102 yıllık acı

Soykırımın yıl dönümünde Ermenistan'daki anma Erivan'daki Soykırım Anıtı'nın önünde yapıldı.

102 yıllık acı

DÜNYA- Ermeni soykırımının 102. yılında Ermenistan'ın başkenti Erivan'da adı Ermenice'de "Küçük kırlangıçların hisarı" anlamına gelen Erivan Tsitsernakaberd Anıt Kopleksinde anma yapıldı. Törene Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sargisyan ve eşi Rita Sargisyan'ın yanı sıra Ermenistan Parlamentosu sözcüsü Galust Sahakyan, Başbakan Karen Karapetyan ve diğer milletvekilleri, hükümet üyeleri, diplomasi çevreleri, siyasal partilerin temsilcileri, diasporadan Ermeniler, yurt dışından konuklar ile yurttaşlar katılarak soykırım kurbanlarının anısına saygı duruşunda bulundular.

Dünya Ermenileri Katolikosu Garegin II'de törende hazır bulundu.

Sargisyan, törende anıta çelenk koyduktan sonra katılımcılar birlikte Erivan Ermeni Kilisesi'ne giderek dua ettiler. Kilise'deki törene, Cumhurbaşkanı Sarkisyan ve eşinin yanı sıra tüm protokol üyeleri katıldı. Sarkisyan daha sonra yaptığı kısa açıklamada 1915'in 20. yüzyılın ilk soykırımı olduğuna dikkat çekerek "Bu soykırımla yüzleşmenin zamanı çoktan geldi. Soykırımın kabul edilmemesini çocuklarımıza miras olarak bırakmamalıyız" dedi.

DÜNYANIN BİRÇOK KENTİNDE ERMENİLER ANILACAK

Ermenistan'ın yanı sıra dünyanın farklı kentlerinde de 1915 Ermeni Soykırımı anısına çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor.

ABD’deki anma etkinliği 21 Nisan’da Massachusetts Eyaleti Capitolium’unda devlet yetkililerinin ve politikacıların katılımıyla gerçekleştirilmişti.

Fransa, İtalya, Almanya, Hollanda, Belçika gibi ülkeler başyta olmak üzere birçok ülkede de Ermeniler ile solykırımı tanıyan siyasetçi, yazar ve aktivistin katılımıyla anma törenleri düzenlenecek.

Ermeni Soykırımı 1965 yılında ilk olarak Uruguay tarafından kabul edildi. Daha sonra sırasıyla Rusya, Fransa, İtalya, Hollanda, Belçika, Polonya, Litvanya, Slovakya, İsviçre, İsveç, Yunanistan, Kıbrıs, Lübnan, Kanada, Venezuella, Arjantin, Almanya, ABD’nin kırkı aşkın eyaleti soykırımı tanıdı.

Soykırım; Vatikan'ın yanı sıra Avrupa Parlamentosu ve Dünya Kiliseler Birliği tarafından da tanınıyor.

anma Ermeni Soykırımı