Sit alanına yapılacak RES hem doğayı hem ekonomiyi tehdit ediyor: 'Datça vahşi tüketime kurban ediliyor'
Datça'da hem özel çevre koruma bölgesi hem de doğal sit alanı statüsündeki bölgeye kurulmak istenen rüzgâr enerji santrali için 29 Şubat'ta halkı bilgilendirme toplantısı yapılacak. Çevreciler, santral nedeniyle oluşacak tahribata dikkat çekiyor.
İZMİR - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ÇED sürecini başlattığı Hisarüstü Enerji Yatırımları Anonim Şirketi’nin Muğla’nın Datça ilçesinde kurmayı planladığı Acar Rüzgâr Enerjisi Santrali Depolamalı Elektrik Üretim Tesisi için 29 Şubat'ta Reşadiye Köyü’ndeki halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılımı toplantısı yapılacak. Artı Gerçek'e konuşan Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Datça Meclisi üyesi İbrahim Aydın Bodur, ya halkın katılımı toplantısını yaptırmayacaklarını ya da halkın itirazlarının tutanakla kayıt altına aldırmaya çalışacaklarını belirterek, proje karşı meşru her türlü yolu deneyeceklerini söyledi.
'RES'LER DOĞAL YAŞAMA ZARAR VERİYOR'
Enerjinin beraberinde tüketimi de artırdığını vurgulayan Bodur, "Enerji dendiğinde korkuyoruz. Başımıza neler gelecek diye düşünüyoruz. Rüzgâr güllerinin doğal yaşama verdiği zararlar var; çevreye verdiği gürültüden, hava döngüsünü durdurmasına kadar… Orada kocaman bir yapı kuruyorlar ve çevresindeki canlıları uzaklaştırıyor" dedi.
'YENİ YERLER YAPILAŞMAYA AÇILIYOR'
Bakanlığın, Karaköy bölgesinin yeni imar planlarını yaptığını ve oradaki yeni yerleşimlere elektrik götürmeye çalıştığını belirten Bodur “Orayı aslında yapılaşmaya açıyorlar. Yerleşim arttıkça elektrik ihtiyacı artıyor. Datçalılar termik santral istemiyor bu güzel. 'Daha alternatif enerji sistemleri kurulsun' diyorlar ama şunu unutuyorlar; Datça bir özel çevre koruma bölgesi. Ne kadar çok insanı getirirseniz o kadar doğal çevresi zarar görür. Yerleşime açmakla insan etkisi çoğaltılıyor. İnsan etkisinin de doğaya zarar verdiğini biliyoruz. Datça’da bir taraftan Afrika’nın etkisiyle karakulaklar varken bir taraftan da Sibirya’nın etkisiyle boz ayılar var. Böylesi önemli bir doğa yeri idi. Onun için korunması gereken bir yer" diye konuştu.
'BİR TARAFTA YAT LİMANI BİR TARAFTA YENİ YERLEŞİMLER'
Datça’nın vahşi bir şekilde tüketime kurban edildiğini dile getiren Bodur, “Bir tarafta yat limanları var, bir tarafta yeni yeni bölgeleri yerleşimleri açıyorlar. Bunlar genel olarak Datça’nın canına ot tıkayacak yerler. Ayrıca bölgede yaşayan tarım ve hayvancılık yapan köylüler de etkilerinden kaynaklı buna karşı. Hem sen 'burayı koruyacağım' diyeceksin hem de adında çevre ve iklim değişikliği olan bir bakanlık olarak enerjiyi sürdürülemez bir şekilde artırarak iklim değişikliğini artıracaksın. Bu acayip bir tezatlık" dedi.
PROJE HAKKINDA
Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre Datça'nın Karaköy ve Reşadiye Mahallesi sınırlarındaki RES için yedi adet rüzgâr enerjisi türbini ve elektrik depolama tesisi kurulması planlanıyor. Santralde yılda 118 milyon kWh elektrik üretilmesi ve depolanması hedefleniyor.
RES projesinin hayata geçirilmek istendiği 21 bin 955 metrekarelik alan Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre hem özel çevre koruma bölgesi hem de doğal sit statüsüne sahip. Türbinlerin altı tanesi 2'inci derece doğal site denk gelen nitelikli doğa koruma alanı bölgesine dikilmek isteniyor.
BÜYÜK ORTAK EKSİM ENERJİ
Hisarüstü Enerji Yatırımları Anonim Şirketi’nin ortakları arasında Eksim Holding bünyesindeki Eksim Enerji Anonim Şirketi ile iş insanı Mustafa Uğurtan yer alıyor. Eksim Enerji ise Tivnikli ailesine ait Eksim Holding bünyesinde faaliyet gösteriyor. Şirket bu proje için 386 milyon 100 bin TL bütçe ayırdı.
Yatağan'da zehirli güzellik: Termik santralin asitli küllerinin boşaltıldığı gölet tehlike saçıyor