Sanko Holding'in JES projesinde bilirkişi raporu: 'Kamu yararı yok'
İZMİR - Türkiye'nin en verimli toprakları arasında yer alan Gediz Havzası; Türkiye'deki toplam tarımsal üretimin yüzde 10'unu karşılıyor. Türkiye'deki üzüm bağlarının yüzde 16'sı, zeytinliklerin yüzde 10'u havzada yer alıyor. Sanko Holding'in Manisa'nın Salihli ilçesinde Gediz Havzası'nda JES kurmak istemesinin ardından bölge halkı mahkemeye başvurdu. Salihli Çevre Derneği tarafından açılan davada Manisa 2. İdare Mahkemesi'nin tayin ettiği bilirkişi raporunu açıkladı.
'BİTKİ ÖRTÜSÜNE, CANLILARA, TARIMA OLUMSUZ ETKİ YAPACAK'
Bitki örtüsüne, canlılara ve tarıma olumsuz etkileri nedeniyle projede kamu yararı olmadığını vurgulayan bilirkişi heyeti şu tespitlere yer verdi:
* Proje tanıtım dosyası ve eklerinde söz konusu etkinliğin çevresel etkilerinin ve bu etkilerin en aza indirilmesi konularının jeolojik ve hidrojeolojik yönlerden yeterli olmadığı,
* Sondajlar için yer seçimi, kuyu teçhiz planları, jeotermal akışkanın kimyasal özellikleri, akış testleri ve çevresel etkileri gibi konuların yeterli düzeyde açıklanmadığı,
*Yüzey ve yeraltı suları ile tarımsal toprakların kirlenme potansiyeli mevcut olduğu için söz konusu etkinlikte kamu yararı bulunmadığı,
* Gediz Havzası'nın mevcut durumu nedeniyle bu havzada gerçekleştirilecek jeotermal enerji projelerinin kamu yararı ve çevre dengesi kapsamında kamu yararı bulunmadığı,
* Yapılması planlanan sondaj faaliyetinin kesilecek birimler ve bu birimler içindeki sorunlarının belirlenememesinden dolayı, yeryüzü ve yeraltı suları ile toprak açısından olumsuzluklar oluşturacağı.
'SALİHLİ'NİN TOPRAĞINI VE SUYUNU SAVUNACAĞIZ'
Kararı değerlendiren Salihli Çevre Derneği'nin avukatı Yıldıray Çıvgın, şu ifadeleri kullandı:
"Bilirkişi raporunda görüldüğü gibi bu projenin çevresel etkileri üzerinde yeterli açıklama yapılmaması, JES kuyularının toprak ve su bakımından olumsuz sonuçlarının olacağı, sonuç olarak projede bir kamu yararının bulunmadığı açıkça belirtilmiştir. Müvekkillerimizin haklı olduğu, JES kuyularının toprağa ve suya zararlı olduğu açıkça ortaya çıkmıştır. Umarız mahkeme de bu yönde karar verir. Biz Salihli'nin toprağını ve suyunu savunmaya devam edeceğiz" dedi.
NE OLMUŞTU?
Sanko Holding tarafından Salihli'de açılmak istenen17 JES kuyusu için Manisa Valiliği , "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir" kararı verdi. Salihli Çevre Derneği ve yöre halkı bu kararın iptali için yargıya başvurdu. 12 Haziran 2023'te bilirkişi tarafından keşif yapıldı.
ÇED raporundan bulunmayan iki farklı yerde JES kuyusu açmak için çalışma başlatıldığı tespit edildi. Raporda bulunan iki kuyunun yerinin değiştirildiği, bu yer değişikliğinin ÇED raporunda ve mahkemeye sunulan belgeler arasında bulunmadığı, ayrıca değişikliğe ilişkin resmi makamlarca herhangi bir ilanın yapılmadığı belirlendi. (ARTI GERÇEK)