30 yıl sonra bir ilk: Ermenilerin göçü devam ederken BM misyonu Dağlık Karabağ'a ulaştı

Dağlık Karabağ'da yerinden edilen Ermenilerin sayısı 100 bini geçerken bölgeye yaklaşık 30 yıl sonra ilk kez bir BM misyonu ulaştı. Papa Francis ise bölgede bir insani kriz yaşandığını söyledi ve taraflara krizi sonlandıracak bir diyalog çağrısı yaptı.

30 yıl sonra bir ilk: Ermenilerin göçü devam ederken BM misyonu Dağlık Karabağ'a ulaştı

Artı Gerçek - Azerbaycan'ın askeri operasyonunun ardından Dağlık Karabağ'dan Ermenistan'a kitlesel göç devam ederken bir Birleşmiş Milletler misyonu bugün Dağlık Karabağ'a ulaştı. Misyon, BM'nin yaklaşık 30 yıldır bölgeye ilk erişimi oldu. Otuz yıldır bölgeyi kontrol eden Dağlık Karabağlı Ertmeniler , geçen hafta Azerbaycan'ın bir günlük saldırısının ardından silahsızlanmayı, hükümetlerini feshetmeyi ve bölgenin Azerbaycan ile yeniden bütünleşmesini kabul etmişti.

Ermenistan, Birleşmiş Milletler'in başlıca yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı'nından Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'daki sivil tesislerden tüm askerlerini çekmesini ve Birleşmiş Milletler'e erişim izni vermesini istedi. Uluslararası Adalet Divanı Şubat ayında Azerbaycan'a Laçın Koridoru'nda serbest dolaşımı sağlama emri vermişti.

Azerbaycan şu anda Dağlık Karabağ'daki kendini fesheden Ermeni yönetiminin liderleriyle "yeniden entegrasyon" görüşmeleri yürütürken, aynı zamanda Artsah Cumhuriyeti'nin eski hükümeti ve askeri komutanlığından üst düzey isimleri gözaltına alıyor ve tutukluyor.

DAĞLIK KARABAĞ ERMENİLERİNİN TAMAMINA YAKINI BÖLGEDEN AYRILDI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise bugün yaptığı açıklamada Dağlık Karabağ'da yaşayan 120 bin Ermeniden 100 binden fazlasının Ermenistan'a gittiğini söyledi. DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Dr. Hans Henri P. Kluge yaptığı açıklamada, "Acil durum sistemlerimizi harekete geçirdik ve ihtiyaçların tam olarak değerlendirilmesinin ardından ruh sağlığı, yanık yönetimi, temel sağlık hizmetleri ve acil durum koordinasyonu dahil olmak üzere bir dizi disiplinde ülkeye uzmanlar göndereceğiz" dedi. "Zorluklar gerçekten çok büyük ve elimizden geleni yapmak için oradayız" ifadelerini kullandı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın sözcüsü Nazeli Baghdasaryan da bu sabah itibarıyla "zorla yerinden edilen 100 bin 483 kişinin Ermenistan'a ulaştığını" söyledi. Sözcü, 45 bin 516 mültecinin şu anda geçici konaklama yerlerinde olduğunu da aktardı. 2,8 milyon nüfuslu Ermenistan, ani mülteci akınını barındıran büyük bir sorunla karşı karşıya.

PAPA: İNSANİ KRİZ YAŞANIYOR

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis ise bugün yaptığı açıklamada Dağlık Karabağ'da barışın yeniden tesis edilmesi için Azerbaycan ve Ermenistan arasında görüşmeler yapılması çağrısında bulundu. Papa bölgede bir insani bir kriz yaşandığını da sözlerine ekledi. Papa pazar duasında "Son günlerde Dağlık Karabağ'da yerinden edilmiş insanların dramatik durumunu takip ediyorum ve taraflar arasındaki görüşmelerin insani krize son verecek kalıcı bir anlaşmayı teşvik edeceğini umarak Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki diyalog çağrımı yineliyorum" dedi.

Papa ayrıca Dağlık Karabağ'ın Stepanakert kenti yakınlarındaki bir yakıt deposunda meydana gelen patlamanın kurbanları için dua ettiğini söyledi. Patlamada en az 170 kişinin öldüğü açıklanmıştı. (DIŞ HABERLER)