AB'nin Kızıldeniz komutanı Yunanistan, askeri rolünü artırma peşinde: 'ABD'nin Constellation fırkateynine ortaklık kilit önemde'

AB'nin Kızıldeniz misyonuna karargah, komutan, gemi vermeyi Husilerin Yunanistan'a doğrudan tehdit oluşturduğu iddiasıyla gerekçelendiren Dendias, Atina'nın yeni askeri atılımı için ABD fırkateyni Constellation'a ortak olabilmesinin önemini vurguladı.

AB'nin Kızıldeniz komutanı Yunanistan, askeri rolünü artırma peşinde: 'ABD'nin Constellation fırkateynine ortaklık kilit önemde'

Artı Gerçek - Kiryakos Miçotakis'in başbakanlığında ABD ile askeri işbirliğini genişleten ve Amerikan askeri üslerinin sayısını artıran Yunanistan'ın AB'nin Kızıldeniz misyonu Aspides'in karargahını ve operasyon komutanlığını üstlenmesi dikkat çekti. Reuters'in sorularını yanıtlayan Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, NATO ve AB üyesi Atina'nın daha büyük askeri rol oynamak istediğini belirtti.

'KAVŞAK OLABİLMEMİZ İÇİN YOLLARIN GEÇİLEBİLİR OLMASI LAZIM'

AB, İsrail'in Gazze Savaşı'na misillemede bulunan Yemen'deki Husilerin ABD-Britanya saldırılarına uğramasıyla yangın yerine dönen Kızıldeniz'e Yunanca kalkan anlamına gelen Aspides misyonuyla müdahil olurken, Dendias, "Başarmamız önemli" diyerek ekledi:

"Yollar yoksa veya işlemiyorsa kavşak olamazsınız. Dolayısıyla bu bizim (Yunanistan) için doğrudan ve dolaylı büyük bir tehdit."

'HUSİLERİN SOFİSTİKE SALDIRILARI BİZİ ALARMA GEÇİRDİ'

Dendias, Husilerin deniz mayınları ve denizaltı silahları kullanarak gösterdiği "sofistike yaklaşımın" hem Yunanistan hem de AB'yi alarma geçirdiğini söyledi.

Kendisini "Asya, Afrika ve Avrupa'nın buluştuğu kavşak" olarak tanımlayan Yunanistan, dünyanın en büyük ticaret filosuna sahip. Ancak İsrail'in Gazze Savaşı'nın etrafındaki misilleme sarmalı, bu gemileri de etkiledi. Yunanistan'ın en büyük limanı Pire'de ticaret yüzde 40 düştü.

AB MİSYONU HEDEF ALINIRSA, NE OLACAK?

Karargahı Yunanistan'ın Larissa limanı, operasyon komutanı Yunanistan, deniz kuvvet komutanı İtalya olan Aspides misyonu için Yunanistan'ın İdra sınıfı fırkateynlerinin lideri ve Yunan donanmasının amiral gemisi İdra (Hydra), geçen hafta Kızıldeniz'e doğru yola çıktı.

Aspides'i oluşturan Yunanistan, İtalya, Fransa, Almanya, Belçika'dan 5 savaş gemisiyle mürettebatının güvenliğinin endişe konusu olduğunu belirten Dendias, ABD ve Hindistan dahil bölgedeki diğer filolarla yakın koordinasyon gereğine dikkat çekti. "Diğer filolarla çok yakın iletişim ve mümkün olduğu kadar ortak yaklaşım...tavsiye edilebilir ve önemli bir şeydir" dedi. Ancak ABD'nin savunmada değil saldırıda olduğuna değinmedi.

'YERLİ SAVUNMA SANAYİMİZLE AB'NİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYABİLMELİYİZ'

Şubat 2022'de Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasından beri AB'de bir blok olarak askeri rol üstlenme tartışmaları büyürken, "Kendimizi savunabilmemiz lazım" diyen Dendias, "Yapmaya çalıştığımız şey, Yunanistan ve Avrupa'da AB'nin ihtiyaçlarını karşılayabilecek yerli savunma sanayisine sahip olmak" açıklamasını getirdi. AB'nin bunu NATO ve diğer müttefiklerle işbirliği yaparak başarabileceğini savundu.

10 YILLIK SİLAHLANMA PLANI

Yunan ordusunu yeni NATO üyesi Finlandiya'yı örnek alarak reformdan geçirmek isteyen Miçotakis hükümeti, silahlanma, savunma sanayini yenileme ve tersanelerinin işlerini artırmayı da hedefliyor. Bu kapsamda ABD'den 40 F-35 savaş uçağı, Fransa'dan 3 fırkateyn, ABD yapımı Black Hawk helikopterleri satın almayı da içeren milyarlarca dolarlık 10 yıllık silahlanma planı hazırladı.

YERLİ SİHA ÜRETİMİ VE ABD İLE CONSTELLATİON ORTAKLIĞI PEŞİNDE

Yunanistan'ın insansız hava aracı (İHA) ve anti-İHA sistemleri üretmek istediğini, yanısıra donanma için Constellation sınıfı fırkateynlerin ortak tasarlanması ve inşa edilmesi konusunu ABD ile görüştüğünü aktaran Dendias, şöyle konuştu:

"Devasa bir meydan okumanın üstesinden gelebilmek istiyoruz. Gururlu bir denizci ulusuz, ancak tarihimizde ilk kez Constellation kadar önemli bir platformun tasarımına ortak olabileceğiz."

Dendias, ocak sonunda "Constellation sınıfı fırkateynlerin ortak tasarımı ve üretimi için ABD ile aktif görüşmeler yürüttüklerini" duyururken, "Yunanistan'ın bu programa en başından, tasarım aşamasından itibaren katılmasının, donanma ve gemi inşa sanayi için önemli sıçrama olacağını" belirtmişti. (Reuters, Dış Haberler)