ABD'de 5 Kasım başkanlık seçimi: Başa baş yarışta oyları kıymete binen Müslüman seçmenlerin ilk tercihi üçüncü aday Jill Stein

ABD'de 5 Kasım başkanlık seçimi: Başa baş yarışta oyları kıymete binen Müslüman seçmenlerin ilk tercihi üçüncü aday Jill Stein
Son ankette İsrail'in Gazze ve Lübnan savaşlarına verilen desteğe tepkili Müslüman seçmenlerin Yeşil aday Stein ile Demokrat aday Harris arasında bölünüp Cumhuriyetçi Trump'a meyletmediği görüldü. Ama protesto oylarının Trump'ı zafere taşıması da mümkün.

Artı Gerçek - ABD başkanlık seçimlerine 3 gün kala anketler Demokrat Parti adayı, Başkan Yardımcısı Kmala Harris ile Cumhuriyetçi Parti adayı, önceki Başkan Donald Trump arasında başa baş ya da az farklı yarış öngörürken, Müslüman oylar da kıymete bindi. Araştırmalar Müslüman seçmenlerin yüzde 95'inin 5 Kasım'da oy kullanmakta kararlı olduğunu, Müslüman oyların üçüncü aday konumundaki Yeşil Parti adayı Jill Smith ile Demokrat Parti adayı Kamala Harris arasında bölündüğünü gösterdi.

CAIR'E GÖRE 2.5 MİLYONDAN FAZLA MÜSLÜMAN SEÇMEN VAR

ABD'de 2022'de 161 milyon 42 bin olan kayıtlı seçmen sayısının 2024'te 244 milyonu bulması beklenirken, katılım oranı 2020 başkanlık seçiminde yüzde 66.6 ile rekor kırmıştı.

Amerika-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), geleneksel Müslüman isim ve geçmişlerine sahip kayıtlı Müslüman seçmenlerle ilgili genel tahminini şubat ayında revize ederek sayıyı 1 milyon 785 bin 755'ten 2 milyon 203 bin 984'e çıkardı. İlaveten, seçmen, bağışçı ve tüketici verilerinin analizinde lider Aristotle ile bağımsız araştırma ve işbirliğine giden CAIR, ABD çapında 2.5 milyondan fazla kayıtlı Müslüman seçmen olduğu sonucuna vardı.

ÇOĞU 7 SALINCAK EYALETTE KAYITLI

Bunların önemli kısmı, seçimlerin başa baş gittiği "salıncak" 7 eyalette bulunduğu için Müslüman seçmenlerin oylarının sonuçları etkilemede rol oynaması bekleniyor.

İKİ AYDA STEİN HARRİS'İN ÖNÜNE GEÇTİ

CAIR'in 30-31 Ekim'de ABD çapında 1449 Müslüman seçmenle yaptığı ankette, katılımcıların yüzde 42.3'ü üçüncü parti adayı Stein'a, yüzde 41'i Demokrat aday Harris'e oy vereceğini belirtti. Trump'a oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 9.8'de kaldı. Yüzde 5.4’ü oy kullanmayacağını, 0.9'u kararsız olduğunu, geri kalanı diğer adaylara oy vereceğini söyledi.

CAIR'in 25-27 Ağustos anketinde, Müslüman seçmenlerin yüzde 29.4’u Harris'e, Yüzde 29.1’i Stein'a ve yüzde 11.2’si Trump’a oy vermeyi düşündüğünü belirtmişti.

ABD'NİN İSRAİL’E VERDİĞİ DESTEĞE KARŞI ÇIKMAK İÇİN

CAIR Direktörü Nihad Awad, yeni anketi "Müslüman toplum üyelerinin yüzde 95’inin 2024 başkanlık seçimlerine derinden dahil olduğunu ve ABD'nin İsrail’e verdiği desteğe karşı çıkmanın tercihlerini etkilemede önemli rol oynadığını gösteriyor" diye değerlendirdi.

İsrail'in Gazze ve Lübnan savaşlarına karşı çıkan, Filistin haklarını savunan Yeşil aday Stein'a göre de Trump ile Harris arasında "kötünün iyisi" diyerek tercih yapılacak bir durum yok.

BIDEN YÖNETİMİNDEN BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI

ABD'deki Müslüman kuruluşların temsilcileri, Harris'in Gazze'de çekilen acıların son bulması gerektiğini söylemekle birlikte İsrail'e destek vermede Trump'la yarışmasının, Müslüman seçmenleri üçüncü adaya yönlendirdiğine dikkat çekti.

AA'ya konuşan ABD'deki Müslüman sivil toplum örgütlerinin çatı kuruluşu ABD Müslüman Organizasyonları Konseyinin (USCMO) Genel Sekreteri Usame Cemal, başkanlık seçimlerinin, İsrail'in Gazze ve Lübnan savaşları nedeniyle çok özel bir zamana denk geldiğini söyledi.

Cemal, "Müslüman Amerikalılar mevcut yönetimden tamamen hayal kırıklığına uğradı. Başkan Joe Biden'ın yönetimi, ateşkes sağlama gücüne sahip olmasına rağmen, Müslüman Amerikalı toplumun Gazze'deki soykırım hakkında bir şeyler yapması yönündeki çağrı ve taleplerine kesinlikle duyarsız kaldı" diyerek şöyle devam etti:

"Gazze'ye insani yardım göndermede çok az ilerleme kaydeden Biden yönetimi, İsraillilere sorunsuz ve hızlı şekilde çok sayıda bomba gönderdi. İsrail'e yardım anlamında şimdiye kadar toplam 20 milyar dolardan fazla yardım tahsis etmek sorun olmadı, ancak Filistinlilere insani yardım göndermek sorun oldu."

HARRIS YERİNE STEIN'A OY VERMEK, HİÇ İSTENMEYEN ADAYA YARAYABİLİR

Tüm bunların Müslüman Amerikalıları Biden yönetimine karşı çok öfkelendirdiğini, bu sorumlulukta payı olan Harris'in İsrail'e destek vermede Biden'dan geri kalmadığını sıralayan Cemal, Trump'ın da İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun müttefiki olması ve Müslüman karşıtı politikalarıyla tanındığını belirtti.

ABD'de yüzde 1-1.5 oranına tekabül eden Müslüman oyların çoğunun Beyaz Saray'a gitme şansının olmamasına rağmen sırf protesto için Stein'e verileceğini, bunun da iki ana adaydan birinin kazanıp diğerinin kaybetmesinde rol oynayacağını öngören USCMO Genel Sekreteri, "Bu yıl salıncak eyaletlerdeki seçim sonuçlarını kesinlikle Müslüman oyları etkileyecek" dedi.

Ancak Wayne Eyalet Üniversitesi profesörü Saeed Khan, üçüncü parti adaylarına oy vermeyi düşünen seçmenlerin çoğunun, sandığa gittiklerinde, Trump'ı Beyaz Saray'dan uzak tutmak için büyük ihtimalle Harris'e oy vereceğini öngördü.

Müslüman seçmenleri bilgilendirme grubu Emgage'in CEO'su Wael Alzayat da "Üçüncü adaya oy vermek, Trump'a oy vermek demektir ve bu da en kötü sonucu doğurur. Trump'ın kazanması duvara toslamak olur" dedi.

BIDEN'A KAYBETMESİNE NEDEN OLAN MİCHIGAN'DA ARAPLARLA KAYNAŞMA

Trump ise 2020'de Biden'a karşı kaybetmesinde etkili olan, 242 bin Müslüman bulunan Michigan eyaletine dün çıkarma yaptı. 45. Başkan, ABD'de en çok sayıda Arap yaşayan kent olan ve 2020'de açık ara Biden'a oy veren Dearborn'da yaptığı ziyaretlerde, Arapların "Gazze ve Lübnan'da barış sağlanması, Filistin'in yok edilmesine son verilmesi" taleplerini dinledi.

Onların nabzını "Lübnan'dan pek çok insan tanıyorum. Bu şeyi tamamen bitirmeliyiz. Barış istiyoruz. Dünya genelinde, her yerde barış istiyoruz. Ve bunlar harika insanlar ve bunu çok takdir ediyorum" diyerek yakalamaya çalışan Trump, "Ortadoğu'da barış" için çalışacağı mesajını verirken, Harris'i "asıl İsrail yanlısı" olarak gösterdi. (AA, BBC, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar