AB üyeliğine destek artıyor

İktisadi Kalkınma Vakfı'nın araştırmasına göre, Türkiye'de halkın yüzde 78,9'u AB'ye üyeliği destekliyor. Ancak katılımcıların çoğu bunun yakın zamanda gerçekleşeceğine inanmıyor.

AB üyeliğine destek artıyor

HABER MERKEZİ- İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) tarafından Kasım ayı sonunda yaptırılan '2017 Kamuoyunda AB Desteği ve AB Algısı' adlı araştırma, son yıllarda yaşanan siyasi krizlere rağmen Türkiye'de toplumunun çoğunluğunun Avrupa Birliği’ne tam üyeliği desteklediğini ortaya koydu. Ancak araştırmaya katılanlar, Türkiye’nin yakın gelecekte AB üyesi olabilmesi konusunda umutsuz. Araştırmaya göre toplumun yüzde 78,9’u Türkiye’nin AB’ye tam üye olması gerektiğini belirtirken yakın gelecekte Türkiye’nin AB’ye üye olacağına inanmayanların oranı ise yüzde 68,8.

AB'YE DESTEK SON 2 YILDIR ARTIYOR

Katılımcıların yüzde 12,1'inin AB hakkında bilgisinin çok olduğunu, yüzde 81'ini ise bilgisinin düzeyini "biraz" olarak ifade ettiği belirtildi. Araştırmada, Türkiye toplumunun Avrupa Birliği'ne bakışına ışık tutacak veriler yer alıyor. Özellikle AB’ye tam üyelik konusunda Türkiye toplumundaki beklentilerin hala canlı olması, araştırmadan çıkan en önemli sonuç olarak öne çıkıyor. Araştırmada yer alan "Türkiye’nin AB üyeliğinin desteklenip desteklenmediği" sorusuna, katılımcıların yüzde 78,9 gibi büyük bir kısmı "destekliyorum" yanıtını verirken, "desteklemiyorum" diyenlerin oranı yüzde 21. İKV’nin 2015 yılından beri gerçekleştirdiği araştırmada AB üyeliğini destekleyenlerin oranı 2015’te yüzde 61,8, 2016’da yüzde 75,5 olmuştu. Dolayısıyla İKV araştırmasına göre, Türkiye toplumu içinde AB’ye tam üyeliği destekleyenlerin oranı son 2 yılda kayda değer biçimde artarak yüzde 61,8’den yüzde 78,9’a tırmanmış oldu.

SİYASİ OLARAK AB'DEN UZAKLAŞILDI

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 2017’de AB ile yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen araştırmadan AB’ye yüzde 78,9’luk bir destek çıkmasının son derece önemli olduğunu vurguladı. 2016 yılında da bir önceki yıla kıyasla AB üyeliğine destek verenlerin oranının arttığını hatırlatan Zeytinoğlu, "2016’da Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlanmasına ilişkin bir umut belirmişti. Biz de araştırmamızdan çıkan desteği biraz buna yormuştuk. Ama 2017’de Türkiye siyasi olarak AB’den uzaklaşmasına rağmen AB üyeliğine verilen desteğin arttığını görmek şaşırtıcı oldu" dedi. Öte yandan araştırmaya katılanların Türkiye’nin yakın gelecekte AB üyesi olması konusunda hayli umutsuz olduğunun altını çizen Zeytinoğlu, 2018’de Türkiye ile AB arasında vize serbestisi ve Gümrük Birliği güncellemeleri üzerinden yeni bir yakınlaşma olmasının bu umutsuzluğu dağıtabileceği görüşünde.

ÇOĞUNLUK ÜYE OLUNACAĞINA İNANMIYOR

DW Türkçe'de yer alan haberde, kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un düzenlediği ortak basın toplantısında söylenen sözler, bu yakınlaşmanın yakın bir tarihte gerçekleşmeyeceği öngörüsünü güçlendirdiği belirtildi. Özellikle Macron’un "Türkiye’nin AB ile ilişkileri söz konusu olduğunda, yakın dönemdeki gelişmeler ve tercihlerin, bağlı bulunduğumuz süreçte herhangi bir gelişmeye izin vermediği açıktır" sözleri, fiilen donmuş bulunan üyelik müzakerelerinin yeniden başlaması konusundaki beklentileri büyük ölçüde boşa çıkarmış durumda.

Realta Araştırma Şirketi tarafından 18-19 Kasım 2017 tarihlerinde 1311 katılımcı ile gerçekleştirilen araştırma İstanbul, Ankara, İzmir, Manisa, Eskişehir, Bursa, Trabzon, Adana, Mersin, Diyarbakır, Gaziantep, Amasya, Sakarya, Malatya, Ağrı, Aydın, Batman ve Samsun olmak üzere 18 ilde yapıldı. İKV kamuoyu araştırma sonuçlarını ilk olarak Brüksel'deki yüksek düzeyli ekonomik diyalog toplantısı sırasında Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Jryki Katainen’e ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e sunmuştu. Dün ise İstanbul’da gerçekleştirilen bir basın toplantısıyla araştırma sonuçlarını kamuoyuna açıklandı.

artış AB üyeliği