ABD, müttefiklerinin Ukrayna'ya savaş uçakları vermesini onayladı

ABD, müttefiklerinin Ukrayna'ya savaş uçakları vermesini onayladı
ABD, Batılı müttefiklerinin Ukrayna'ya gelişmiş savaş uçakları teslim etmesinin önünü açan planı onayladığını duyurdu. Plana göre ilk aşamada Ukrayna ordusuna eğitimler verilecek ardından hangi ülkelerin Kiev'e savaş uçağı tedarik edeceği belirlenecek.

Artı Gerçek - ABD Başkanı Joe Biden Batılı müttefiklerinin Ukrayna yönetimine ABD yapımı F-16 savaş uçakları da dahil olmak üzere gelişmiş savaş uçakları sağlamasını destekleyeceğini ilan etti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan zirvenin yapıldığı Hiroşima kentinde gazetecilere yaptığı açıklamada Biden'ın bu kararını G7 Zirvesi'nde diğer üye ülke liderlerine ilettiğini söyledi. Daha önce bazı NATO üyesi ülkeler Ukrayna'ya savaş uçakları teslim edilmesinin Rusya ile doğrudan bir çatımaya sebep olma ihtimali nedeniyle karşı çıkmıştı.

ABD ASKERLERİ UKRAYNALI PİLOTLARA EĞİTİM VERECEK

ABD askerlerinin aynı zamanda Ukraynalı pilotlara savaş uçağı kullanma eğitimi vereceğini de duyuran Sullivan, ABD ve müttefiklerinin şimdiye kadar Ukrayna'ya "bu bahar ve yaz aylarında saldırı operasyonlarını yürütmek için ihtiyaç duyduğu silah sistemlerini ve eğitimini sağlamaya odaklandığını" belirterek "Ukrayna'nın kendini savunmasına yönelik uzun vadeli taahhüdümüzün bir parçası olarak şimdi Ukrayna hava kuvvetlerinin geliştirilmesine ilişkin görüşmelere döndük. Önümüzdeki aylarda eğitim ilerledikçe, uçakların ne zaman teslim edileceğini, onları kimin teslim edeceğini ve kaç tane olacağını belirlemek için müttefiklerimizle birlikte çalışacağız" ifadelerini kullandı.

ABD'nin yasal olarak müttefikler tarafından satın alınan ekipmanın yeniden ihracatını onaylaması gerekiyor. Bu diğer ülkelerin mevcut F-16 stoklarını Ukrayna'ya göndermesinin önünü açacak.

SAVA UÇAKLARININ SAVUNMA AMAÇLI VERİLECEĞİ ÖNE SÜRÜLDÜ

Biden şubat ayında Ukrayna'ya gelişmiş savaş uçakları göndermeyi "şimdilik reddettiğini" söylemişti ancak Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı Sullivan gazetecilere, ABD'nin savaş alanında ihtiyaç duyuldukça Kiev'e silah sağladığını ve savaş uçaklarının önünü açma kararının çatışmanın yeni bir aşamaya girdiğini gösterdiğini söyledi. Sullivan "Şimdi teslim edeceğimizi söylediğimiz her şeyi teslim ettik, bu yüzden Ukraynalıları karşı saldırı yoluyla savaş alanında ilerleme kaydedecek bir konuma getirdik" dedi. Sullivan ayrıca Ukrayna'nın alacağı herhangi bir savaş uçağının yalnızca savunma amaçlı kullanılacağını öne sürdü. ABD'nin Rusya topraklarına yönelik saldırılara izin vermeyeceğini veya desteklemeyeceğini söyleyen Sullivan "Ukraynalılar sürekli olarak buna uymaya hazır olduklarını belirttiler" dedi.

ZELENSKİY: TARİHİ KARAR

Ukrayna yönetimi uzun zamandır Rusya'ya karşı savaşlarında kullanmak için Batılı müttefiklerinin savaş uçağı tedarik etmesi için lobi yapıyordu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ABD'nin adımını "tarihi karar" diye niteledi. Zelenskiy ABD'nin resmi açıklaması öncesinde yaptığı açıklamada "savaş uçaklarının Ukrayna ordusunu büyük ölçüde güçlendireceğini" söyledi. Ukrayna lideri pazar günü bizzat katılacağı Hiroşima'daki G7 zirvesinde planın "pratik uygulamasını tartışmayı dört gözle beklediğini de" sözlerine ekledi.

İngiltere, Hollanda, Belçika ve Danimarka, ABD'nin adımını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Twitter'dan yaptığı paylaşımda "İngiltere, Ukrayna'ya ihtiyaç duyduğu hava muharebe kabiliyetini sağlamak için ABD ve Hollanda, Belçika ve Danimarka ile birlikte çalışacak" dedi. İngiltere ve Hollanda, İzlanda'daki Avrupa Konseyi zirvesinin oturum aralarında Ukrayna'ya savaş uçağı sağlamak için bir "uluslararası koalisyon" üzerinde anlaştıklarını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar