Salihli’de JES davası: Sanko hukuk tanımadı

Sanko tarafından Salihli’de açılan JES kuyuları bilirkişilerce incelendi. İncelemede şirketin kaçak kuyu açtığı tespit edildi. Davacıların avukatı Yıldıray Çıvgın, insanların dava açma hakkıyla birlikte mahkeme denetiminin engellendiğini belirtti.

Salihli’de JES davası: Sanko hukuk tanımadı

Osman ÇAKLI

ARTI GERÇEK - Sanko A.Ş. tarafından Manisa’nın Salihli ilçesindeki tarım arazilerinde jeotermal elektrik santralı (JES) için açılan 17 adet kuyu hakkında 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir' kararının iptali yönünde dava açıldı. Yılmaz Mahallesi ile Salihli Çevre Derneği’nin açtığı dava neticesinde bölgede dün bilirkişi incelemesi gerçekleştirildi. Bilirkişi incelemesinde, ÇED raporunda olmayan iki adet daha kuyunun daha açıldığı tespit edildi. Salihli Çevre Derneği Başkanı Hakkı Uysal, şirkete her ne kadar ÇED gerekli değildir kararı verilmiş olsa da hukuki süreç devam ettiği sürece çalışmaların durdurulması gerektiğini söyledi.

‘JES’TEN BIKTIK’

Gediz Havzası içerisinde bulunan Salihli’nin ana geçim kaynaklarından biri de tarım. Kır nüfusunun ağırlıklı olarak tarım yaptığı araziler, yıllardır JES kuyularıyla tahribata uğruyor. Bölgede yaşayanlar, birinci sınıf verimli tarım arazilerinin JES projelerinden daha fazla kamu yararı olduğunu savunsa da JES projelerinin ardı arkası kesilmiyor. Sanko A.Ş.’ye Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca verilen ÇED gerekli değildir kararı, bölgede yaşayan çevreciler ve köylüler tarafından dava edildi. ÇED sürecinin işletilmesi gerektiğini savunan Salihli Çevre Derneği Başkanı Hakkı Uysal, Salihli’de yaşayanların artık JES’ten bıktığını belirtti.

‘HUKUK TANIMIYORLAR’

Dün gerçekleştirilen bilirkişi keşfine davacıların alınmadığını anlatan Uysal, şirketin iki farklı kuyu açtığını öğrendiklerini kaydetti. Uysal, şirketin kaçak kuyu açtığını söyleyerek şöyle konuştu:

“Şirket kaçak kuyu açıyor. Yılmaz kasabasında köylülerin birinci sınıf tarım arazisi sondajlarla delik deşik edildi. Keşif sırasında davacılar, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü görevlileri tarafından engellendi. Bu aşamadan sonra ilk olarak bilirkişi raporunu bekleyeceğiz. Şirket bu süre zarfında çalışmaya devam ediyor. Hukuk tanımıyorlar. Bilirkişiler objektif değerlendirme yaparlarsa sürecin lehimize sonuçlanacağını düşünüyoruz.”

‘HALKIN DAVA AÇMA HAKKI VE MAHKEME DENETİMİ ENGELLENDİ

Davacı köylü ve çevrecilerin avukatı Yıldıray Çıvgın, ÇED raporunda bulunan iki kuyunun yerinin değiştirildiğini ve bu yer değişikliğinin ÇED raporunda ve mahkemeye sunulan belgelerde yer almadığını kaydetti. Çıvgın, açılan iki kuyuya ilişkin resmi makamlara sunulan bir belge ya da ilanın olmadığını sözlerine ekleyerek şunları söyledi:

“Keşfe gittiğimizde, davamıza konu edilen raporda hiçbir şekilde bulunmayan iki yerde yeni kuyu çalışması yapıldığını öğrendik. Bunun nasıl yapıldığını sorduğumuzda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden ‘olur’ alarak yaptıklarını bildirdiler. Bu, kabul edilebilir bir durum değildir. Bu şekilde hem halkın dava açma hakkını fiilen engelledikleri gibi doğaya zararı bulunan faaliyetlerinin mahkemece denetimini de engellemektedirler. Bölge halkını ve mahkemeyi yok saydılar. Gerekli tüm yasal yollara başvuracağız. Davamızı ve Salihli’nin güzide doğasını korumak için mücadeleye devam edeceğiz.”

SANKO'DAN AÇIKLAMA

Sanko ise şirketlerin yasal mevzuat çerçevesinde çalıştığını belirtti. Şirket açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

"Şirketimiz, kurulduğu günden bu yana yenilenebilir enerji kaynaklarından sorumlu ve sürdürülebilir enerji üretimi felsefesiyle faaliyet göstermektedir. Bu kapsamda, Salihli ilçesinde bulunan 3 ayrı jeotermal santralinin yanı sıra jeotermal kaynak arayışlarına devam etmekteyiz. Şirketimiz, bu arayışlarını yasal mevzuatları titizlikle takip ederek gerçekleştirmekte olup, çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) süreci için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvuruda bulunmuştur.

Bakanlık, ilgili kurumlarla yapılan incelemeler ve istişareler sonucunda ÇED gerekli değildir kararı vermiş ve bu kararı tarafımıza iletmiştir. Bu karar, sondaj çalışmalarının yasal bir engel olmaksızın gerçekleştirilmesine izin vermektedir. Sondaj çalışmalarımız da bu bağlamda başlatılmıştır. Herhangi bir sondaj noktasında değişiklik yapılması gerektiğinde ise yönetmeliklere uygun olarak hareket etmekte ve değişiklikler için Bakanlık onayı alınmaktadır.

Salihli Çevre Derneği tarafından Bakanlığın "ÇED gerekli değildir" kararına itiraz edilen dava süreci halen devam etmektedir. Bu süreçte, mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkişi heyetine, sahamızdaki incelemeler sırasında gerekli tüm bilgiler şeffaflıkla aktarılmış ve talep edilen tüm evraklar da Mahkemeye sunulacaktır.

Sanko Enerji olarak bugüne kadar yasal mevzuatlara ve yönetmeliklere tam uyum sağladığımızı ve faaliyetlerimizi bundan sonra da aynı şekilde sürdüreceğimizi vurgulamak isteriz"