Muğla'da ormanlık alana RES girişimi: Binlerce ağaç kesilecek

Muğla'da ormanlık alana RES girişimi: Binlerce ağaç kesilecek
Muğla’nın Bodrum ve Milas ilçelerinde rüzgar enerji santrali dikmek için izin alamayan Özgül Holding gözünü Kavaklıdere, Menteşe ve Yatağan sınırlarındaki ormanlık alana dikti. Planlanan 10 türbin için binlerce ağaç kesilecek.

İZMİR - Yönetim kurulu başkanlığını iş insanı Ömer Faruk Özgül’ün yaptığı Özgül Holding bünyesindeki Lodos Yenilenebilir Enerji ve Elektrik Üretim Şirketi, Muğla’daki rüzgar enerji santrali projesinden vazgeçmiyor. İlk olarak Bodrum için başvuran şirket, türbin koordinatlarının Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin İlke Kararı’nda belirlenen RES yapılabilir alan sınırları içinde olmaması ve bazı direklerin turizm bölgesinde kalmasından dolayı söz konusu ret yanıtı aldı. Şirketin Milas için yaptığı başvurusu ise proje direklerinin Milas Küçüksungurtepe PSR sistem performansını olumsuz yönde etkileyerek hava seyrüsefer emniyeti için gerekli performans kriterlerini ihlal edeceği için geri çevrildi.

Şirket son olarak Kavaklıdere, Menteşe ve Yatağan sınırlarında kalan bölge alan için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kapısını çaldı. Proje tanıtım dosyasını inceleyen bakanlık ise çevresel etki değerlendirme süreci başlattığını duyurdu.

lodosre3.jpg

10 TÜRBİN İÇİN MİLYARLIK BÜTÇE

10 türbin dikmeyi planlayan şirket yılda 173 milyon kWh elektrik üretmeyi planlıyor. Şirket ekonomik işletme ömrü 49 yıl RES projesi için de 965 milyon TL bütçe ayırması dikkat çekti.

KIZILÇAM AĞAÇLARI İLE KAPLI

ÇED sahası ise 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı ormanlık arazide kalıyor. Türbinlerin dikilmek istendiği noktalar kızılçam ağaçları ile kaplı. Açılacak yollar da dikkate alındığında binlerce çam ağacı kesilme tehlikesi ile karşı karşıya. Santrallerin en yakın konuta olan uzaklığı ise bin 800 metre olacak.

lodosres.jpg
Proje alanı

ENDEMİK TÜRLER MEVCUT

Öte yandan ÇED sahası, habtitat özelliği nedeniyle Astragalus condensatus (Mart geveni), Silene delicatula (Alaca nakıl) isimli endemik bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Ayrıca ÇED sahası, aynı zamanda Türkiye’nin de taraf olduğu Bern Sözleşmesi’ne göre koruma altında olan çok sayıda canlının da yaşam alanı.

BİR GÜNDE ALTI PROJEYE ONAY

Muğla'da sadece 13-16 Mayıs tarihleri arasında altı proje için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatılırken, 13 Mayıs'ta altı projeye de 'ÇED gerekli değildir' kararı verildi

Öne Çıkanlar