ABD ve Taliban arasında tutuklu takası
Taliban yönetimi Afganistan'da tutuklu olan Amerikalı Mark Freichs karşılığında Guantanamo esir kampında yıllardır tutulan üst düzey bir Taliban yetkilisinin serbest kaldığını duyurdu.
ABD, Taliban'ın elinde tutuklu bulunan bir vatandaşına karşılık Guantanamo esir kampında tutulan üst düzey bir Taliban yetkilisini ülkesine gönderdi.
Taliban yönetiminin Dışişleri Bakanı Vekili Emirhan Muttaki, ABD tarafından serbest bırakılan Hacı Beşir Nurzey ile başkent Kabil'de bir basın toplantısı düzenledi.
Muttaki, Nurzey'in serbest bırakılması karşılığında ABD vatandaşı Mark Frerichs'in serbest bırakıldığını kaydetti.
GUANTANAMO'DAKİ SON TALİBAN ÜYESİYDİ
CBS'nin aktardığına göre Nurzey 17 yıldan fazla Guantanomo esir kampındaydı. Ayrıca kamptaki son Taliban üyesi tutukluydu.
ABD ile Taliban arasında yapılan tutuklu takasının 'iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açacağını' söyleyen Muttaki, bazı şeylerin zorlama veya savaş yoluyla sonuç vermeyeceğini dile getirdi.
Muttaki, tüm sorunların çözümünün müzakere yoluyla mümkün olduğunu belirterek, ABD ve müttefiklerinin 20 yıl Afganistan'da savaşmasına rağmen ilerleme kaydedemediğini ancak çok karmaşık ve ağır konuların dahi konuşarak çözüldüğünü kaydetti.
Nurzey ise ABD yönetimi ile Taliban arasındaki tutuklu takasının iki ülke arasında barışın aracı olacağını vurguladı.
Taliban'ın kurucu lideri Molla Ömer'e yakınlığıyla bilinen Hacı Beşir Nurzey, 2005 yılında ABD'ye 50 milyon dolar değerinde uyuşturucu sokmakla suçlanarak gözaltına alınmış ve 2009'da New York'taki bir mahkeme tarafından müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.
ABD HENÜZ TAKASI DOĞRULAMADI
Ocak 2020'de Afganistan'da kaybolduğu açıklanan ABD vatandaşı eski asker Mark Frerichs'ın, Taliban'a yakın bir grup tarafından esir alındığı duyurulmuştu. Esk ibir aker olan Frerich ABD'den henüz Frerichs'in serbest bırakılması ya da tutuklu takasını doğrular nitelikte bir resmi açıklama yapılmadı.
Geçen yıl ülkede ikitdarı ele geçiren Taliban yönetimi çeşitli ülkelerle diplomatik görüşmeler yürütse de henüz hiçbir ülke tarafından meşru yönetim olarak tanınmadı.