getirilen projeyi protesto etmiş ve bu projenin imar planında yer almadığı, yasal izinlerinin olmadığı gerekçesi ile Muğla Valiliği, Ula Belediyesi ve Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
Suç duyurusu ile ilgili olarak Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan ön incelemede, hakkında suç istinadı yapılan dönemin Muğla Valisi Orhan Tavlı'nın bizzat kendisinin verdiği 'soruşturmaya yer olmadığı' kararı ile suç duyurusu ret edilmişti. 'Memurlar ve kamu görevlilerinin yargılanması kanunu'na göre, hakkında suç duyurusu yapılan kişinin kendisi hakkındaki soruşturmaya karar veremeyeceği gerekçesi ile İzmir Bölge İdare Mahkemesine yapılan itiraz haklı bulunmuş ve karar bozularak soruşturma dosyası İçişleri Bakanlığı'na gönderilmişti. Bakanlık ise soruşturmaya izin vermemişti.