Van'daki Dilkaya - Engil Deltası’nda ekolojik kırım: Binlerce balık öldü, onlarca kuş türü tehlike altında

Dilkaya-Engil Deltası ile Van Gölü arasındaki setin açılmasıyla deltadaki tatlı sular göle aktı. Binlerce balık öldü, kuşların yaşam alanları tehlikeye girdi. Van Büyükşehir Belediyesi ekipleri, delta ile göl arasına yeniden set çekti.

Şenol BALI


VAN - Van’ın Edremit ilçesinde bulunan Dilkaya-Engil Deltası, 450'nin üzerinde kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Delta, aynı zamanda balıkların doğal üreme ve yaşam alanı. Delta ile Van Gölü'nü ayıran setin açılması sonucu deltadaki tatlı su günlerce Van Gölü’ne aktı. Üreme döneminde olan endemik inci kefali başta olmak üzere binlerce balık öldü. Sazlıkların büyük bir bölümü balçık tarlasına döndü. Yumurtlama döneminde olan yabani kuş ve ördek türleri de zarar gördü.

ÇEVRE VE EKOLOJİ KOMİSYONU İNCELEME YAPTI

Çevreciler ve STK temsilcileri, balık ölümlerine dikkat çekmek için sosyal medyada kampanya düzenledi. Van Barosu Çevre ve Ekoloji Komisyonu da deltaya giderek incelemelerde bulundu ve ilgili kurumlarla bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

'EKOLOJİK DENGE BOZLUYOR’

Artı Gerçek’e konuşan Van Barosu Çevre ve Ekoloji Komisyonu üyesi avukat Deniz Işık, "Van Gölü’nün tuzlu suyu ile deltanın tatlı suyunu ayıran doğal bir set vardı. Köylüler tarafından tahrip edilmesiyle sazlıktaki su, gölün suyuna karıştı. 10 gündür bu halde. Neredeyse sazlıklar kurudu. Binlerce balık ölümü ortaya çıktı. Sinekler de ortaya çıkmış. Bu da hastalıklara neden olacak. Tatlı sular göle akmaya devam ediyor. Hâlâ önlem alınacak bir durumda. Sazlıklar kurur veya burası yok olursa tatlı su balıkları yok olmaya devam edecek. Doğa tahribatı sorunu artarak devam edecek. Kuşlar göç etmek zorunda kalacak. Ekolojik denge bozuluyor" dedi.

'DOĞA KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ EKİPMAN YOK DİYE MÜDAHALE ETMEDİ'

Doğa Koruma ve Milli Parklar Van Şube Müdürlüğü’nün yeterli ekipman olmadığı gerekçesiyle müdahale etmediğini söyleyen Işık, "Burası koruma alanı. Doğa Koruma Müdürlüğü burayla ilgileniyor. 6-7 gün önce buradan haberdardılar. Yeterli ekipmanları yok diye müdahale edemediklerini söylüyorlar. Böylesi önemli bir konuda müdürlüğün, 'yeterli aracımız yok, müdahale edemiyoruz' gerekçesi kabul edilebilir bir şey değil. Nitekim DSİ, karayolları veya belediyelerden yardım alınabilir. Van Büyükşehir Belediyesi ile iletişime geçtik" dedi.

VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EKİPLERİ MÜDAHALE ETTİ

Van Büyükşehir Belediyesi ekipleri dün alana müdahale etti. Çevre Koruma Ve Kontrol Dairesi’ne bağlı iş makineleri, tatlı suyun göle aktığı alanı doldurarak set oluşturdu. Böylece büyük bir su kaybına uğrayan delta, yeniden su tutmaya başladı.

VAN GÖLÜ HAVZASI'NIN EN BÜYÜK SULAK ALANLARINDAN

Türkiye'deki sulak alanların beşte biri Van Gölü Havzasında bulunuyor. 2022 yılında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 'Doğal SİT- Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' ilan edilen Dilkaya - Engil Sazlıkları da Bendimahi Sazlıkları ile beraber bölgedeki en büyük sazlıklardan. Sazlıkların bu şekilde tahrip olması, canlı yaşamının yanı sıra yeşil alan bakımından fakir olan Van için büyük bir tehlike.

Öne Çıkanlar