AB, Türkiye'ye yaptırım kararı aldı, açıklama ertelendi
Karar, AB'den aktarılan kaynaklarda kesintiyi kapsıyor. Ancak karar, 15 Temmuz’un yıldönümü dolayısıyla Ankara’dan gelen talep üzerine birkaç saatliğine ertelendi.
Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğal gaz sondaj çalışmaları nedeniyle yaptırım kararı aldı. Karar, AB'den aktarılan kaynaklarda kesinti ve AB ile Türkiye arasındaki Kapsamlı Hava Taşımacılık Anlaşması müzakerelerinin durdurulmasını kapsıyor.
AB ülkelerinin, Türkiye’nin Kıbrıs’ın egemenlik haklarını ihlal etmeyi sürdürmesi halinde daha farklı kısıtlayıcı önlemleri de değerlendirmeye hazır olduğu bildirildi. Yaptırımların sondaj faaliyetlerine katılan şirketleri ve gerçek şahısları kapsayabileceği ifade ediliyor.
Brüksel’deki AB Dışişleri Bakanları toplantısı ardından açıklama yapan AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Türkiye’ye ilişkin kararlar alındığını ve gelecek saatlerde kamuoyuna açıklanacağını bildirdi.
AFP’ye göre en sert cezalandırıcı tedbir, Türkiye’nin 2020 yılında yararlanması gereken Avrupa fonlarından 145,5 milyon euroluk kesinti olarak dikkat çekiyor. Avrupa Yatırım Bankası da Ankara’ya mali yardım koşullarını gözden geçirmeye davet edildi.
Avrupa Birliği ayrıca, Ankara ile üst düzey diyaloğu da tamamen kesmeden, azaltma kararı aldı.
AFP’ye konuşan üst düzey bir diplomat, "hedefli yaptırım kararlarının da alınabileceğini" belirtti.
AÇIKLAMA 15 TEMMUZ ETKİNLİKLERİ NEDENİYLE ERTELENDİ
Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, "Türkiye’nin kışkırtıcı hareketleri hiçbirimiz tarafından kabul edilemez. Bizim Kıbrıs’ın tarafındayız" diye konuştu.
Euractiv'in AB diplomatlarına dayandırdığı habere göre ise, AB yaptırım kararını duyurmayı 15 Temmuz’un yıldönümü dolayısıyla Ankara’dan gelen talep üzerine birkaç saatliğine erteledi.
Reuters haber ajansına daha önce sızdırılan yaptırımlar da bugün açıklanan yaptırımları kapsıyordu.
Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (Güney Kıbrıs) de üyesi olduğu AB, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama faaliyetlerini "yasa dışı" olarak nitelendiriyor ve Türkiye’yi Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını ihlal etmekle suçluyor.
Kıbrıs’ta garantör olduğuna vurgu yapan Türkiye ise Kuzey Kıbrıs'ın doğal kaynaklarla ilgili haklarını savunduğunu belirterek sondajdan geri adım atmayı reddediyor.
Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, bugün AB Dışişleri Bakanları toplantısı için gittiği Brüksel'de, AB'nin Kıbrıs karasularındaki keşif faaliyetleri nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulama niyetinde olduğunu ve bugün bir dizi önlem alacaklarını söylemişti. (HABER MERKEZİ)