Afganistan'da yabancı para kullanımı yasaklandı
Ekonomik çöküşün eşiğine gelen Afganistan'da yabancı para birimlerinin kullanılması tamamen yasaklandı.
Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban yönetimi, yabancı para birimlerinin kullanılmasını tamamen yasakladı. Kararı duyuran Taliban Sözcüsü Yardımcısı Bilal Kerimi, "Ülkedeki ekonomik durum ve ulusal çıkarlar, bütün Afganların günlük ticarette Afgan para birimini kullanmasını gerektiriyor" ifadelerini kullandı.
Kerimi, esnaf, tüccar ve halktan yabancı para birimi kullanmamasını istediklerini belirterek, yabancı para kullanımının ülke ekonomisi üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu ve halka zarar verdiğini savundu. Bu karara uymayanlara yasal işlem uygulanacağı da belirtildi.
Afganistan Merkez Bankası da 15 Eylül'de, tüm vatandaşlara Afgan para biriminin kullanılması konusunda çağrı yapmıştı.
Afganistan'da ticarette yaygın olarak Amerikan doları kullanılırken, Pakistan gibi komşularla sınır ticaretinde de komşu ülkelerin para birimleriyle alışveriş yapılıyor. Batılı uzmanlar yabancı para biriminin yasaklanmasının, uluslararası yardımların kesilmesiyle zaten çöküşün eşiğine gelen ekonomiyi daha da sekteye uğratmasından endişe ediyor.
Taliban'ın, başkent Kabil'i kontrol altına almasının ardından yaklaşık iki hafta kapalı kalan bankalar, halkın nakit ihtiyacına cevap veremiyor. Para arzının yetersizliği nedeniyle bankaların önünde oluşan uzun kuyruklar devam ediyor. Batı destekli hükümetin düşmesiyle dolarda yaklaşık yüzde 15 artış yaşanırken birçok ürünün de fiyatı yükseldi. Afganistan'da nakit yetersizliği nedeniyle halk, bankalardan haftalık en fazla 20 bin Afgani (yaklaşık 200 dolar) çekebiliyor.
Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve ABD Merkez Bankası, Taliban'ın yönetimi ele geçirmesi Afganistan'ın uluslararası fonlara erişimini kesmişti. ABD yönetimi de, Afgan hükümetinin Amerikan bankalarındaki rezervlerini dondurmuştu.