Süleymanlı Gölü'nü 'temizleyen' AKP'li Celep çıktı: 'Torf toprağını satıyorum'
Kadriye SÖZERİ
DENİZLİ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Denizli İl Müdürlüğü'nün Buldan ilçesindeki 1. Derece Doğal Sit Alanı statüsündeki Süleymanlı Gölü'nde çevre katliamı eleştirilerine neden olan 'temizlik' çalışmalarına dair detaylar netleşti. İşlemin eski AKP Çivril İlçe Başkanı Mehmet Celep tarafından yürütüldüğü ortaya çıktı. Sit alanı olmasına karşın göldeki çok değerli torf toprağını ve sazları alıp sattığını açıkça kabul eden Celep, 'temizlik' işleminden ücret almadığını söyledi.
'10 MİLYONLUK YATIRIM YAPTIK'
Süleymanlı Gölü'ndeki çalışmaları Mehmet Celep'e ait İskar Yol firması yürütüyor. Artı Gerçek'e konuşan Celep, gölün 'temizlenmesi' için Buldan Belediyesi ile birlikte proje hazırladıklarını, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan izin aldıklarını anlattı.
Celep, "Maden teknikeriyim. 2022 yılında Buldan Belediyesi ile birlikte bir proje hazırladık. Ankara'dan Tabiat Varlıkları Komisyonu, 2022 yılının ağustos ayında izin verdi. Biz de 2022 yılının ekim ayında burada temizliğe başladık Geçen sene buraya 10 milyon liralık yatırım yaptık. Yatırımdan sonra da cebimizden 1 milyon 500 bin lira daha yatırım yaptık" dedi.
'TALAN FALAN YOK, TORF TOPRAĞINI VE SAZLARI SATIYORUZ'
Eski Denizli İl Çevre Müdürü Ali Korkmazcan'ın gölün torf toprağını almak için talan edildiği, doğal yaşam dengesinin bozulduğu eleştirilerini hatırlattığımız Celep, "Burada talan falan yok. Burası proje üzerine temizleniyor. Biz burayı ücretsiz temizliyoruz, karşılığında da torf toprağı bizim maliyetimizi karşılıyor. İskar Yol’un sahibiyim ben ve Cihan Tarım, iki firmayız burada. Dev-Tur’un (eski Honaz Belediye Başkanı Turgut Devecioğlu'na ait bir şirket) araçlarını da kiraladık. Sazları Manisa’nın Turgutlu ilçesinde geri dönüşüm firmasına veriyoruz. Torf toprağını da İzmir’in Bayındır İlçesinde saksı çiçekçiliği yapan bir firmaya veriyoruz” diye konuştu.
SEBAHAT ÖDEL: GÜNDE YÜZLERCE KAMYON TOPRAK GİDİYOR
Gölün kurtarılması için yıllardır mücadele eden iş insanı Sebahat Ödel ise, gölde yapılanlara şöyle tepki gösterdi:
“Kaymakamlığa, belediyeye her yere müracaat ettim, hiçbiri bana randevu vermedi. Çevre derneklerine telefon ettim. 2018 yılında CİMER'e yazdım, 'Konunun üzerinde duracağız’ dediler. Ancak temizlik adı altında o yıllarda da toprak alımı hep devam etti. Günde yüzlerce kamyon toprak gidiyor buradan. Gölün büyük bir bölümü kurudu. Bu işi yapanların vicdanları rahat mı? Bu temizlik mi? Ben buraların güzelliğini gördüm ama torunlarım göremeyecek diye üzülüyorum" dedi
ESKİ ÇEVRE MÜDÜRÜ 'TALAN EDİLİYOR' DEMİŞTİ
Artı Gerçek'e konuşan eski Denizli İl Çevre Müdürü Ali Korkmazcan da gölün torf toprağı için talan edildiğini söylemişti:
"Taban toprağı ticari amaçla alınarak gölün yaşam dengesi bozulmaktadır. Burası 1. Derece Doğal Sit Alanı. Bu alanlarda madencilik yapılamaz, taş, toprak, kum alınamaz. Bu gölden çıkarılan, sera ve çiçekçilikte kullanılan torf toprağı altın değerinde bir topraktır. Torf toprağı için Buldan Yayla Gölü talan ediliyor."
200'DEN FAZLA KUŞ TÜRÜNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Denizli’nin Buldan ilçesinde bulunan Süleymanlı Yayla Gölü, 2000 yılında 1. Derece Doğal SİT alanı ilan edildi. Göçmen kuşların konaklama noktalarından biri olan ve 200'den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan gölde, ikisi endemik 62 bitki türü bulunuyor. Nilüferlerle kaplı göl, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.
1. Derece sit alanı olan Süleymanlı Gölü risk altında: Bunun adı temizlik değil, talan