ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, 7 Ocak'ta Ankara'ya geliyor
Biden yönetiminin Türkiye'ye büyükelçi olarak atadığı eski Senatör Jeff Flake, 7 Ocak'ta Ankara'ya gelecek.
Türk-Amerikan ilişkilerinde son dönemde görülen normalleşme sürecinde büyükelçilik görevini üstlenecek olan Flake'in siyasi etkisini kullanarak iki müttefik arasındaki diyaloğu etkinleştirmek ve mevcut sorunları aşmak hedefiyle Ankara'ya geleceği değerlendiriliyor. Ancak S-400'ler, Washington'un YPG'ye desteği ve demokrasi başlıkları temel sorunlar olarak gündemdeki ağırlığını korumaya devam edecek.
20 Ocak 2021'de göreve gelen ABD Başkanı Joe Biden, Temmuz ayında yaptığı bir açıklamayla, Ağustos 2019'dan bu yana Ankara'da görev yapan deneyimli diplomat David Satterfield'in yerine eski Cumhuriyetçi Arizona Senatörü Jeff Flake'i ABD'nin yeni Türkiye Büyükelçisi adayı göstermişti. Senato Genel Kurulu'nda seçildikten sonra 7 Aralık'ta düzenlenen törende yemin etmiş ve görevi resmiyet kazanmıştı.
BBC Türkçe'nin edindiği bilgilere göre Jeff Flake, 7 Ocak'ta Ankara'ya varacak ve görevine başlayacak. Flake'in Türk makamları nezdinde görevine resmen başlamak için ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güven mektubunu sunması gerekecek. Eski Büyükelçi Satterfield'in ise Flake'in gelmesinden önce Türkiye'den ayrılması bekleniyor.
ANKARA FLAKE'E OLUMSUZ BAKMIYOR
Ankara, Satterfield'in yerine siyasi bir atamayla Flake'in geçecek olmasının ilişkilere olumsuz yansımasını beklemiyor. Tam tersine, Biden yönetiminin göreve gelmesinin ardından başlayan ve liderler arasında gerçekleştirilen iki yüz yüze görüşmeyle devam eden diyalog ve istişare sürecine yeni büyükelçinin katkı vereceği öngörülüyor.
Katı diplomatik kurallar ve söylemler yerine daha siyasi bir dil kullanması beklenen Flake'in Türkiye ile ilgili olumsuz bir geçmişi olmaması, hatta 2014 senesinde Demokratların sunduğu bir Ermeni soykırım tasarısına destek vermemiş olması önemli artıları olarak görülüyor. Ancak yeni büyükelçinin Türkiye ve Türkiye'yi çevreleyen geniş bölgeye ilişkin bilgisi ve deneyiminin olmaması not edilen bir dezavantaj olarak yorumlanıyor.
Ankara'daki diplomatik gözlemciler, Türk-Amerikan ilişkilerinde yaşanan temel sorunlar çözülmediği sürece Kongre'deki karşıtlığın kolay kolay çözülmeyeceğine, bu nedenle yeni büyükelçinin etkisinin sınırlı kalacağına dikkat çekiyorlar.