ABD Dışişleri Bakanı: Çin, Tayvan ile birleşmeyi çok daha hızlı bir takvime koydu

ABD Dışişleri Bakanı: Çin, Tayvan ile birleşmeyi çok daha hızlı bir takvime koydu
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Stanford Üniversitesi'nde eski mevkidaşı Condoleezza Rice'ın sorularını yanıtladı. Blinken, "Çin yönetimi tarafından Tayvan ile birleşmeyi çok daha hızlı bir takvime koyan karar alındı" dedi.

Artı Gerçek - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Stanford Üniversitesi'ndeki Hoover Enstitüsü'nde düzenlenen bir program kapsamında enstitünün yöneticiliğini yapan eski ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın sorularını yanıtladı.

ABD'nin Çin ile ilişkilerine dair önemli açıklamalarda bulunan Blinken, Çin'in Tayvan'daki statükoyu bozması durumunda ülkesinin taahhütlerine sadık kalacağını belirtti.

'ÇİN ARTIK DAHA BASKICI VE DAHA SALDIRGAN'

Gelen soru üzerine Şi Cinping yönetimindeki Çin'in "içeride daha baskıcı", "dışarıda daha saldırgan" hâle geldiğini savunan Blinken, bunun "kamyon arkası yazısına indirgenemeyecek kadar ciddi bir durum" olduğunu söyledi.

ABD'nin Çin ile ilişkilerini "çok önemli, çok zorlu ve çok karmaşık" olarak niteleyen bakan, Çin'in ABD'den farklı ve liberal olmayan bir dünya düzeni istediğini ve buna rağmen Çin ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Konuşmasında Çin ile Tayvan arasında yaşanan gerilime de değinen Blinken, şunları söyledi:

"Son yıllarda Pekin'in Tayvan'a yaklaşımında değişimler oldu. Olumlu bir şekilde statükoyu sürdürmek yerine, Çin yönetimi tarafından Tayvan ile birleşmeyi çok daha hızlı bir takvime koyan karar alındı. Buna göre eğer planlar işe yaramazsa, güç kullanma gibi araçlar devreye sokulacak. Eğer bu araçlar da işe yaramazsa, statükoyu derinden sarsan ve büyük gerilimler yaratan yollar denenecek. Bu bir kaygı konusudur."

YARI İLETKEN TEDARİKİ DÜNYA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Tayvan Boğazı'nın büyük bir ticaret kanalı olduğunu ve Tayvan'ın yarı iletkenler konusunda dünyayı beslediğini sözlerine ekleyen ABD'li bakan, bölgede çıkacak bir krizin yarı iletkenlerin üretimini etkilemesi durumunda dünyada bir krize yol açacağını belirtti. Blinken, Pekin'in barışçıl yollarla Tayvan ile farklılıklarını çözmesini umduğunu, ancak yine de ABD'nin Tayvan'a verdiği taahhütlere bağlı olduğunu söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi Ağustos ayında Çin'in tüm itirazlarına rağmen Tayvan'a bir ziyaret gerçekleştirmiş, Çin ise ada çevresinde geniş çaplı askeri tatbikatlarla bu ziyarete karşılık vermişti.

Son olarak Biden yönetimi, geçen hafta Çin'in yarı-iletkenlere erişimini sert biçimde kısıtlayan kararlar almış ve yayınlanan Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi'nde Çin'i Amerikan güvenliği açısından bir "tehdit" olarak nitelemişti.

Pekin yönetimi "Tek Çin" politikası gereğince Çin'deki komünist devrimin ardından ülkeden kaçan milliyetçilerce kurulan Tayvan'ın Çin anakarasına bağlı olduğunu savunuyor. Pekin diğer ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişki kurmasına da bu sebeple karşı çıkıyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, Çin Komünist Partisi'nin başkent Pekin'de hâlen devam eden 20. kongresinde üçüncü kez başkan seçilmesi bekleniyor.

(DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar