‘182 bin insanın ölümü hala soykırım değil’
Irak Kürdistanı Bölgesinde Enfal katliamının 29’uncu yıldönümü nedeniyle anma etkinlikleri ve gösteriler düzenleniyor
DÜNYA – Irak Kürdistanı’nda, Enfal harekatı olarak bilinen ve 14 Nisan 1988’de başlayıp aynı yılın Eylül ayına kadar devam eden katliam operasyonları nedeniyle başlayan anmalar sürüyor.
"BAĞIMSIZLIK EN İYİ MESAJDIR"
Enfal katliamının 29. yıldönümü nedeniyle Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani bir mesaj yayınladı. Barzani mesajında, bağımsızlığın katliam kurbanlarına karşı yerine getirilecek en iyi vefa olacağını vurguladı.
Enfal’in uluslararası düzeyde tanıtılması çabalarının da devam etmesi gerektiğini belirten Barzani, "Kürdistan hükümeti Enfal kurbanlarının cesetlerini Kürdistan’a getirmeye devam etmeli" dedi.
"ENFAL VE HALEPÇE İNSANLIK SUÇUDUR"
Halepçe’de Şehit Aileleri Kurumu tarafından organize edilen anma töreninde Halepçe Valisinin yanısıra hükümet yetkilileri, siyasi parti ve kurum temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.
Anma töreninde Halepçe Enfal Mağdurları ve Şehit Kurumu yöneticisi Kameran Mustafa tarafından okunan mesajda, şu görüşlere yer verildi:
"Enfal ve Halepçe katliamı Kürt halına karşı yürütülen en büyük insanlık suçlarındandır. Uluslararası düzeyde soykırım suçu olark tanımlanması için üzerinde durulmalıdır. Irak Lahey Adalet Divanı üyesi olmadığı gerekçesiyle halen de bu suç uluslararası düzeyde soykırım olarak kabul edilmemektedir."
ÖZÜR DİLEMEYEN IRAK’A TEPKİ
29 yıl önce Baas rejimi tarafından gerçekleştirilen Enfal katliamında yaşamını yitirenlerin yakınları, katliam nedeniyle özür dilemeyen Bağdat hükümetine tepki gösterdi.
Enfal katliamının 29. Yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma etkinlikleri nedeniyle açıklamalarda bulunan Enfal ve Şehit Aileleri Bakanı Mehmud Haci Salih, Bağdat hükümetini sorumluluklarının gereğini yerine getirmemekle suçladı.
Kürdistan hükümeti olarak Enfal kurbanlarının ailelerine verilmesi gereken tazminatla ilgili gerekli işlemleri tamamladıklarını belirten Mehmud Haci Salih, "Fakat Irak Hükümeti Enfal’de yaşamını yitirenlerin ailelerine tazminat ödemeye yanaşmıyor. Bağdat, sorumluluğunun gereğini yerine getirmekten kaçmaya çalışıyor" dedi.
Kürdistan Demokrat Sosyalist Partisi Başkanı Hemê Hacı Mahmud da, Bağdat’ı katliam nedeniyle özür dilemeye çağırdı.
Mahmud, "Irak hükümeti Kuveyt’ten özür diledi. Enfal kurbanlarının yakınlarından ise özür dilemedi, tazminat da ödemedi. Bu kabul edilemez" diye konuştu.
"HALA MAAŞ ALAN SORUMLULAR VAR"
Germiyan’da katliamın yaşandığı başlıca bölgelerden biri. Germiyan’da düzenlenen anma etkinliğine kurbanların yakınları katılarak yaşananları anlattı.
Katliamda ailesinden tek kurtulan kişi olan Hacı Fehim anma etkinliği sonrasında Roj News Haber Ajansı’na şunları söyledi:
"53 kişilik ailemden bir ben kaldım. Tek başıma yıkık bir evde yaşıyorum. Hiçkimsem kalmadı. Hiçbir şey istemiyorum, sadece buradaki müsteşarın yargılanmasını istiyorum. Hükümet neden Enfalcilere ve bu müsteşara maaş veriyor? Müsteşarı kaymakam yapmışlar. Neden bunları yakalayıp yargılamıyorlar?"
ANMALARDA ENFAL'İN SOYKIRIM OLARAK GÖRÜLMESİ TALEBİ ÖNE ÇIKTI
Germiyan’ın Kelar ilçesinde Kuran spor salonunda Enfal ve soykırım konulu bir konferans düzenlendi. Konferansta konuşan Enfal Mağdurları ve Şehit İşleri Bakanı Mahmudi Haci Salih, Enfal soykırımının uluslararası düzeyde tanınmasını istedi.
Yine Kelar’ın Rizgari kasabasında Aran Aydınlanma Merkezi açıldı. Açılış töreninde Enfal katliamında yaşamını yitirenlerin yakınlarına ödül verildi.
Enfal katliamını anma etkinlikleri kapsamında Germiyan’ın Dukan kasabasında ise futbol turnuvası düzenlendi.
HDP, ENFAL KATLİAMI NEDENİYLE AÇIKLAMA YAPTI
HDP MYK da, Irak’ta Saddam Hüseyin tarafından gerçekleştirilen Enfal katliamında yaşamını yitirenleri andı, katliamı lanetledi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Irak’ta 1988 yılında Baas rejimi ve Saddam Hüseyin tarafından gerçekleştirilen Enfal katliamına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Kimyasal ve biyolojik silahlar kullanılarak genç, yaşlı, kadın ve çocuk 100 binin üzerinde Kürdün Enfal’de katledildiğini ifade eden HDP, "Kara Harekatı, havadan bombardıman ve yerleşim yerlerinin sistematik bir şekilde imha edilmesi, toplu katliam, zorla göçertme şeklinde vuku bulan bu operasyonlarda insanlığa karşı suç işlendi" dedi.
Irak Yüksek Ceza Mahkemesi, 1 Mart 2010 yılında Enfal Harekatı’nın bir parçası olan Halepçe katliamını soykırım olarak tanıdığını hatırlatan HDP, "Benzer şekilde Irak Parlamentosu, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Parlamentosu, İngiltere, Norveç ve İsveç Parlamentoları da bu katliamları soykırım olarak karar altına aldı" diye kaydetti.
13 Nisan’da, Irak Parlamentosu Enfal katliamı ile ilgili resmi özür yayınladığını ifade eden HDP, "Parlamento, benzer katliamların bir daha yaşanmaması için, katliamda yaşanan insanlık suçlarını ders kitaplarına ekledi" dedi.
İnsanlığa karşı işlenen suçlar ve katliamlar Enfal katliamı örneğinde de görüldüğü gibi gizli kalmayacağını, ulusal ve uluslararası hukuk nezdinde ve halkların vicdanında yargılanıp mahkum edileceğini vurgulayan HDP, insanlık suçları işleyenlerin, er ya da geç tarihe bir kara leke olarak geçeceğinin altını çizdi.
14 Nisan’ın Enfal’de katledilenlerin anıldığı Ulusal Anma Günü olduğunu hatırlatan HDP, "Bizler de bugün, katledilen insanları anıyor, bu katliamı bir kez daha lanetliyoruz. Bu katliamı unutmuyor ve unutturmuyoruz, ki bugün de benzer şekilde şiddet ve katliam politikalarına hevesli olanlar ve halkların mücadelelerini yok edeceğini sananlar, tarihten ders alsın" diye belirtti.