ABD'li enerji şirketleri: Rus uranyumuna yaptırım uygulanmasın

ABD’de Ulusal Enerji Enstitüsü'nün ‘kilit önemde’ olduğu belirtilen Rusya'dan uranyum ithalatının kesilmemesi için Beyaz Saray'da görüşmelerde bulunduğu öğrenildi.

ABD'li enerji şirketleri: Rus uranyumuna yaptırım uygulanmasın

Foto: Rosatom / Rusya’nın devlete ait nükleer enerji şirketi

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) nükleer enerji şirketleri Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline rağmen bu ülkeden uranyum ithalatına devam edilmesini istiyor.

Reuters haber ajansının konuya yakın iki kaynağa dayandırdığı özel haberinde, nükleer endüstrisinin önde gelen aktörlerinin Başkan Joe Biden yönetimi ile görüştüğü ve elektrik fiyatlarının ucuz kalabilmesi için Rus uranyumunun "kilit rolde" olduğunu belirttiği ifade ediliyor. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, Amerikalı nükleer enerji şirketlerinden Duke Energy ve Exelon'un da dahil olduğu Ulusal Enerji Enstitüsü'nün Rusya'dan uranyum ithalatının kesilmemesi için Beyaz Saray'da görüşmelerde bulunduğunu ifade etti.

Euronews’in haberine göre durumun hassasiyetine atıfta bulunan bu yetkililerin, ABD nükleer enerji endüstrisinin ucuz Rus uranyumuna bağımlı hale geldiğini söylediği aktarıldı.

Duke ve Exelon'dan ise konu hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.

RUS URANYUMU ABD İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

ABD'nin nükleer santrallerine güç sağlayan uranyumun neredeyse yarısı Rusya, Kazakistan ve Özbekistan'dan ithal ediliyor. 2020'de yaklaşık 10,3 milyon kg uranyum ithal eden ülkede bu enerji sayesinde ihtiyaç duyulan elektriğin yaklaşık yüzde 20'si karşılanıyor.

Washington ve müttefikleri, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden dolayı geçen hafta bir dizi yaptırımı yürürlüğe soktu. Ancak finansal işlemler ve uranyum satışları yaptırımların dışında tutuldu.

Biden yönetimi Amerikan enerji maliyetlerini düşük tutmak için çalıştığını belirtirken, Ulusal Enerji Enstitüsü de nükleer tedarik konusunda Rusya'nın küresel bir aktör olduğunu, bununla birlikte ABD'nin dünya çapında yaptığı anlaşmalar sayesinde potansiyel aksama risklerini azaltmak için önlemler aldığını açıkladı.

ABD'nin Texas ve Wyoming eyaletlerinde büyük uranyum rezervleri bulunuyor. Fakat şu anda ülkede uranyum çıkarım ya da işlem faaliyeti yürütülmüyor.

Önemli rezervlere sahip Avustralya ve Kanada'dan çıkarılan uranyum ise Avrupa'da işleniyor. Fakat Rusya ve diğer Orta Asya ülkeleri en ucuz üretici konumunda bulunuyor.

RUSYA’NIN URANYUM ÜRETİMİ PUTİN’İN KURDUĞU DEVLET KURUMUNUN KONTROLÜNDE

Rusya'nın uranyum üretimi, 2007'de Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kurduğu devlet kurumu Rosatom tarafından kontrol ediliyor. Şirket, ülke için önemli bir gelir kaynağı.

Bununla birlikte Ukrayna’ya saldırısında dolayı birçok ülke Rusya'dan uranyum tedariğini durdurma konusunda adımlar atıyor. Örneğin İsveç geçen hafta nükleer reaktörleri için Rus uranyumu satın almayı bir sonraki duyuruya kadar durduracağını açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden bugün Ukrayna’ya saldıran Rusya’ya yönelik hava sahasının kapatılmasının da olduğu yeni yaptırım kararlarını açıklamış, ayrıca "Rus oligarkların suçlarıyla mücadele için bir görev gücü oluşturacağız ve mal varlıklarına el konulacak. Enerji fiyatları artacak. Stratejik Petrol Rezervi'nden 30 milyon varil petrolün serbest bırakılacak. Rusya'ya karşı çok dikkatli ve kapsamlı hazırlıklar yapıyoruz" demişti.

rusya yaptırım uranyum enerji şirketleri