Bilirkişi heyeti köylüleri haklı buldu: Mersin'de narenciye tarlasına sanayi sitesi kurulması uygun görülmedi

Bilirkişi heyeti köylüleri haklı buldu: Mersin'de narenciye tarlasına sanayi sitesi kurulması uygun görülmedi
Mersin'de narenciye tarlarına yapılmak istenen sanayi sitesi için inceleme yapan bilirkişi heyeti, dört yıldır mücadele eden Davultepelileri haklı buldu. Heyet, arazilerde sanayi sitesinin uygun olmadığı yönündeki raporunu Danıştay'a gönderdi.

Abidin YAĞMUR


MERSİN - Mersin’in Mezitli ilçesine bağlı Davultepe Mahallesi'nde Narenciye ürettikleri tapulu arazilerine sanayi sitesi kurulmak istenmesine karşı dört yıldır mücadele veren köylüler, bilirkişi heyetinin verdiği raporla umutlandı. ODTÜ öğretim üyelerinden oluşan bilirkişi heyeti, köylülere ait arazilerin tarım arazisi olarak kalması gerektiği yönündeki raporunu Danıştay’a sundu. Köylüler şimdi Danıştay’ın kararını bekliyor.

Tapulu arazileri üzerinde narenciye üretimi yapan yöre halkı, 2019 yılından bu yana arazilerinin elinden alınması ve yapılaşmaya açılması riskiyle mücadele ediyor. Davultepe halkını tedirgin eden gelişmeler, 2019 yılında arazilerinin imar planlarında tarım ve hayvancılık alanından çıkarılıp “kentsel servis alanı ve küçük sanayi sitesi alanına” çevrilmesiyle başladı.

ACELE KAMULAŞTIRMA KARARI ÇIKARILDI

Mezitli Belediye Meclisi'nin ardından Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi de köylülerin arazilerini 520 dükkanlık sanayi sitesine açacak planı onaylarken, bir grup esnaf ve siyasetçi tarafından kurulan Mezitli Sanayi Sitesi Kooperatifi de Ankara’da lobi yaparak Cumhurbaşkanlığının söz konusu araziler için “acele kamulaştırma” kararı çıkarmasını sağladı.

PLANLAR İPTAL EDİLDİ

Köylüler, arazilerine sanayi sitesi yapılmak istendiğini acele kamulaştırma kararının kendilerine tebliğ edilmesinden sonra öğrendi. Hukuk mücadelesi başlatan köylüler, arazilerinin tapulu olduğunu ve sulu tarım yapılabilen arazi olduğunu ispat edince Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 5 binlik planlardaki hatadan döndü, Cumhurbaşkanlığı da acele kamulaştırma kararını kaldırdı.

BİLİRKİŞİ HEYETİ'NDEN YÖRE HALKINI SEVİNDİREN RAPOR

Ancak köylülerin arazileri Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yaptığı 1/100 bin ölçekli Adana-Mersin Çevre Düzeni Planı'nda hâlâ “kentsel hizmet alanı ve sanayi sitesi alanı” olarak yer alıyor.
Yöre halkının planın iptali istemiyle açtığı dava Danıştay 6. Dairesi'nde sürerken, mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi heyetinden köylüleri umutlandıran bir rapor geldi.

PLANLAR ÜÇ YILDA DÖRT KEZ DEĞİŞTİ

ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Nil Uzun, Prof. Dr. Ela Babalık ve Doç. Dr. Burcu Özdemir Sarı’dan oluşan bilirkişi ayrıntılı incelemelerin ardından raporunu tamamladı.
Davaya konu tapulu tarım arazileriyle ilgili 2017 ile 2020 yılları arasında dört kez plan değişikliği yapıldığına, en son 2020 yılında söz konusu arazilerin “organize tarım ve hayvancılık alanından”, “kentsel hizmet alanı ve sanayi sitesi alanına” çevrildiğine işaret eden bilirkişi heyeti, bu planlar arasında bütünlük bulunmadığına dikkat çekti.

'BU BÜYÜKLÜKTE SANAYİ SİTESİNE İHTİYAÇ YOK'

Tarım alanının kentsel servis alanına çevrilmesiyle arazi üzerinde 520 dükkanlık sanayi sitesi yapılmasının amaçlandığına dikkat çeken bilirkişi heyeti, bu değişikliğin plan bütünlüğünü bozduğunu vurguladı. Mevcut Mezitli Sanayi Sitesi dört hektarlık alan üzerine kuruluyken bakanlığın yeni sanayi sitesi için önerdiği alanın 33 hektar olduğuna işaret eden bilirkişi heyeti, bu büyüklükte bir sanayi sitesine ihtiyaç olmadığını, söz konusu bölgenin yapılaşmaya açılmasıyla tarım alanlarının baskılanacağını vurguladı.

'KÖYLÜLER GERİ DÖNÜLMEZ EKONOMİK ZARARA UĞRAR'

Sanayi sitesi yapılmak istenen alanda tarım topraklarının bütünlüğünün bozulmadığını, narenciye üretiminin devam ettiğini, çok sayıda ağacın bulunduğu belirten bilirkişi heyetinde raporunda şu tespitlere yer verdi:

"Kentsel servis alanı için yapılacak yer seçimlerinde kamunun elindeki (belediye, hazine vb.) taşınmaz varlıkları değerlendirilmelidir. Bunların yokluğunda özel mülkiyet altındaki alanlar tercih edilebilir. Ancak bu nokta da seçilecek alanın karakteri, doğal yapısı, ekolojik değeri, sahiplerine ve bölgeye ekonomik katkısı değerlendirilmelidir.

Geçimlerini tarımsal faaliyetten sağlayan şimdiki mülk sahipleri ve alan sakinlerinin organize tarım ve hayvancılık alanının bu bölgeden kaldırılması ve bu faaliyet için yeni bir yer gösterilmemesi neticesinde ekonomik açıdan mağdur olacakları anlaşılmaktadır. Bu doğrultuda bilirkişi kurulumuz, küçük sanayi bölgesi yapılmak üzere planlan kentsel servis alanı kullanım kararı büyüklüğünün ihtiyaç duyulandan fazla olduğu, yer seçiminin ise ulaşılabilirlik açısından uygun olmadığı, ayrıca tarım alanlarını tehdit eder nitelikte olduğu ve yöre halkının ekonomik faaliyetlerini geri döndürülemez biçimde zarara uğratacağı, bu sebeple şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı olduğu görüşündedir.” (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar