ABD'li temsilcinin Taliban heyetiyle görüşmeye başörtüsüyle katılması eleştiri konusu oldu
ABD’nin Afganistan Kadın Özel Temsilcisi Rina Amiri, başörtüsü takmamasına rağmen, Norveç’teki Taliban heyetiyle ile yapılan toplantıya başörtüsüyle katıldı.
ABD’nin Afganistan Kadın Özel Temsilcisi Rina Amiri’nin Taliban heyetiyle yapılan toplantıda başörtüsü takması eleştirilere neden oldu.
Afganistan’da bir süre önce yönetimi ele geçiren radikal İslamcı Taliban, Batı dünyasıyla temaslarda bulunmak için Norveç’e bir heyet gönderdi.
Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki başkanlığındaki Taliban heyeti, Norveç'in başkenti Oslo'da ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin temsilcileriyle Afganistan'daki son durumu görüşmedi.
Taliban heyetiyle yapılan toplantıya katılan ABD’nin Afganistan Kadın Özel Temsilcisi Rina Amiri, normalde başörtülü olmamasına rağmen radikal İslamcıların karşısına başörtüsüyle çıktı.
ABD'nin Afganistan Özel Elçisi Thomas West ile ABD Hazine Bakanlığı ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) yetkililerinin de yer aldığı toplantıdan yansıyan fotoğraflara göre, Afgan asıllı Amiri’nin yeşil renkli bir başörtüsü taktığı görülüyor.
'AFGAN KADINLARI ZORUNLU BAŞÖRTÜSÜYLE MÜCADELE EDİYOR'
Afgan asıllı olan ve kadın hakları için mücadele ettiğini savunan Rina Amiri’nin bu tutumu, sosyal medyada "iki yüzlülük" olarak nitelendirildi. Öte yandan yapılan eleştirilerde başörtüsünün, kadın özgürlüğüne tezat bir unsur olduğu belirtildi.
Konuyu değerlendirenlerden biri olan İranlı kadın hakları aktivisti Masih Alinejad, Amiri’nin Taliban heyetinin karşısında başörtüsü takmasına tepki gösterdi.
Alinejad, "Buna ikiyüzlülük denir" ifadelerini kullanarak, Afganistan sokaklarında kadınların zorunlu başörtüsüne karşı özgürlük mücadelesi verdiğini, ABD Başkanı Joe Biden’ın elçisi Amiri’nin ise bu durumu hafifletmeye çalıştığını dile getirdi.
AFGANİSTAN’DA KADIN HAKLARI GERİLİYOR
Taliban’ın kontrolü ele aldığından beri Afganistan’da zaten yeterli seviyede olmayan kadın hakları iyiden iyiye gerilemeye başladı.
Afganistan'da Taliban yönetimi, tek başına uzun yolculuğa çıkmak isteyen kadınların yanlarında yakın bir erkek akrabaları olmadan araçlara alınmasını yasaklamıştı.
"Erdemi Teşvik ve Kötülükleri Önleme Bakanlığı" adı verilen kurum tarafından ‘rehber ilkeler’ uyarınca, örtünmeyen kadınlar araçlara hiç alınmıyor.
Radikal İslamcı yönetim ayrıca, kapanan kadınların üniversitelere gitmeye devam edebileceğini fakat sınıflarda kadın ve erkeklerin ayrı ayrı ders göreceğini açıklamıştı.
Taliban'ın örtünme tanımı ise kimi zaman peçe takmayı veya çarşaf giymeyi de kapsıyor; sadece başörtüsü yeterli olmuyor.