Vaysal Köyü kalker ocağına karşı mücadele ediyor: Orman ve su kaynakları tehdit altında

Vaysal Köyü kalker ocağına karşı mücadele ediyor: Orman ve su kaynakları tehdit altında
Vaysal Köyü, ormanlık alanda, su kaynakları yakınında kurulmak istenen ikinci kalker ocağına karşı hukuk mücadelesi veriyor. Yöredekiler, bölgenin 'Edirne’nin akciğerleri' olduğunu, su kaynaklarının ise Ergene Havzasını beslediğini söyledi.

EDİRNE - Cantaş İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi, Edirne'nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal köyünde ikinci bir kalker ocağı kurmak için valiliğe başvurdu. Ormanlık alanda, su kaynağına 400 metre mesafede kurulması planlanan kalker ocağı için 'ÇED gerekli değildir' kararı verildi. Bunun üzerine Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Edirne İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı.

KARAR 15 GÜN İÇİNDE AÇIKLANACAK

Birinci kalker ocağının kapasite artış talebine karşı açtıkları davayı kazanan Vaysal Köyü halkı, ikinci tesise de 'dur' demek için Edirne Adliyesi'nde bir araya geldi.

Duruşmaya, Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Karapınar, köy halkı ve taraf avukatları katıldı. Tarafları dinleyen mahkeme heyeti, kararın 15 gün içinde açıklanacağını belirterek duruşmayı bitirdi.

'BİLİMSEL OLARAK KAZANDIĞIMIZ GİBİ HUKUKEN DE KAZANACAĞIZ'

Adliye önünde açıklama yapan avukat Bülent Kaçar, bilirkişi heyetinin projenin hukuka ve bilime aykırı olduğu yönünde rapor verdiğini hatırlattı. Kaçar, "Mahkemenin, valiliğin usule, yasaya ve ÇED yönetmeliğine aykırı olarak verdiği kararı iptal edeceğine inanıyoruz. Vaysal köylüleri, Vaysal Kooperatifi ve bölgedeki yaşam savunucuları olarak bugüne kadar bilime ve hukuka inandık. Haklıyız, bilimsel olarak kazandığımız gibi hukuken de bu davayı kazanacağımıza inanıyoruz" dedi.

Bülent Kaçar

'İKİNCİ BİR SAATLİ BOMBA'

Aynı bölgeye ikinci bir kalker ocağı açılmasını eleştiren Kaçar, "Bu taşların çıkarılması sırasında oluşacak tahribat ve 3 bin ton taşın her gün 85 kamyonla taşınıyor olmasıyla oluşacak tozuşuma nedeniyle doğal yaşamın devamı söz konusu olamaz. Bu durum, Vaysal köyü açısından ikinci bir saatli bomba demektir. Başka bir şirketin daha o bölgede taş ocağı açmak için müracaatı var. Bu bölgeye sahip çıkmak zorundayız. Hem yeraltı su kaynakları hem de ormanlar Edirne ve Trakya açısından çok önemlidir. Bu bilinç ve kararlılıkla yaşamı savunmaya, Vaysal’ı, Trakya’yı savunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

'EDİRNE’NİN EN GÜZEL ORMANLARI ORADA'

Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Karapınar ise "Biz, davanın lehimize sonuçlanacağından eminiz. Köy halkı olarak yaşam alanımıza dokunulmamasını, canlılara, doğaya müdahale edilmemesini istiyoruz. Edirne’nin en güzel ormanları o bölgede. Orası Edirne’nin akciğerleridir. Oradan çıkan su, Ergene Havzasını besliyor. Mevcut ocaktan dolayı zaten ağaçlarda kuruma başladı, bir de bu açılırsa doğaya daha çok zarar verecek” dedi.

İbrahim Karapınar

'HER PATLAMADA ZELZELE OLMUŞ GİBİ SALLANIYORUZ'

Köy sakinlerinden İlkgül Kutlu da "Evlerimizin duvarları çatlıyor. Her patlamada zelzele olmuş gibi sallanıyoruz. Bu durumdan rahatsızız. İnsanlarımız, hayvanlarımız için bu ocağın açılmamasını istiyoruz" diye konuştu.

Öne Çıkanlar