10 büyükelçilikten 'Viyana Sözleşmesi' mesajı
Büyükelçi krizi hakkında 10 elçilik 'Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesine riayet etmeyi teyit ediyoruz' açıklaması geldi. 10 ülke de ABD'nin açıklamasını paylaştı.
Aralarında ABD Büyükelçisi'nin de bulunduğu 10 büyükelçinin Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını talep etmesinin ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyükelçilerin istenmeyen adam ilan edileceği açıklamasına kabine toplantısının başladığı sıralarda 10 ülkenin Türkiye büyükelçiliklerinin sosyal medya hesabından yanıt geldi.
Hollanda tarafından ise açıklama Büyükelçi Marjanne de Kwaasteniet'in hesabından yapıldı.
Açıklamada, "Diplomatik İlişkiler Hakkındaki ABD Viyana Sözleşmesinin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder" ifadeleri kullanıldı.
10 büyükelçilik de ABD Büyükelçiliği'nin mesajını retweet etti.
— U.S. Embassy Turkey (@USEmbassyTurkey) October 25, 2021
Kanada, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder.
— Kanada Türkiye (@KanadaTurkiye) October 25, 2021
Hollanda, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yoneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder.
— Marjanne de Kwaasteniet (@MdeKwaasteniet) October 25, 2021
VİYANA SÖZLEŞMESİNİN 41. MADDESİ NE DİYOR?
Viyana Sözleşmesi Avusturya'nın başkenti Viyana'da 2 Mart-14 Nisan 1961 tarihleri arasında düzenlenen "Birleşmiş Milletler Diplomatik İlişkiler ve Dokunulmazlıklar" konferansında alınan kararlarlar çerçevesinde imzalandı.
Sözleşmenin 41. maddesi ise şöyle:
Madde 41 - 1. Ayrıcalıklarına ve bağışıklıklarına hâlel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan bütün şahıslar kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmekle yükümlüdür. Anılan Devletin iç işlerine karışmamakla da bu şahıslar keza yükümlüdür.
2. Gönderen Devlet tarafından kabul eden Devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmi işler, kabul eden Devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak diğer bir Bakanlık ile veya aracılığıyla yürütülür.
3. Misyonun binaları, misyonun bu Sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden Devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz.