ABD'nin Gazze'de insani yardım için yüzer iskele fiyaskosu: İsrail basınına göre 'Biden için utanç kaynağı'
ABD'nin Gazze'ye yardım ulaştırma gerekçesiyle 2 ayda inşa ettiği 320 milyon dolarlık yüzer iskele ilk kötü havada parçalandı. İsrail medyası, maliyeti ve iki hafta dayanamaması göz önüne alındığında iskelenin Biden için 'utanç kaynağı' olduğunu belirtti.
Artı Gerçek - Gazze Şeridi'nde 237 gündür saldırılar düzenlemenin yanısıra yardımları engelleyerek BM'nin kıtlık uyarısı eşliğinde açlıktan ölümlere neden olan İsrail'i durdurmayan ABD'nin bunun yerine yardım getirmek gerekçesiyle iki ayda inşa edebildiği seyyar iskele tam bir fiyaskoya dönüştü.
7 Mart'ta ABD Başkanı Joe Biden, orduyu, Gazze'ye yardım girişi için sahile geçici liman inşa etmek üzere görevlendirdiğini duyurdu. BM'nin en etkili yardım ulaştırma yolunun karayolu olduğu, uzmanların limanın hava ve deniz koşullarından olumsuz etkilenebileceği uyarılarına rağmen, ABD ordusunun kurulumunu tamamladığı yüzer seyyar iskele, ilk kötü havada parçalandı. Onarılmak üzere İsrail'in Aşdod limanına çekilecek iskelenin yeniden kurulumu bir haftadan uzun sürecek.
İSRAİL MEDYASI FİYASKOYA GENİŞ YER AYIRDI
İsrail haber siteleri, ciddi maliyeti ve iki hafta dahi dayanamadığı göz önüne alındığında, yüzen iskelenin ABD Başkanı Joe Biden ile yönetimi için "utanç kaynağı" olduğuna dikkat çekti.
İsrail'de Ultra Ortodoks Yahudilerin haber sitesi Kikar HaShabbat, "Bir videoda, Amerikalıların düşman için inşa ettiği geçici iskeleyle alay eden bir İsrail askeri, kıyıdan uzakta dalgalar üzerinde yüzen ABD iskelesini belgeliyor. Geçici iskelede her zaman arızalar ve sorunlar çıkmaya devam ediyor. Geçen cumartesi iskeleye yanaşacak ABD gemileri, azgın dalgalar nedeniyle dümenlerini Gazze’den İsrail’e kırmak zorunda kaldı. Pazar günü iskele zaten parçalanmıştı" diye yazdı.
The Times of Israel de ABD’lilerin, 1000 askerin katılımı ve karmaşık bir lojistik operasyonla 320 milyon dolara mal olan iskeleyi inşa etmek için gösterdiği büyük çabaya rağmen bir dizi başarısızlık yaşandığını dile getirdi. İskelenin faaliyete geçmesinden bu yana 4 bölümünün dalgalarla Aşkelon ile Aşdod arasındaki bölgeye sürüklendiği ve bunların tekrar çekilerek Gazze kıyısına geri getirildiği aktarılarak "Bu olaylar, ABD planının ve Kıbrıs'tan Gazze'ye deniz koridoru operasyonunun uygulanmasının karmaşıklığını ve zorluğunu ortaya koyuyor" denildi.
Kanal 12 televizyonu, iskelenin düştüğü hali, Biden yönetiminin Gazze'ye insani yardımı artırma çabaları açısından "büyük bir utanç" olarak niteledi.
ABD'Lİ YETKİLİLER: İSKELE GAZZE’NİN HAVA-DENİZ ŞARTLARINA UYGUN DEĞİL
ABD medyası da geçici liman fiyaskosunu gündeme taşıdı. The Wall Street Journal’a (WSJ) konuşan ABD'li iki askeri yetkili, yüzer iskelenin Gazze’nin hava ve deniz şartlarına uygun olmayabileceğini kabul etti. Newsweek dergisi, "12 gün, 320 milyon dolar. Gazze’deki insani iskelenin kısa ömrü" başlığı altında yardımların gemilerden tırlara aktarılmasıyla ilgili lojistik sorunlar, muhtemel silahlı saldırılardan kaynaklanan güvenlik tehditleri ve İsrail ablukası nedeniyle yaşanan yakıt sıkıntısı dahil başından beri pek çok zorlukla karşı karşıya kalan iskelenin, son olarak hava şartlarına yenildiğini yazdı.
PENTAGON'U YALANLAYAN GÖRÜNTÜLER
Yüzer iskeleye destek veren 4 geminin 25 Mayıs'ta akıntıya kapıldığı, iskelenin yapısını dengelemesi gereken bu gemilerden sadece birinin kurtarılabildiği, kalan üç geminin İsrail'de kıyıya vurduğu belirtildi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), bu gelişmeler üzerine yaptığı ilk açıklamada, geçici iskelenin işlevselliğini koruduğunu savundu. Ancak sosyal medyada iskelenin "gerçekten yüzdüğünü" ortaya koyan görseller, işin iç yüzünün hiç de öyle olmadığını gösterdi. Pentagon, ikinci açıklamasında, geçici limanın olumsuz hava koşulları ve yükselen deniz seviyesi nedeniyle hasar gördüğünü, sökülerek İsrail'in Aşdod limanına götürüleceğini ve tamirinin 1 haftadan uzun süreceğini duyurdu.
'İSKELENİN DEĞERİ KANITLANDI'
Pentagon Sözcüsü Sabrina Singh, 28 Mayıs'taki açıklamasında, "İskele, Gazze halkına yardım ulaştırılmasında değerini kanıtladı. Onarımı tamamlandıktan sonra, amacımız, yapının yeniden Gazze kıyısına getirilmesi. Böylece en çok ihtiyaç duyulan insani yardımlar yeniden iskeleden yapılabilecek" diye ısrar etti. Pentagon verilerine göre 17 Mayıs'tan bu yana iskele üzerinden 1000 ton insani yardım Gazze'ye ulaştı.
PARAŞÜTLE YARDIM ATMA DA ASKIYA ALINDI
ABD, Gazze’ye havadan paraşütle de yardım atmıştı. Ancak bu yöntem, sınır kapıları üzerinden geçişlerle karşılaştırıldığında pahalı ve etkisiz olması, Filistinlilerin üzerine düşüp onlarca ölüme yol açması veya denize düşüp dalgalarla sürüklenmesi nedeniyle eleştirilerin hedefi olmuştu. Uzmanlara göre Biden yönetimi, hava yoluyla yardım ulaştırmaktan yüksek maliyeti nedeniyle vazgeçti ve daha az maliyetli deniz yoluna yöneldi.
İSRAİL'İN REFAH İŞGALİYLE AÇLIKTAN ÖLEN FİLİSTİNLİLERE YARDIM ULAŞMIYOR
İsrail'in Gazze Şeridi'nin güney ucunda, Mısır sınırındaki Refah'a kara harekatı başlatıp ilk iş Refah Sınır Kapısı'nı ele geçirmesiyle bölgeye ana yardım girişi kapanmış durumda. Savaşın yakın zamanda bitmeyeceği göz önünde bulundurulduğunda, Refah'ın hedef haline geldiği dönemde Gazze'nin hiç olmadığı kadar insani yardıma ihtiyaç duyduğu aşikar. Ama ABD'nin 320 milyon dolarlık yüzer iskelesi, 17 Mayıs'ta faaliyete girip 28 Mayıs'ta tamamen devredışı kaldı. Dolayısıyla açlıktan ölen Filistinlilere yardım ulaşmıyor.
'İSRAİL KITLIK İSTİYOR'
AA'ya konuşan Washington merkezli Ortadoğu Enstitüsü'nden akademisyen Geoffrey Aronson, "İsrail'in Gazze'ye ulaşan insani yardımı ihtiyaç duyulan seviyelere çıkarmak istemediğini" belirtti. ABD'nin yüzer iskeleyi inşasını "gerçek sorunları çözmek yerine simgesel gösterilerle görüntüyü kurtarmak" olarak değerlendiren Aronson, ABD halkının İsrail'in Gazze'deki insanları kıtlık altında tutmak için tasarladığı politikasına doğrudan veya dolaylı dahil olmaktan rahatsızlığının dışa vurduğunu söyledi. (AA, Dış Haberler)