ABD seçimlerine bir kala Gönül Tol Artı TV’de değerlendirdi
Artı Gerçek - Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) 5 Kasım'da yapılacak 60. Başkanlık seçimleri yaklaşırken ülke genelinde anket ve seçim tahminleri de yayınlanmaya devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden, 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri için adaylıktan çekildiğini duyurdu. Biden'in yerine geçecek isim olarak da yardımcısı Kamala Harris ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı olan Donald Trump arasında süren yarışı kimin kazanacağı merak konusu.
Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Türkiye Çalışmaları Merkezi'nin direktörü Gönül Tol ‘İrfan Aktan ile Dipnot' programında yaklaşan ABD seçimlerini değerlendirdi.
Gönül Tol, 5 Kasım günü gerçekleşecek seçimde Trump’ın kazanması hali ile doğabilecek iç ve dış etkileri şu şekilde değerlendirdi:
“Harris ya da Trump, kim kazanırsa kazansın müesses nizamın sarsılacağı söylemine katılmıyorum. Trump seçilirse yer yerinden oynacak söylemine de katılmıyorum. Gerçek bir iki uç noktanın ortasında bir yerinde. İsrail’in Gazze’de savaşı ya da Ukrayna-Rusya arasındaki savaşa baktığımızda Trump'ın sözünü verdiği kadar radikal değişmelerin olmayacağını görüyoruz. Mesela Trump İsrail konusunda Netenyahu’ya Ocak ayına kadar bitireceksin dedi. Gerçekte Trump bir anda gelip israil’in savaşını bitirecek mi? Bence bu çok mümkün olmayacak. Netanyahu'yu ayakta tutan ve içerisinde aşırı sağ unsurların olduğu bir koalisyon var. Bu unsurların dediğini yapmazsa koltuğu kaybedecek. Ve bu koalisyon ateşkese karşı. Bu koalisyon Trump’ın Ocak’a kadar bitir talebine cevap veremez. Netanyahu şunu öğrendi, Demokrat Partili Amerikan başkanları İsrail'e karşı sert konuşabilirler, fakat genel geçer İsrail politikasından sapmazlar.”
ABD SEÇİMLERİNİN KÜRTLERE ETKİSİ
'ABD seçimlerinin sonuçlarının Ortadoğu'daki gelişmeleri nasıl etkileyeceği' sorusunu cevaplayan Tol, seçim sonuçlarının Kürtlere ilişkin sonuçlarına şu şekilde değindi:
"Harris’in ekibindeki insanlar Obama yönetiminde yer almış ve Ortadoğu siyasetinde etkili isimler. Obama’nın YPG’ye askeri destek vermesine karşı çıkmış insanlar. O yüzden Irak’tan çekilmiş bir Amerika’nın lojistik olarak Suriye’de askeri varlığını sürdürmesi bir “güç” olacak. Harris ekibi ,baştan beri Türkiye’ye rağmen Kürtler ile ittifaka karşı çıkmış bir ekip, Suriye’de askeri bırakmak ister mi? bu bana çok kolay gelmiyor. Trumpla arasında çok ciddi bir fark olmayacak. Tek fark Trump'ın Kürtlere daha mesafeli duran tavrını rejim, Rusya ve belki Türkiye kendi lehine kullanabilir, Kürtlere daha fazla taviz vermeye zorlamak için..."