ABD, Türkiye'nin tehditlerini bayrakla engellemeye çalışıyor
Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın Rakka operasyonuna dönük yaptıkları açıklamalar sonrasında ABD'nin Rojava'ya astıkları bayraklar farklı yorumlara neden oldu.
HABER MERKEZİ - Rakka Operasyonu’nun başladığının Başbakan Binali Yıldırım aracılığı ile açıklanmasından sonra Rojava’da YPG vce YPJ’nin denetimindeki bazı kritik noktalara ABD bayrağı çekilmesi dikkat çekti.
Türkiye basını geçtiğimiz yıl Eylül ayında Rojava’nın bazı kritik noktalarına asılan ABD bayraklarını da çokça tartışmış ve ABD’nin bu tutumu Türkiye’de tartışmaya açılmıştı. Rakka operasyonunun başladığının açıklanmasından sonra da Türkiye’de basının bayrak tartışmasını yeniden gündeme getirmesi bu tartışmaların devamı olarak yorumlandı.
Bu yılın 25 Nisan’ında TSK’nin savaş uçakları ile Irak Kürdistanı’nın Şengal kasabası ve Rojava’nın Karaçok dağına yönelik saldırısından sonra Fırat nehrinin doğusuna düşen Kobani, Serêkaniyê ve Girê Sipî (Tel Abyad) kasabalarında sınırın görünür noktalarında ABD bayrakları asılmış, Afrin kasabasında ise sınırda Rus birlikleri konuşlanmış ve bu birliklerin bulunduğu bölgelere Rus bayrakları asılmıştı.
BAYRAKLAR ERDOĞAN’IN AÇIKLAMASINDAN SONRA ASILDI
Rojava’da YPG ve YPJ’nin ABD tarafından silahlandırılması kararı alındıktan sonra başlayan tartışmalara en son Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldı. 3 Mayıs günü MÜSİAD genel kurulunda konuşan Erdoğan, dikkat çekici sözler sarfetti. Erdoğan, "Rakka'da şu anda ABD iki terör örgütüyle biri siyasi biri eylem ayağı yani YPG ve PYD ile operasyon yapmak istiyor. ABD'lilere şunu bilmenizi istiyorum dedik, oralardan bize bir saldırı olacaksa kimseyle bu konuyu görüşmeyiz, kararımızı kendimiz veririz, dedik. Suriye'nin kuzeyinden ülkemize herhangi bir taciz olacak olursa bu konuda hiç kimseyle görüşmeyiz, gereken adımı atarız" dedi. Erdoğan bu söylediklerinin ardından "Bir gece ansızın gelebiliriz" sözünü de tekrarladı.
Bu sözlerin Erdoğan tarafından sarfedilmesinden sonra ise Başbakan Binali Yıldırım, Rakka operasyonunun başladığını açıkladı. Yıldırım da açıklamasından sonra ABD’nin tutumuna yönelik tehditlerini tekrar etti. ABD’nin Türkiye’yi bilgilendirmesinden sonra Binali Yıldırım tarafından yapılan açıklama, birçok yorumcu tarafından "Açıklama bilinçli olarak Türkiye’ye yaptırıldı" biçiminde değerlendirildi.
Tüm bu tartışmalar, Rakka operasyonunun selametini ve Türkiye’nin olası provokatif girişimlerine dönük tedbirleri de gündeme getirdi. YPG ve YPJ’nin öncülğündeki Demokratik Suriye Güçleri, Türkiye tehdidi altında yürütülecek bir Rakka operasyonunun mümkün olmayacağını ifade ederek, ABD’den önlem almasını, aksi durumda Rakka operasyonunun yapılamayacağını belirtti. Bu yaklaşımı YPG ve YPJ de birçok açıklamasında ve ikili görüşmelerde açık biçimde ifade etti.
ABD’nin Rojava’daki bazı resmi binalar ile Türkiye’nin saldırması olası askeri noktalara kendi bayrağını asması, yaşanan tartışmalar ile ilişkili olarak değerlendiriliyor. Konunun uzmanları, Rakka operasyonununun sekteye uğramasını istemeyen ABD’nin olası bir Türkiye saldırısına karşı tutumunu, bayrak asarak açıkça gösterdiğini belirtiyor.