Trakya nehirleri alarm veriyor: Dev adacıklar oluştu, yüzey yosun bağladı
Geçtiğimiz yıllarda taşkınlara neden olan Edirne'deki Tunca ve Meriç nehirleri, yaz ayları ile birlikte kurumaya başladı. Debinin düştüğü nehirlerde dev adacıklar oluşurken, yüzeyde de yosunlar oluştu.
Artı Gerçek - Ayçiçeği ve buğday üretiminde öne çıkan Edirne'de önceki yıllarda zaman zaman taşarak binlerce dekar alanı sular altında bırakan nehirler yaz mevsiminin başlamasıyla alarm vermeye başladı.
Bölgenin en önemli akarsularından Meriç’in debisi 12 Haziran 2020’de 98 metreküp olarak belirlenirken, tam 5 yıl sonra su miktarının 49 metreküp ölçülerek yarı yarıya azaldığı görüldü. Bulgaristan’da doğup Türkiye-Yunanistan sınırını oluşturarak Ege Denizi’ne dökülen Meriç Nehri'nin yatağında dev adacıklar oluştu. Yine Bulgaristan’da doğan Tunca Nehri’nin ise akışı durma noktasına gelmesi sebebiyle bazı kesimlerde adeta göle dönüşerek yüzeyi yosunla kaplandı.
ÜRETİCİLERİDEN ŞİKAYETLER GELMEYE BAŞLADI
Kış yağışlarının nehir debilerini yükseltecek kadar yağmadığını, bazı bölgelerde sulamayla ilgili sıkıntıların başladığını söyleyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, "Hepimizin bildiği gibi kış döneminde de Tunca Nehri ve Meriç Nehri'ndeki debilerimiz çok düşüktü. Neredeyse yaz dönemi kadar düşük seviyede aktı. Kış yağışları debilerin yükselmesi açısından da yeterli olmadı. Sadece ürünün ihtiyacı kadar yağışlar oldu. O yüzden de debilerimiz çok yükselmedi. Tabii bu havaların çok sıcak olmasıyla ve çeltik sulamalarıyla birlikte de nehir debileri ciddi oranda azaldı. Şu an için daha çok ciddi sıkıntılar yok ama bir iki üreticimizden ufak ufak 'Pompalarımız hava almaya başladı. Su yetersiz gelmeye başladı.' şeklinde şikayetleri almaya başladık. Biz de dün Ankara'daydık. Sayın Fatma Aksal vekilimize konudan da bahsettik. Yine Bulgaristan'dan bir takım yazışmalar yaparak su talebinde bulunalım diye kendisine bunu ilettim. Bugün yine Abdurrahman Mahallesi Kooperatifi Başkanımla görüştük. O da sıkıntı olmaya başladığını söyledi. İnşallah Vali bey ve DSİ bölge müdürümüzle bu konuları konuşup önlem almaya çalışacağız" dedi.
'TEK ÇAREMİZ BULGARİSTAN'DAN SU TALEP ETMEK'
Konuyla ilgili Bulgaristan'dan salınacak suya muhtaç olmamak için Çömlekköy Barajı projesinin önemine değinen Arabacı, "Şu an için hep söylediğimiz Çömlekköy Barajı projesi bunun önüne geçebilecek projelerden bir tanesi. O hayata geçti, ufak ufak çalışmalar başladı. Tabii bu yıla bunun faydası olmasının imkanı yok. Ama bu baraj projesini bitirip önümüzdeki yıllarda en azından bu sorunları yaşamamak için acilen hızlı bir şekilde devam ettirilmesi gerektiğini düşünüyorum. İnşallah bakanlığımızın da bu konuyla ilgili gerekli müdahaleleri yapıp hızlandıracağını düşünüyorum. Üreticiler olarak beklentimiz bu yönde. Şu an için yapılabilecek tek şey nehirler için Bulgaristan'dan bir miktar su talep etmek. Bunun dışında yapabileceğimiz çok fazla yok nehirler için. Önümüzdeki dönemlerde Bulgaristan'a muhtaç kalmamak adına bu baraj projelerini hızlandırıp bir an önce bitirmek gerekiyor. İnşallah bakanlığımız da gereğini yapacağını düşünüyorum" diye konuştu.
KRİTİK GÜNLER
Edirne Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (KÖY-KOOP) Başkanı,Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM-KOOP) Genel Başkanı Ahmet Erken, hava sıcaklıklarının bu şekilde devam etmesi, nehirlerdeki suların daha da azalması halinde sıkıntı yaşanabileceğine dikkat çekerek, şunları kaydetti:
“Meriç Nehri’ndeki su miktarı Temmuz’un 15’ine kadar bu şekilde devam etmesi halinde mesele olmaz. Ancak, Meriç Nehri’ndeki seviyenin daha da düşmesi halinde buradan sulama sağlayan kooperatifler sorun yaşamaya başlar. Meriç İpsala bölgesindeki Hamzadere, Sultanköy, Altınyazı, Karpuzlu barajlarında su miktarları güzel. Tunca Nehri boyunca üretim yapan üreticileri çok yakından ilgilendiren Çömlekköy Barajı’nın bir an önce tamamlanmasının gerektiğini düşünüyorum. Aşırı sıcaklardan buharlaşma da çok yüksek oluyor. Üretici elbette tedirgin oluyor.”