2024 Nobel Barış Ödülü, nükleer silah karşıtı Japon kuruluşu Nihon Hidankyo'ya verildi
2024 Nobel Barış Ödülü, Japonya'da Hiroşima ve Nagazaki'deki nükleer bomba kurbanlarını temsil eden ve dünyanın nükleer silahlardan arındırılması için kampanya yürüten Nihon Hidankyo kuruluşuna verildi.
Artı Gerçek - 2024 Nobel Barış Ödülü, ABD'nin 2. Dünya Savaşı'nın sonunda Japonya'da Hiroşima ve Nagazaki'ye düzenlediği atom bombası saldırılarından kurtulan ve 'Hibakusha' ismiyle bilinen mağdurların oluşturduğu sivil toplum kuruluşu Nihon Hidankyo'ya verildi.
Nobel Komitesi'nin açıklamasında, "Hibakusha, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyaya ulaşmak ve nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiğini tanıkların ifadeleri ile ortaya koymak yönündeki çabalarından ötürü Barış Ödülü'nü aldı" denildi.
GAZZE İÇİN JAPONYA BENZETMESİ
Nihon Hidankyo'nun eş başkanı Toşiyuki Mimaki, Komite'nin kararının açıklamasının ardından Tokyo'da düzenlediği basın toplantısında, ödülü kazanmış olmalarından duyduğu şaşkınlığı dile getirdi. Konuşması sırasında gözleri dolan Mimaki, "Bunun gerçekleşeceğini asla düşünmemiştim" dedi.
Kendisi de Hiroşima'ya atılan atom bombasından sağ kurtulmuş bir isim olan ve nükleer silahların dünyaya barış getireceği fikrinin bir "yanılgı" olduğunu söyleyen Mimaki şöyle konuştu:
"Nükleer silahlar sayesinde dünyada barışın korunduğu söyleniyor. Fakat bu silahlar teröristler tarafından da kullanılabilir. Mesela bunları Rusya Ukrayna'ya karşı veya İsrail Gazze'ye karşı kullanırsa, (bu savaşlar) orada bitmeyecektir. Siyasetçiler bunları biliyor olmalı."
Gazze'deki çocukların durumunun, İkinci Dünya Savaşı sonunda Japonya'da karşılaşılan tabloya benzer olduğunu da söyleyen Mimaki, "Gazze'de çocuklar kan içinde. Seksen yıl önce Japonya'da olduğu gibi" dedi.
NİHON HİDANKYŌ NEDİR?
Nihon Hidankyō kuruluşu, Japonya hükümetine nükleer silah mağdurlarına desteği artırması için baskıda bulunmak ve dünya çapında hükümetlere nükleer silahların kaldırılması için lobi yapmak amacıyla kuruldu.
Nihon Hidankyō'nun kuruluşunda, Japonya'ya ABD'nin 2. Dünya Savaşı'nda attığı nükleer bombalara atıfla 'bombadan kurtulan' ve 'radyoaktiviteye maruz kalan kişi' gibi anlamları bulunan 'hibakusha'lar yer aldı. (DIŞ HABERLER, DW Türkçe)
Nobel Edebiyat Ödülü Güney Koreli yazar Han Kang'ın oldu
Nobel Kimya Ödülü, proteinlerin 'şifresini kıran' bilim insanlarına verildi
Nobel Tıp Ödülü genetik alanında çalışan Victor Ambros ve Gary Ruvkun'ın oldu