ABD'den İdlib açıklaması: 700 bin kişi Türkiye sınırına ilerliyor

Rusya'nın İdlib'e dönük hava saldırısı sonrası bölgede sıcak gelişmeler yaşanıyor.

ABD'den İdlib açıklaması: 700 bin kişi Türkiye sınırına ilerliyor

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, "700 bin kişi Türkiye sınırına ilerliyor. Bu uluslararası kriz yaratacak" dedi.

ABD’nin Suriye’den Sorumlu Özel Temsilcisi ve geçmiş dönemde ABD'nin Türkiye temsilciliği görevini yürüten James Jeffrey, katıldığı basın toplantısında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Jeffrey, kısa vadede ABD'nin Suriye'den kalan askeri birliklerini çekme gibi bir planı olmadığını söyledi.

BBC Türkçe'nin "Moskova, İdlib'deki grupları terör örgütü olarak kabul ederken Ankara bunu reddediyor, buradaki grupları 'direnişçi' olarak kabul ediyor. ABD'nin buradaki tutumu nedir?" sorusuna Jeffrey şu yanıtı verdi:

"İdlib'de ABD ve Birleşmiş Milletler tarafından terör örgütü olarak kabul edilen gruplar var. Daha önce bunlara yönelik operasyonlarımız da oldu, örneğin IŞİD lideri Bağdadi'yi yakaladığımız operasyon. Çok daha büyük gruplar da var, Nusra gibi, Hayat Tahrir el Şam (HTŞ) gibi. Bunlar doğrudan El Kaide'nin uzantıları, terör örgütü olarak kabul ediliyorlar ancak öncelikli olarak Esad rejimiyle mücadeleye odaklanmış durumdalar. Henüz biz bu iddiaları kabul etmedik ama kendileri, terörist değil vatansever muhalif savaşçılar olduklarını iddia ediyorlar. Bir süredir uluslararası bir tehdit oluşturduklarını görmedik. Bununla beraber, Ruslara ya da Suriye ordusuna İdlib dışında bir yerde tehdit oluşturmuş da değiller. Bu insanların Ruslara ve Suriye rejimine saldırdığına ve bunların da sadece karşılık verdiğine dair iddiaları çok yakından izliyoruz. Bu doğru değil. Sonucu olmayan birkaç küçük saldırı, insansız hava aracıyla yapılan ve kimsenin zarar görmediği saldırılar vari onlar da Rusya ve Suriye rejiminin saldırıları için bahane olarak kullanılıyor.

Suriye ordusu ve Rus savaş uçakları son üç günde 200'den fazla hava saldırısı yaptı. İdlib'de yerinden edilmiş olan 700 bin kişi Türkiye sınırına doğru harekete geçti. Doğrudan sivilleri etkileyen bu durum uluslararası bir kriz yaratabilir.

ABD'nin şu an için İdlib'de askeri bir müdahaleyi düşünmediğini, ancak Beşşar Esad'ın ordusunun kimyasal silah kullanması durumunda, daha önce iki kez olduğu gibi tüm seçeneklerin masada olacağını belirten Jeffrey, Türkiye'nin çabalarını desteklediklerini, NATO müttefiki olan Türkiye'nin İdlib'deki gözlem noktalarına zarar gelmemesi için durumu yakından takip ettiklerini söyledi.

Jeffrey, IŞİD'in hâlâ 14 ile 18 bin arası savaşçısı olduğunu ve Türkiye'nin "terör örgütü" olarak kabul ettiği YPG'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri'yle birlikte buna karşı savaştıklarını söyledi:

IŞİD'in 14 bin ile 18 bin arasında teröristle, Suriye ve Irak'ta bir ayaklanma olarak yeniden ortaya çıktığını görüyoruz. Hem Irak hükümetiyle hem Suriye'deki yerel otoritelerle çalışmaya devam ediyoruz. Ekim ayında Türkiye'nin operasyonu sebebiyle bir ara vermiştik ama şimdi yerel ortağımız olan Suriye Demokratik Güçleri'yle birlikte yeniden harekete geçtik."

Jeffrey’nin açıklaması, Suriye ordusunun İdlib’in güneyinde stratejik önem taşıyan Maarat el Numan kasabasına girmesinin ardından geldi. Suriye ordusu, cihatçıların ateşkes ihlallerini gerekçe göstererek İdlib’in güneyindeki oprasyonlarını yeniden başlatmıştı.

ABD rusya hava saldırısı kriz idlib James Jeffrey Türkiye sınırı