Yeşilırmak Nehri'ndeki çalışmalar ekolojik dengeyi bozuyor: 'Bazı türlerin nesli tükenebilir'

Amasya Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Yıldırım, Yeşilırmak Nehri'ne yürütülen temizleme ve ıslah çalışmalarının nehrin ekolojik dengesini bozduğunu belirtti. Yıldırım, "Balıkların ve kuşların yumurtlama alanları yok ediliyor" dedi.

Yeşilırmak Nehri'ndeki çalışmalar ekolojik dengeyi bozuyor: 'Bazı türlerin nesli tükenebilir'

Mehmet MENEKŞE

AMASYA - Amasya Valiliği, Amasya Belediyesi ve Devlet Su İşleri (DSİ) geçtiğimiz aylarda Yeşilırmak Nehri'nin temizlenmesi ve ıslahı için çalışma başlattı. Amasya kent merkezinden geçen nehrin sağında ve solunda dört kilometrelik alanda temizlik ve peyzaj çalışması yürütülüyor.

Artı Gerçek'e konuşan ekoloji ve ekosistemler uzmanı Amasya Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Yıldırım, yürütülen çalışmaların ırmağın ekolojik dengesini bozduğunu belirtti. Yıldırım "Karabatak, yaban ördeği, su tavuğu, balıkçıl kuşunun ayrıca yayın, sazan, kefal ve tatlı su balıklarının yumurtlama ortamları ortadan kalkıyor. Bu durum hayvan çeşitliliğini azaltıyor. Bazı türlerin neslinin tükenmesine yol açabilir. Bitki çeşitliliğini ve bitkiye bağlı yaşayan türlerin ortadan kalkmasına neden olabilir. Bitki yüzeyindeki azalış suyun buharlaşmasını azalttığı için yağış azalmasına yol açabilir” uyarısında bulundu.

'YAPILAN UYGULAMANIN BİLİMSEL BİR TARAFI YOK'

Son 50 yılda Amasya'da yeşil alanların hızla imara açılarak Yeşilırmak Havzası'nın betonlaştırıldığını dile getiren Yıldırım, "Kara ekosisteminde yaptığımız tahribat yetmiyormuş gibi Türkiye’nin ikinci büyük akarsu ekosistemi olan Yeşilırmak Nehrini yeşilden yoksun bir su kanalına dönüştürme projesi de bugünlerde hızla devam etmektedir. Ekosistemin doğasında var olan sucul ve nemli ortamı seven bitkilerin oluşturmuş olduğu yeşil örtü Yeşilırmak'tan uzaklaştırılarak nehir yatağı hızlı bir şekilde taşlarla dolduruluyor. Irmağın kokuya sebep olduğu savunması ile yapılan ve debi artışı sağlanacağı düşünülen bu uygulamanın bence bilimsel bir açıklaması yoktur" diye konuştu.

'ARITMA SİSTEMİYLE KOKUNUN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR'

Yeşilırmak Nehri'nde kokuya insan kaynaklı atıkların sebep olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Sistem için doğal olan bitki örtüsü kokuya sebep olmak bir yana havanın oksijen oranını artıran ve ekosistemde biyolojik çeşitliliği koruyan özelliklere sahiptir. Irmakta kokuya sebep olan unsurlar insan kaynaklı atıklardır. Bundan kurtulmanın yolu ise arıtma tesislerini artırmak veya revize etmekten geçmektedir. Dedelerimizin mirası değil de torunlarımızın emaneti olan bu ve benzeri ekosistemleri korumak insan için lüks olmaktan öte bir görevdir."