'ABD-Türkiye ortaklığının sonu'

Obama'nın eski Ortadoğu danışmanı Wall Street Journal'da kaleme aldığı yazısında 'Türkiye ile ABD ortaklığının sonuna gelindi' dedi.

'ABD-Türkiye ortaklığının sonu'

HABER MERKEZİ – ABD ve Türkiye arasında yaşanan vize krizine yönelik batı basınında yer alan analizler, krizin görünenden daha derin ve iki ülke arasındaki ilişkileri daha temelden etkileyebileceği yönünde yoğunlaşıyor. Bir dönem eski ABD Başkan Barack Obama’nın Ortadoğu politikalarında danışmalık da yapan ABD Dışişleri Bakan yardımcısı Philip Gordon’ın Wall Street Journal gazetesinde yer alan makalesi de buna işaret ediyor.

‘TÜRKİYE’YE DAİR UMUTLAR SÖNDÜ’
Obama döneminin başında Türkiye’nin Washington için en umut vaad eden ortaklarından biri olduğunu belirten Gordon, son on yılda bu umutların söndüğünü ve iki ülkenin çıkarlarının kökten ayrıştığını belirtti.

Gordon, Türkiye’nin özellikle Suriye ve Irak’ta Kürt karşıtı tutumu ile ABD’nin politikalarının örtüşmediğini belirti ve iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da ayrışacağı öngörüsünde bulundu:

"Washington'ın Kürtleri desteklemeye devam edeceği neredeyse kesin ve bu şiddetli bir potansiyel Türk tepkisini kışkırtabilir. Türkiye'nin Hamas, Mısır'daki Müslüman Kardeşler, Libyalı milisler gibi İslamcı gruplara verdiği destek, ABD’de memnuniyetsizlik yaratan NATO'yu tersleyip Rus hava sistemleri satın alması iki ülke arasındaki bölünmeyi daha da arttıracak."

"ESKİ TÜRKİYE YOK, ABD DE BUNA GÖRE DAVRANMALI"
İki ülke arasındaki çıkar ve bakış arası farklılıklarına rağmen Washington’un, jeopolitik önemi nedeniyle Türkiye’nin farklı çıkışlarını görmezden geldiğini belirten Gordon artık bu durumun geçerli olamayacağı tespitini yaptı ve yazısını şu yorumla bitirdi:

"Erdoğan geçen Ağustos'taki bir mitingde mahkum takasını ilk gündeme getirdiğinde 'Artık eski Türkiye yok. Bu Türkiye yeni Türkiye' diye bağırmıştı. Erdoğan haklı ve ABD'nin artık buna göre davranması gerekiyor."

Türkiye ABD Vize krizi