ABD'nin Lübnan'da ateşkes teklifi: İsrail'in kafasına göre saldırı düzenleme talebi 'meşru müdafaa hakkı kılıfına sokuldu'
Artı Gerçek - ABD'de başkan seçilen Donald Trump'ın 20 Ocak'ta göreve gelmesinden önce varılmasını istediği belirtilen İsrail-Lübnan ateşkesiyle ilgili taraflara sunulan son Amerikan teklifiyle ilgili rivayet muhtelif.
Daha önce ateşkesten sonra Lübnan'da saldırı düzenleme serbestliğini korumakta ısrar eden İsrail'in Hizbullah'ın herhangi bir ihlaline yanıt verme hakkını saklı tutma şartının yan mektupla ateşkes anlaşmasına eklenmesini istediği, Lübnanlı Şii direniş örgütünün ise böyle bir ateşkesi kabul edemeyeceğini söylediği belirtilmişti.
HİZBULLAH'IN ARABULUCUSU BERRİ: İSRAİL'İN HAREKET ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İÇERMİYOR
Dün Şarkul Avsat'a konuşan Lübnan'ın Hizbullah'la müttefik Meclis Başkanı Nebih Berri, ABD'nin ilettiği yazılı teklifin "hiçbir şekilde İsrail ordusuna Lübnan'da hareket özgürlüğü içermediğini" söyledi.
'EGEMENLİĞİMİZDEN TAVİZ VERMEYİZ'
"ABD'liler ve diğerleri, bunun kabul edilemez olduğunu, ilkesel olarak tartışılmasının dahi mümkün olmadığını ve egemenliğimize yönelik hiçbir ihlali kabul etmeyeceğimizi biliyorlar" diyen Berri, teklifin Lübnan topraklarında NATO veya benzeri askeri güçlerin konuşlandırılmasını kapsamadığını da aktardı.
BERRİ'DEN BMGK 1701 UYGULAMALARINI DENETLEME KOMİTESİNE RET
Şii Meclis Başkanı, Lübnan'ın teklifle ilgili çekincesinin "BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının uygulanmasını denetleyecek Batılı ülkelerin dahil olduğu bir komite oluşturulması" maddesinden kaynaklandığını, bunu kabul edemeyeceklerini, bu işi BM çok uluslu barış gücü UNIFIL'in yapabileceğini belirtti.
'MEŞRU MÜDAFAA MADDESİ HAREKET ÖZGÜRLÜĞÜNE DÖNÜŞÜR' KORKUSU
Ama ardından yine Şarkul Avsat'a konuşan Lübnanlı kaynaklar, ABD belgesinin yaklaşık 13 maddeden oluştuğunu, en tartışmalısının her iki tarafa da “meşru müdafaa hakkı” tanıyan madde olduğunu, bunun İsrail tarafından talep edilen ve Lübnan tarafından reddedilen “hareket özgürlüğüne” dönüşmesinden korkulduğunu aktardı.
TEKLİFİN ANA HATLARI
Amerikan teklifinin ana hatları, "BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı uyarınca Hizbullah'ın Litani Nehri'nin kuzeyine çekilmesini, yerine konuşlanacak Lübnan ordusunun ilk 60 gün sınır ile Litani arasındaki tampon bölgede Hizbullah'ın altyapısını ortadan kaldırmasını, bu süre boyunca İsrail ordusunun Lübnan sınır köylerinin ilk hattında kalmasını, bu süreden sonra Lübnan topraklarından tamamen çıkıp Mavi Hat'a geri çekilmesini" öngörüyor.
Teklif, Hizbullah'ın yeniden silahlanmasını önlemek için "BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı uyarınca Lübnan'a silah satışı veya Lübnan içinde silah üretiminin Lübnan hükümeti tarafından denetlenmesini" de içeriyor.
Teklif, "sözkonusu taahhütlerin iki ülkenin gerektiğinde kendini savunma (meşru müdafaa) hakkını engellemeyeceği" maddesinde çetrefilleşiyor. (Dış Haberler)