ABD'de aşırı sıcaklar: 38 şehirde sıcaklık rekoru bekleniyor

ABD'de aşırı sıcaklar: 38 şehirde sıcaklık rekoru bekleniyor
ABD'nin güneybatısında sıcak hava dalgası 110 milyondan fazla kişiyi etkiliyor. BBC'ye göre 38 şehirde sıcaklık rekorları kırılabilir.

Artı Gerçek - ABD'nin güneybatısında sıcak hava dalgası 110 milyondan fazla kişiyi etkilerken, BBC'nin haberine göre 38 şehirde sıcaklık rekoru kırılması bekleniyor.

ÖLÜM VADİSİ'NDE SICAKLIK PAZAR GÜNÜ 53,9 DERECEYE ULAŞTI

Las Vegas kentinde yoğun sıcak hava dalgası, şehrin 47.2 santigrat derece olan sıcaklık rekoruna ulaşma ya da kırma tehdidinde bulunuyor. Kentin genellikle kalabalık olan sokakları pazar günü normalden oldukça boştu ve güvenlik görevlileri insanların atlamasını önlemek için lüks kumarhanelerin ve otellerin fıskiyelerini korudu.

ABD'nin güneybatısındaki Los Angeles'ta yüzlerce itfaiye görevlisi çalı yangınlarıyla mücadele ederken, Ulusal Meteoroloji Servisi'ne (NWS) göre, Kaliforniya'daki çöl bölgesi Ölüm Vadisi'nde sıcaklıklar pazar günü 53.9 dereceye ulaştı. Dünya üzerinde güvenilir bir şekilde kaydedilen en yüksek sıcaklık burada 56.7 santigrat derece olarak kaydedilmişti.

Ölüm Vadisi'nde görülen aşırı sıcaklıkların ortasında Park Korucusu Matthew Lamar şunları söyledi: "100 yılı aşkın süredir burada 54.4 santigrat dereceye sıcaklığa ulaşmamıştık. Buna 2020 ve 2021'de ulaştık ve bu hafta sonu da tekrar bu sıcaklığa ulaşabiliriz."

Teksas eyaletindeki El Paso bir aydan fazla bir süredir 38santigrat derece ve üzerinde sıcaklıklar gördü ve görünürde bir sıcaklık düşüşü yok. Arizona eyaletindeki Phoenix kentinde ise sıcaklıklar 17 gün boyunca 43 santigrat derece üzerinde kaldı. Pazar günü kentte gündüz sıcaklıkları hala 45.5 gibi yüksek seviyelere ulaştı.

Kaliforniya ve Nevada eyaletlerinde bazı kamu binaları sıcaktan korunmak isteyenlere açılırken, evsizler mobil kliniklere başvurdu. Beyaz Saray, ABD genelinde sıcak hava dalgasının, milyonlarca kişiyi etkilediğini aktararak, hazırlıklı olma ve güvenli kalma çağrısında bulunmuştu.

SICAK HAVA DALGASI NEDEN OLDU?

Bir "ısı kubbesi", yüksek basınçlı bir alanın havayı yere doğru iterek sıkıştırması ve ısınmasına neden olmasıyla oluşur. Daha sonra sıcak hava tekrar yükselir ve havanın 'kubbenin' merkezine doğru battığı ve yanlarından yükseldiği bir döngü oluşturur. Basınç aynı zamanda yağmur bulutları gibi bölgeyi serinletecek diğer hava sistemlerinin oluşmasını da engeller.

Ulusal Meteoroloji Servisi (NWS), ABD'nin güneybatısında etkili olan mevcut sistemin bölgeyi vuran türünün "en güçlülerinden biri" olduğunu söyledi. ABD basını "ısı kubbesinin" gelecek hafta ortasına kadar ülkenin güneyine doğru genişleyeceğini, yani ABD'nin diğer güney eyaletlerinde sıcaklıkların yükseleceğini söyledi.

ÜLKENİN BİR YANINDA SEL FELAKETLERİ YAŞANIYOR

Bu arada ABD'nin diğer bölgelerinde şiddetli fırtınalar ve ani seller yaşanıyor. Pennsylvania eyaletindeki Bucks County, Pennsylvania'da hafta sonu meydana gelen sağanak yağışlar ve ani seller en az beş kişinin ölümüne neden olmuştu. Biri iki yaşında diğeri 9 aylık olan iki çocuk ise kayıp.

Ayrıca ülkenin kuzeydoğu eyaletleri de Kanada'da devam eden orman yangınları nedeniyle bir kez daha hava kalitesinde düşüş yaşayabilir. New York Valisi Kathy Hochul düzenlediği basın toplantısında, "Gökyüzünden yağan yağmur yetmezmiş gibi, yarın yukarı bakmaya başlarsanız, [orman yangınlarından kaynaklanan] hava kalitesindeki bozulma nedeniyle birkaç hafta önce yaşadığımıza benzer bir durum göreceksiniz. Ve daha önce de söylediğim gibi, bu muhtemelen yeni normalimiz" dedi.

Sanayi Devrimi'nin başladığı 1850'den bu yana Dünya halihazırda yaklaşık 1.1 santigrat derece ısındı ve dahası son 40 yıl içinde her 10 yıl bir öncekine göre daha sıcak geçti. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler karbon emisyonlarında ciddi kesintiler yapmazsa sıcaklıklar artmaya devam edecek. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar