ABD-Çin ticaret savaşı 2.0: Trump'ın gümrük vergilerine Pekin'den misilleme

Trump 2.0 döneminin başlamasıyla ABD-Çin ticaret savaşı 2.0 açıldı. ABD'nin Çin ürünlerine ilave gümrük vergilerine misilleme olarak Pekin de ABD kömürü, LNG'si, petrolüne aynı muameleyi yaptı. Çin'de Google'a tekel soruşturması açılırken, ABD'li moda devleri "güvenilmez kuruluş" listesine alındı.

ABD-Çin ticaret savaşı 2.0: Trump'ın gümrük vergilerine Pekin'den misilleme

Artı Gerçek - ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'den ithal tüm ürünlere yüzde 10 ilave gümrük vergisi (tarife) getirme kararına Pekin'den misilleme geldi.

"Ticaret savaşının kazananı olmayacağı" uyarısını yapan Çin'in karşı vuruşu şunları hedefledi:

ABD kömürü ve sıvılaştırılmış doğal gazına (LNG) yüzde 15, ABD ham petrolü, tarım makineleri, kamyonetler ve büyük motorlu araçlarına yüzde 10 oranında yeni gümrük vergileri, tungsten, tellür, bizmut ve molibde gibi 25 çeşit nadir metal ürününün ABD'ye ihracatının kontrol altına alınması, Google'a tekelleşme karşıtı düzenlemeleri ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturma, Amerikan moda devleri Calvin Klein ve Tommy Hilfiger'ın sahibi olan ABD'li şirketi PVH ile ABD'li biyoteknoloji şirketi Illumina'nın Çin'in "güvenilmez kuruluş" listesine eklenmesi.

PVH ile Illumina'ya bir nevi yaptırım

Son adımı "ilgili yasalar uyarınca ulusal egemenliği, güvenliği ve kalkınma çıkarlarını korumakla" gerekçelendiren Çin Ticaret Bakanlığı, Amerikan moda firmalarını "Çinli işletmelere karşı ayrımcı önlemler almakla" suçladı. "Güvenilmez kuruluş" listesine eklenen firmalar, para cezaları ve yabancı çalışanlarının çalışma vizelerinin iptali dahil olmak üzere bir dizi yaptırımla karşı karşıya kalabilir.

GOOGLE'IN ÇİN'DEKİ TİCARİ FAALİYETLERİ TEHLİKEDE

Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi tarafından soruşturulacak Google, arama hizmetlerinin 2010'dan beri engellendiği Çin'de bazı ticari faaliyetlerini sürdürüyor. Örneğin yerel geliştiricilerle ortaklık kurarak Çin pazarına uygulamalar ve oyunlar sağlıyor.

TRUMP'I DTÖ'YE ŞİKAYET ETTİLER

Trump tarifelerini Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) de şikayet eden Çin Ticaret Bakanlığı, "meşru haklarını ve çıkarlarını korumak için" DTÖ'nün hakemliğine başvurduğunu söyledi. "ABD'nin Çin ürünlerine ek tarifeler koyması DTÖ kurallarını ciddi şekilde ihlal ediyor" diyen bakanlık, Washington'ın eylemlerini "tek taraflılığın ve ticaret korumacılığının tipik bir örneği" olarak niteledi.

GERİ ADIM İÇİN VAKİT VAR

Trump, Kanada ve Meksika'dan ithal edilen ürünlere getirdiği yüzde 25 tarifeyi iki ülkeden aldığı tavizler karşılığı ertelerken, Çin'e getirdiği yüzde 10 tarifeyi yürürlükte bıraktı.

Ancak Çin'in ABD'den ithal edilen bazı ürünlere getirdiği yeni vergiler 10 Şubat pazartesi gününe kadar yürürlüğe girmeyeceğinden, karşılıklı ticaret savaşına tutuşmayı durdurmak için henüz zaman var.

UZMAN GÖRÜŞÜ: BÜYÜK BİR MİSİLLEME DEĞİL

Pekin'den yapılan açıklamalarda Washington'a müzakere ve orta yolda buluşma çağrısı yapılırken, BBC'ye konuşan Pekin merkezli Çin ve Küreselleşme Merkezi'nden Profesör Henry Wang, "Elbette Çin bir şekilde yanıt vermek zorunda. Ancak tarife uygulanması planlanan mal kategorileri seçici. Bunun büyük bir misilleme yolu olduğunu düşünmüyorum" dedi.

'YÜKSEK DÜZEYDE GÖRÜŞMELERİN YAPILMASINI BEKLİYORUZ'

Trump'ın ilk döneminde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'le yaptığı bir görüşmede bulunan Wang, Çin yeni yılı tatili bittiğinde bürokratların işbaşı yapıp konuşmaya başlayacaklarını söyleyerek ekledi: "Yüksek düzeyde görüşmelerin yapılmasını bekliyoruz."

TRUMP'IN GEREKÇELERİ

47. Başkan, ABD'nin en büyük rakibi Çin'e gümrük vergilerini artırmasını, "Çinli yetkililerin ABD'deki uyuşturucu salgınının temel maddesi fentanilin Çin'den ABD'ye akışını kontrol etmemesi, Çin'in fikri mülkiyet hırsızlığı, zorla teknoloji transferi gibi yasadışı eylemleri, Çin'den terör izleme listesindeki kişiler dahil düzensiz göçün artması" iddialarıyla gerekçelendirmişti. (BBC, AA, Dış Haberler)

ABD çin gümrük vergisi MEKSİKA Kanada Donald Trump