Yatağan Termik Santrali'nin kömür ocağı yine yargıdan döndü

Yatağan Termik Santrali'nin kömür ocağı yine yargıdan döndü
Yatağan Termik Santraline kömür sağlamak için açılmak istenen kömür ocağına verilen ÇED izni bir kez daha mahkeme tarafından iptal edildi. Avukat Mehmet Cilsal, "Altı senedir bu bölgeyle uğraşıyoruz. Bütün davaları kazandık. Bu önemli bir zafer" dedi.

İZMİR - Muğla’nın Yatağan ilçesinde termik santral kaynaklı doğa ve tarih kıyımı devam ederken açılan doğa ve yaşam savunucuları da hukuk mücadelesini sürdürüyor. Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. tarafından Hacıbayramlar Mahallesi’nde yeraltı kömür ocağı açılması için 2018 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'ÇED gerekli değildir' kararı verdi. Bakanlığın kararı Muğla 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Danıştay 6. Dairesi de yerel mahkemenin verdiği kararı onadı. Ancak Danıştay kararına rağmen yeniden ÇED süreci başlatıldı ve bakanlık 2022’de yılında bir kez daha ‘ÇED olumlu’ kararı verdi. Bu karar Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Yeşil Yaşam Derneği tarafından yargıya taşındı. Yerel mahkeme şirket lehine karar verdi ancak Danıştay bir kez daha kararı bozdu. Yeniden görülen davada Muğla 3. İdare Mahkemesi 'ÇED olumlu' kararını iptal etti.

DEPREM RİSKİNDE DİKKAT ÇEKİLDİ

Kararda, ÇED’in mevzuata uygun düzenlenmediği, hatalı, eksik ve yanıltıcı bilgiler içerdiği, madencilik faaliyeti açısından uygun olmadığı belirtildi. Kömür ocağının deprem riski fazla olan bir bölgede olmasının çeşitli afetleri tetikleyebileceği vurgulandı. Ocağın çevresinde zeytinlikler bulunduğuna dikkat çekildi ve ocağın hava kirliliğini tetikleyeceği ifade edildi.

'ÖNEMLİ BİR ZAFER KAZANDIK'

Artı Gerçek'e kararı değerlendiren Muğla Yeşil Yaşam Derneği’nden avukat Mehmet Cilsal, "Şirketin ya da idarenin kararı temyize taşıyacaklarını düşünüyorum. Danıştay’a götürseler de yine kazanacağımızı biliyoruz. Ama önümüzde 2009/7 genelgesi var. Bu genelge başımızın baş belası. Halkın katılımı toplantısından önceki ÇED sürecini atlayarak yeni bir süreç başlatabilirler. Berat Albayrak Enerji Bakanı olduğu dönemde Yatağan’a yeni bir termik santral kurulması planı vardı. O yeni kurulacak termik santralin kömür sahasıydı. Sonrasında santral kararından vazgeçilirken bu sahayı da Yatağan Termik Enerji Şirketi’ne sattılar. Biz dernek olarak altı senedir bu bölgeyle uğraşıyoruz. Bütün davaları kazandık. Bir çivi bile çakamadılar. Toprak altına girip kömür çıkaramadılar. Bu önemli bir zafer. Kazanmış olmanın da morali de bizde" dedi.

PROJE HAKKINDA

Aydem Holding bünyesindeki Yatağan Termik Enerji Üretim Şirketi, Hacıbayramlar Mahallesi sınırlarındaki 382 hektarlık ruhsat sahasında yıllık 2 milyon 250 bin ton kömür çıkarmak istiyor. Proje alanı, Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre tarım arazisi ve sulama alanı. Başta Yatağan olmak üzere bölgenin içme suyu kaynakları burada yer alıyor. ÇED sahasının bir kısmı tapuda zeytinlik olarak kayıtlı. ÇED sahasında kalan tarım arazileri ve zeytinlikler kömür ocağı için kamulaştırıldı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar