Van depreminde ağır hasar alan emniyet binasının yerine cami yapılacak: 'Kentin deprem toplanma alanına ihtiyacı var'
Van'da 2011 depreminde ağır hasar alan ve yıkılan Van Emniyet Müdürlüğü binasının yerine cami yapımı için zemin etüdü çalışması başlatıldı. Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri alanın yeşil alan ve deprem toplanma alanı olması gerektiğini vurguladı.
Şenol BALI
VAN - Van'ın merkez İpekyolu ilçesi Selimbey Mahallesi'nkeki Van Emniyet Müdürlüğü binası 2011 depremde ağır hasar aldı. Boşaltılan bina yıkıldı. 5 bin 818 metrekarelik arazi 2016 yılında Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin kararıyla park alanına çevrildi. 2019 yılında onaylanan imar planında ise yeniden resmi kurum alanı olarak ilan edildi. 2021 yılında yapılan üçüncü değişiklikle ise alan cami alanı olarak ayrıldı.
VAN'DA 1427 CAMİ VAR
Alanda geçtiğimiz günlerde zemin etüdü çalışmaları başladı. Bu durum kentte tartışma yarattı. Yakın çevrede yürüme mesafesinde altı cami bulduğu belirtilirken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre İpekyolu ilçesinde 203, kent genelinde 1427 cami bulunuyor.
'DEPREM TOPLANMA ALANI OLARAK KULLANILSIN'
Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Van halkı, kentte 2011'de iki büyük deprem yaşandığını hatırlatarak arazinin deprem toplanma alanı olarak kullanılmasını istedi.
Kentin yeşil alan bakımından Türkiye'de son sıralarda olduğuna dikkat çekildi. Alanın tüm toplumsal kesimlerin yararına değerlendirilmesi gerektiği dile getirildi.
'YANI BAŞINDAKİ MAHALLEDE FAY HATTI VAR'
Artı Gerçek’e konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Mihail Atik, kentin deprem riskine dikkat çekti. Atik, “Deprem riski taşıyan bir kenteyiz. Alanın hemen yanı başındaki İskele Mahallesi’nde stres biriktiren bir fay hattı var. Bu tarz alanlar bu riske dönük kullanılmalı. Bölgede er ya da geç deprem olacak. Yurttaşın ulaşabileceği toplanabileceği bir alan yok. Bu alan, bu ihtiyaç için biçilmiş bir kaftan. Şehrin merkezinin çıkışı konumunda. Kentte olası bir afette insanların ulaşabileceği lokasyonlardan. Yapı inşa edip orayı kapatmak daha kötü senaryolara sebebiyet verilir" diye konuştu.
İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Mihail Atik
'TRAFİK FELÇ OLACAK, KAZALAR ARTACAK'
Alana cami yapılması kararı verilirken, altyapı ve ulaşım şartlarının göz önünde bulundurulmadığını vurgulayan Atik, "2016 yılında park kararı verildi. 2019'da resmi kurum, 2021 yılında da cami alanı olarak belirlendi. Resmi onaylı uygulama planında camii görünüyor. Zemin etüt çalışması yapılıyor. Devamında projelendirilecek ve uygulamaya geçilecek.
Altyapı ve ulaşım şartları da göz önünde bulundurulmuyor. Karayolu trafiği ve kentin giriş trafiği felç olacak ve kazalar artacak. Kaos yaşanacak. Meslek odaları, STK ve kitle örgütleri şikayetçi. Bunlara rağmen kimseyi dinlemeyen bir anlayış var" dedi.
'BETONA DÖNEN KENTTE YEŞİL ALANA İHTİYAÇ VAR'
Artı Gerçek'e konuşan Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık da, "Popülizm ve rant için yapılıyor. Camiye karşı değiliz, kimsenin yorum yapma hakkı da yok. O alana yakın cami sayısı altı ve hiçbiri de dolmuyor. Bu ihtiyaç değildir, çıkar ilişkisi var. Orman Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı 2023 verilerine göre, yüzde 2’lik orman varlığı ile Türkiye’nin en az yeşile sahip dördüncü iliyiz. Betona dönüşen kent merkezinde halkın yeşil alana, nefes alabileceği mekanlara ihtiyacı var. Bu neden gözden kaçırılıyor? Hem yeşil alan olarak hem de deprem toplanma alanı olarak değerlendirilebilecek bu alana ilişkin bu kararın vicdanla alakası yok. Bu karardan vazgeçilmesi lazım" diye konuştu.
Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık
'ÇOCUKLAR, ENGELLİLER VE YAŞLILARIN YARARINA DEĞERLENDİRİLSİN'
Artı Gerçek'e konuşan Dirençli Kentler Topluluğu Derneği üyesi Zozan Özgökçe de alanın tüm kesimlerinin yararına kullanılması gerektiğini ifade etti.
Özgökçe, “Toplanma alanı yok, kültür merkezi yok, yeşil alan yok. İnsanların yürüyüş yapacağı alana ihtiyacı var. İnsanların nefes alabileceği, sosyal veya kültürel amaçlı kullanılmasını istiyoruz. Camiye karşı değiliz elbette. Bunun üzerinden toplumu kutuplaştırmaya çalışıyorlar. O muhitte yeterince camii var. Oraya ağaç dikilsin, yeşillendirilsin. Çocuklar, engelliler ve yaşlıların yararına değerlendirilsin" dedi.
Dirençli Kentler Topluluğu Derneği üyesi Zozan Özgökçe
'İNSAN YAŞAMINI İKİNCİ PLANDA TUTAN YAKLAŞIM KAMU YARARI İÇERMİYOR'
Van Barosu Çevre ve Ekoloji Komisyonu da konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, kentin çehresinin son yıllarda geri dönüşü olmayacak şekilde bozulduğu, nüfusun yoğun olduğu alanlarda neredeyse boş alan bırakılmadan bitişik nizam yapılaşmaya izin verildiği ve yeşil alanların giderek yok edildiği vurgulandı.
Van'ın bir deprem kentin olduğunun hatırlatıldığı açıklamada şöyle denildi:
"Şehrin ana arterlerinde, olası bir afet anında tuvalet, elektrik ve su gibi altyapı hizmetlerinin sağlandığı ve insanların güvenle bir araya geleceği alanlara olan ihtiyaç barizken, kamu kaynaklarının acil ve gerekli bir ihtiyaca dayanmayan tercihlerinde kullanılması kabul edilemez. Olası bir kriz durumunda insanların sığınacağı alanların oluşturulması temel ve acil ihtiyaçken insan yaşamını ikinci planda tutan bir yaklaşımın kamu yararı içerdiği söylenemez."
Adıyamanlı depremzedeler 11 aydır yardım bekliyor
Depremde 78 kişinin ölmüştü Hakimbey Apartmanı için iki belediye görevlisine soruşturma izni verildi