Su altında 500 metre yüksekliğinde mercan kulesi bulundu

Su altında 500 metre yüksekliğinde mercan kulesi bulundu
Dünyanın en büyük mercan resif sistemi olan Avustralya'daki Büyük Set Resifi'nde gökdelen benzeri 500 metre yükseliğe sahip yeni bir mercan kulesi keşfedildi.

Bilim insanları, Avustralya’da yer alan Büyük Mercan Resifi’nde 120 yılın ardından ilk kez yeni bir resif keşfetti. Uzunluğuyla dikkat çeken mercan kulesi, Schmidt Okyanus Enstitüsü tarafından resiflerdeki beyazlaşmanın haritalanması esnasında ortaya çıktı.

Araştırmacılar, bıçak şeklindeki resifin uzunluğunun 500 metre olduğu, su yüzeyinden yüksekliğini ise 40 metre olduğu belirtti.

DÜNYANIN EN YÜKSEK BİNALARININ BİRÇOĞUNU GÖLGEDE BIRAKIYOR

NTV'de yer alan habere göre bu durum onu, bölgede bulunan diğer 8 resifin ve Raine Adası’nın toplam yüksekliğinden daha uzun olduğu anlamına geliyor. Ayrıca, mercan kulesi , ABD’deki Empire State Binası, Paris’teki Eyfel Kulesi ve Malezya’daki Petronas İkiz Kuleleri gibi dünyanın en yüksek binalarını gölgede de bırakıyor.

Cook Üniversitesi’nden Dr. Robin Beaman önderliğindeki araştırmacılar, geçen Pazar günü yeni keşfedilen resifle ilgili dataylı bilgiler elde etmek için SuBastian adlı bir sualtı robotu kullandı.  Dr. Beaman, "Bulduklarımız bizi çok şaşırttı. SuBastian resifi haritandırmakla kalmadı, aynı zamanda resifi oluşturan mercanların ve etrafındaki canlıların detaylı fotoğraflarını çekti" dedi.

Öte yandan yeni mercan resifi, enstitü tarafından bu yıl yapılan diğer keşifleri de pekiştirdi. Araştırmacılar, Nisan ayında, dünyanın 45 metre boyundaki en uzun  deniz canlısı da olmak  üzere Avustralya’nın batı kıyılarında 30 yeni canlı türü keşfetti. Ağustos ayında ise, Büyük Set Resifi’nde 5 yeni siyah mercan türü bulundu.

YENİ TEKNOLOJİLER, OKYANUS BİLİMİNDE ÇIĞIR AÇIYOR

Çalışmanın yazarlarıi "Okyanusa dair olan bilgimiz gerçekten çok sınırlı. Elimiz, gözümüz ve kulağımız olabilen yeni  teknoloji sayesinde artık okyanusun gizemini çok daha hızlı bir şekilde çözüyoruz. Bbirlikte yaşadığımız farklı ekosistemler ve okyanuS biyoçeşitliliği kadar daha önce hiç sahip olmadığımız kadar yeni bilgi var" ifadelerini kullandı.

UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNDE

Büyük Set Resifi, birbirinden ayrı 2 bin 900 resif ve 900 adadan oluşuyor ve 344 bin 400 kilometre alanı ile dünyanın en büyük resif sistemi olarak kabul ediliyor.

Bununla birlikte, zengin bir biyoçeşitliğe sahip resif sistemi, Mink balinası, kambur balina ve mavi balina gibi birçok balina ve dugong gibi soyu tehlikedeki birçok deniz memelisi, 6 çeşit deniz kaplumbağası ve 1 milyondan fazla balık, mercan, köpekbalığı, vatoz, denizanası gibi canlı türlerine ev sahipliği yapıyor.

2 bin 300 kilometre uzunluğundaki resif, "bilimsel önemi" nedeniyle 1981'de UNESCO Dünya Mirası alanı olarak belirlendi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MERCANLARIN YARISINI YOK ETTİ

Ancak özellikle son on yılda, mercanları öldüren, diğer deniz yaşamını etkileyen, yosun ve diğer kirletici maddelerin büyümesini hızlandıran sıcak denizler tarafından büyük ölçüde hasar gördü.

Kasım ayında yapılan bir çalışmada, Avustralya’daki Büyük Set Resifi’nin iklim değişikliği kaynaklı toplu ağarma olayları nedeniyle son 20 yılda mercanlarının yarısını kaybettiği açıklandı.

Öne Çıkanlar