ABD yönetimine 'göçmen istilası' gerekçesiyle isyan eden Teksas'ın demir yumruk yasası, yargıyı karıştırdı

ABD yönetimine 'göçmen istilası' gerekçesiyle isyan eden Teksas'ın demir yumruk yasası, yargıyı karıştırdı
Teksas'ın Meksika sınırını yasadışı geçenleri tutuklayıp 20 yıla kadar hapisle cezalandırmak isteyen yasasına önce Yüksek Mahkeme'den yeşil ışık ardından federal temyiz mahkemesinden sarı ışık yanmasıyla ABD'deki göçmen krizi tam bir kaosa dönüştü.

Artı Gerçek - Seçim yılındaki ABD'nin baş gündem maddelerinden olan düzensiz göçmen akınının öncephesindeki Teksas eyaletinin ilan ettiği 'savaş hali', yargıya da yansıdı. Meksika'dan eyalete geçmeyi suç haline getiren yeni Teksas yasası, dün önce Yüksek Mahkeme'den alt federal temyiz mahkemesi tarafından yasallığı değerlendirilirken yürürlüğe girme izni aldı. Saatler sonra, Federal Temyiz Mahkemesi tarafından yeniden engellendi. Meksika hükümetinin şimşeklerini çeken Teksas yasasıyla ilgili yargının ileri geri kararları, ABD'nin güney sınırı boyunca yeni bir krize yol açtı.

MODERN ZAMANLARIN EN SERT YASALARINDAN BİRİ

Göçmenlere kapıları açan Demokrat Partili Joe Biden'ın başkanlığındaki federal yönetime karşı 'isyan eden' Teksas'taki Cumhuriyetçi Partili eyalet yönetiminin Meksika sınırını yasadışı geçenlerin gözaltına alınması ve kovuşturulmasına yönelik SB4 yasası, modern zamanlarda bir ABD eyaletinin bu konuda çıkardığı en sert yasalardan biri. SB4 kapsamında, Teksas'a yasadışı giriş veya yeniden giriş 20 yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor.

BİDEN YÖNETİMİ, 'ANAYASAYA AYKIRI' DİYE İTİRAZ ETTİ

SB4'ün federal hükümetin göçmenlik yasalarını uygulamasını engelleyeceğine dikkat çeken Biden yönetimi, Teksas yasasına anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz etti. Meksika, yeni yasa uyarınca Teksas tarafından sınırdışı edilen göçmenleri kabul etmeyi reddetti.

BUGÜNE DEK FEDERAL HÜKÜMETİN İŞİYDİ

Dünkü ileri geri kararların ardından bugün tarafların savlarının dinlenmesine geçecek yargı süreci, SB4'ün yeniden yürürlüğe girmesiyle sonuçlanırsa, göçmenlik uygulamalarının nasıl ele alınacağı konusunda önemli bir değişime neden olacak. Zira daha önce mahkemeler, göç yasalarını tek tek eyaletlerin değil, yalnızca federal hükümetin uygulayabileceğine karar vermişti. ABD sınırını yasadışı geçmek zaten federal suç, ancak ihlaller genellikle göçmenlikle ilgili mahkeme sisteminde hukuk davaları olarak görülüyor.

MEKSİKA, TEKSAS'IN YETKİ İDDİASINI TANIMADIĞINI AÇIKLADI

Daha önce SB4'ü "göçmen karşıtı" diye eleştiren Meksika, ABD ile ilişkileri karmaşıklaştıracağı konusunda uyarıp Biden yönetiminin SB4'ü engellemeye yönelik yasal çabalarına katılmıştı. Dün Meksika Dışişleri Bakanlığı, "Meksika, ABD'de eyalet veya yerel otoritelerin göç kontrolü yapmasına ve vatandaşları veya yabancıları yakalayıp Meksika topraklarına geri göndermesine izin veren her türlü tedbiri kesinkes reddediyor" açıklamasını yaptı.

ABD'LİLERİN SANDIĞA GİDERKEN KAFASINDA GÖÇMEN SORUNU VAR

ABD'de anayasa, federal yürütmeye bu yetkileri açıkça vermiş olmasa da, tarihsel olarak göçle ilgili yasa ve yönetmelikler federal hükümetin elinden çıkıyor. Aynı zamanda diğer ülkelerle anlaşmaları müzakere edip imzalayan taraf da federal hükümet.

Şubattaki Gallup anketine bakılırsa Amerikalıların neredeyse üçte biri, göçün, ülkenin hükümet, ekonomi ve enflasyondan önce karşılaştığı en büyük sorun olduğu görüşünde. (BBC, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar