AB-Türkiye zirvesinde Afrin de konuşuldu
AB-Türkiye zirvesi sona erdi. AK Başkanı Tusk 'Afrin harekatıyla ilgili çekincelerimizi ilettik' dedi. Erdoğan ise, 'AB ile zor bir dönemi geride bırakmış olmayı umuyoruz' dedi.
HABER MERKEZİ- Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) zirvesi Bulgaristan’ın Varna kentinde yapıldı. Zirvenin ardından AB Dönem Başkanı ve Bulgarsitan Başbakanı Boyko Borisov, Avrupa Konseyi (AK) Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Başkanı Jean-Claude Juncker ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ortak açıklama yaptı.
AB Konseyi Başkanı Tusk, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yapılan Türkiye-AB zirvesinin bir çözüm ya da uzlaşma sağlamadığını söyledi. Erdoğan ise ilişkiler açısından "Zorlu bir dönemi geride bırakmış olmayı umuyoruz" dedi.
Tusk somut bir çözüme ya da uzlaşmaya varıp varılmadığı sorulacak olursa cevabın "hayır" olacağını söyledi. Tusk, "AB-Türkiye zirvesi, endişe duyulan noktalarda somut bir uzlaşma sağlamadı. Ama gelecekte bunun mümkün olmasını umuyorum. Ancak bu konularda sağlanacak ilerlemeler, katılım süreci de dahil olmak üzereTürkiye-AB ilişkilerini iyileştirebilir" diye konuştu. Görüşmenin amacının diyaloğu sürdürmek olduğunu belirten Tusk, bu konuda görüş birliğine varıldığını söyledi. Tusk, "Gerçekten zor koşullar altında da diyaloğumuzu sürdürmeliyiz" dedi.
AB'nin Türkiye'deki hukukun üstülüğü konusunda endişelerinin devam ettiğinin altını çizen Tusk, Erdoğan'la yapılan görüşme sırasında, AB vatandaşlarının Türkiye'de tutuklanmasını, Kıbrıs'ın doğalgaz aramasına yönelik Türkiye'nin blokajını ve Afrin'de yürütülen askeri harekatı eleştirdiğini söyledi
ERDOĞAN: MÜLTECİ YARDIMININ HEPSİ VERİLMEDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise AB'nin vize serbestisi konusunda "taahhüdünü" bir an önce yerine getirmesini beklediklerini söyledi. Erdoğan şöyle konuştu: "Türkiye AB ilişkilerinde zorlu bir dönemi geride bırakmayı umuyoruz. AB ile önceki görüşmelerimizde ortak meselelerimizin çözümüne ilişkin karşılıklı taahhütlerde bulunmuştuk. Türkiye'nin başta düzensiz göç olmak üzere sorumluluklarını fazlasıyla yerine getirdiğini söylemek gerekir. 3 milyar avroluk taahhüdün 1 milyar 800 milyon avroluk kısmı iletilmiştir. Ülkemizdeki Suriyeliler için bu adım çok daha rahatlatıcı olacaktır. İnsani krizlerde bürokratik hantallığa tahammül yoktur. Ülkenizin üzerinde düşeni yaptığı bir diğer konuysa, vize serbestisidir. AB bu noktada adımını bir an önce atarsa bizi rahatlatacaktır. Bu, siyasi bir mesele haline getirilmemelidir. Gümrük birliğinin güncellenmesi çalışmasına başlanması konusundaki beklentimizi de dile getirdik. AB adil bir tutum takınmadığı sürece Kıbrıs meselesinin çözümünde katkısı olamayacaktır. Adanın etrafındaki doğal kaynaklara dair karar alma mekanizmalara Kıbrıslı Türklerin dahil edilmesi, uluslararası hukukun gereğidir. AB'yi kıbrıs konusunda hakkaniyetli olmaya çağırıyoruz.
'GÖRÜŞLERİMİZİ YAZILI İLETTİK'
Görüş ve beklentilerimizi Avrupa Birliği tarafına bugün yazılı bir biçimde ilettik. Geçtiğimiz dönemdeki olumsuzluklara rağmen diyalog kanallarını açık tutmaktan yana olduk. Aramızdaki güvenin yeniden tesisi için ilk adımı bugün burada atmış olduğumuzu umuyorum. Ancak bu adımı attık demek yeterli değil, somut olarak atmak gerekiyor."
'ORTAK ÇIKARLARA SAHİBİZ'
AB Konseyi Başkanı Jean-Claude Juncker ise "Bizi birleştiren hususlara değinmeliyiz. Aslında ortak çıkarlara ve ortak zorluklara sahibiz ve bunlara birlikte cevap bulmalıyız. Güvenlik konularıyla ilgili olarak jeostratejik çıkarlara sahibiz."