Slovakya'da geri dönüştürülmüş sigara izmaritinden yol yapılacak

Slovakya'nın başkenti Bratislava'da, çevre kirliliğine karşı dikkat çekici bir proje başlatıldı. 2024 yılı boyunca toplanacak sigara izmaritlerinin, asfalt yapımında kullanılacak bir life dönüştürülmesi planlanıyor.

Slovakya'da geri dönüştürülmüş sigara izmaritinden yol yapılacak

Artı Gerçek - Slovakya'da geri dönüşüm ve çevre kirliliği politikalarında dikkat çekici bir karar alındı. Başkent Bratislava'da, sigara izmaritleri geri dönüşüm süreci sonrasında yol yapımı için kullanılacak.

Bratislava Belediyesi'nin çöp idaresi şirketi OLO'nun SPAK-EKO ve EcoButt isimli şirketlerle ortak projesinde, kentteki sigara izmaritleri 2024 yılında toplanacak ve asfalta dönüştürülecek. Sigara filtrelerinin özel bir life dönüştürüleceği, bu lifin de sonrasında yolların yüzeylerinde kullanılacak asfaltın hazırlanması için bir katkı maddesini oluşturacağı belirtildi.

Proje kapsamında kentteki Noel pazarlarında özel konteynerler kurularak hem standart sigara izmaritleri, hem de elektronik sigara atıkları toplandı. Daha fazla izmarit toplanması için de 2024 boyunca kamusal etkinliklerde özel konteynerler bulundurulacağı açıklandı.

İLK PROJE KÜÇÜK BİR KASABADA HAYATA GEÇİRİLDİ

OLO yetkilisi Martina Čechová, "Eğer festival, süpermarket veya diğer kent etkinliklerine gidenler sigara izmaritlerini bu özel konteynerlere atarlarsa, hem çevre temizliğine, hem de bu atığın yeniden kullanımına katkı sağlamış olacaklar" dedi.

Slovakya'da daha önceden de EcoButt tarafından sigara izmaritleri kullanılarak bir yol yapılmıştı. Ülkenin orta bölgelerindeki Žiar nad Hronom'da bulunan bu yol, türünün ilk örneğiydi.

SİGARA İZMARİTİ ÇEVREYE NE KADAR ZARAR VERİYOR?

Uzmanlar, sigara izmaritlerinin geri dönüşümünün gezegen üzerinde olumlu bir etkisi olacağını söylüyor. Dünyada her gün içilen 18 milyar sigaranın tahminen sadece üçte biri çöpe atılıyor. Yere atılan sigranın ise suyu, toprağı ve ekosistemleri kirletebilecek zehirli maddeler içerdiği biliniyor. (DIŞ HABERLER)