‘ABD, YPG için 16 Nisan’ı bekliyor’

Trump yönetiminin Rakka’da YPG’yle hareket etme kararını açıklamak için Türkiye’deki referandumu beklediği öne sürüldü. DÜNYA – ABD’nin YPG’den...

‘ABD, YPG için 16 Nisan’ı bekliyor’

Trump yönetiminin Rakka’da YPG’yle hareket etme kararını açıklamak için Türkiye’deki referandumu beklediği öne sürüldü.

DÜNYAABD’nin YPG’den destek alıp almayacağı merakla beklenen Rakka kararını resmen açıklamak için Türkiye’de 16 Nisan’da düzenlenecek anayasa referandumunu beklediği öne sürüldü. Gazete Duvar haber sitesinde al Monitor’daki Amberin Zaman’ın İngilizce makalesine atfen yer verilen iddiaya göre, Washington IŞİD’e karşı YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’yle (SDG) birlikte hareket etme kararını, referandum sonucunun etkilenmemesi için şu an için açıklamıyor.

Zaman, "Rakka’ya dair nihai karar muhtemelen, Türkiye’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın zaten kullandığı geniş yetkileri resmileştirmeyi amaçlayan referandumun sonrasına ertelendi. Washington, Erdoğan’ın meseleyi daha fazla Amerikan karşıtlığını kamçılamak ve milliyetçi oyları artırmak için Suriye’de YPG’ye karşı daha fazla saldırgan adımlar atmak için kullanmasından endişeli" ifadelerini kullandı.

Makalenin ilgili bölümünün özet tercümesi şöyle:

„Trump yönetiminin IŞİD’in sözde başkenti Rakka’nın nasıl ele geçirileceğine dair iç tartışması, Pentagon’un Beyaz Saray’a ayrıntılı bir plan sunmasından yaklaşık iki hafta sonra hâlâ devam ediyor. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı açıkça, SDG şemsiyesi altında savaşan Suriyeli Kürt grup YPG ve onların Arap müttefikleriyle birlikte hareket etmekten yana. Fakat kritik bir NATO mütetfiki olan Türkiye’ye dair endişeler, Pentagon’a devlet dışı yabancı milisleri silahlandırma izni veren 1209 numaralı özel başkanlık izni çerçevesinde SDG’nin silahlandırılıp eğitilmesini erteliyor.

Trump 1209 numaralı izni, Obama yönetiminin bu yönde tavsiyede bulunmasına rağmen, SDG için hâlâ imzalamış değil. Rakka’ya dair nihai karar muhtemelen, Türkiye’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın zaten kullandığı geniş yetkileri resmileştirmeyi amaçlayan referandumun sonrasına ertelendi. Washington, Erdoğan’ın meseleyi daha fazla Amerikan karşıtlığını kamçılamak ve milliyetçi oyları artırmak için Suriye’de YPG’ye karşı daha fazla saldırgan adımlar atmak için kullanmasından endişeli.

Savunma Bakanı Jim Mattis’in, Türkiye’nin terörist olarak gördüğü bir grupla hareket etmenin uzun vadeli etkileri nedeniyle muhalefet edenler arasında olduğu belirtiliyor. Üst düzey bir yetkili, „Mattis Erdoğan’ın ötesini düşünüyor ve Türkiye’yle ortaklığa, bu kararın ilişkileri uzun vadede nasıl etkileyeceğine odaklanıyor" dedi. Tartışmaya katılan bazı yetkililer de şu an her koldan saldırı altında olan ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya erişimi kesilen IŞİD’in şu an acil bir tehdit oluşturmadığını söyleyerek Rakka kararının ertelenmesini savunuyor."

MAKALENİN İNGİLİZCE ORJİNALİ İÇİN TIKLAYINIZ

rojava ABD Demokratik Suriye Gücleri ypg