Afganistan'dan çekilme süreci: ABD Bagram Hava Üssü'nü boşalttı

Başkent Kabil’in 50 kilometre kuzeyinde olan ve adını civardaki bir köyden alan Bagram Hava Üssü 1950’li yılların sonunda ABD tarafından inşa edilmişti.

Afganistan'dan çekilme süreci: ABD Bagram Hava Üssü'nü boşalttı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 2001'de işgal ettiği Afganistan’daki en büyük askeri tesis olan Bagram Hava Üssü’nü boşalttı. Kabil'in 50 kilometre kuzeyindeki üs, Afganistan hükümetine teslim edildi.

İşgal sürecinde kritik bir rol oynayan Bagram Hava Üssü’nü ABD birlikleri geçen perşembe gecesi terk etti. Amerikan güçleri, el Kaide ve Taliban unsurlarına karşı birçok askeri operasyon için harekât noktası olarak kullanılan bu üste 2001 yılından bu yana bulunuyordu. AP’ye konuşan iki ABD’li yetkili, üssün Afgan Ulusal Güvenlik ve Savunma Kuvvetleri’ne devredildiğini bildirdi.

Resmi tören yapılmadan terk edilen Bagram Hava Üssü, Afganistan’da NATO ve ABD öncülüğünde yürütülen askeri operasyonlar için önemli bir harekât noktasıydı. Görev süreleri boyunca ABD başkanları George W. Bush, Barack Obama ve Donald Trump tarafından ziyaret edilen Bagram Hava Üssü, ABD’nin ülkedeki varlığı açısından sembolik bir öneme sahipti. Ayrıca pek çok ünlü isim de, askerlere moral vermek için bu üssü ziyaret etmişti.

20 YILLIK İŞGAL

Başkent Kabil’in 50 kilometre kuzeyinde olan ve adını civardaki bir köyden alan Bagram Hava Üssü 1950’li yılların sonunda ABD tarafından inşa edildi. 1979’daki Sovyet işgalinden sonra ise bu üs önemli bir operasyon merkezi oldu. 11 Eylül 2001’deki saldırılardan sonra ise ABD, Hindukuş’un karlı zirvelerinin çevrelediği bu üsse yerleşti. Hatta hava üssüne saldırılarına hedef olan New York’taki Dünya Ticaret Merkezi’nin enkaz parçalarının küçük bir bölümü de gömüldü.

‘KÜÇÜK AMERİKA’

Bir cezaevinin de bulunduğu üssün adı, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilâtı’nın (CIA) işkence yöntemleri uyguladığı "kara tesisler" arasında da geçti. ABD, Bagram’da Burger King’i, sinema gösterimleri, yürüyüş yoluyla adeta 10 bin nüfuslu "Küçük bir Amerika" yarattı. Marketler, fast-food büfeleri, spor salonları ve "tüm kahvelerin anası" gibi lakaplarla anılan bir kafeye de sahip olan Bagram, ABD’nin Afganistan’daki varlığının en önemli sembolüydü.

TALİBAN: MEMNUNUZ

ABD’nin üssü terk etmesini Taliban memnuniyetle karşıladı. Reuters’a konuşan örgütün sözcüsü Zabihullah Mujahid, "Bu çekilmeyi olumlu bir adım olarak kabul ediyoruz. Afganlar, tüm yabancı güçlerin çekilmesiyle istikrar ve barışa daha fazla yaklaşabilir" diye konuştu.

11 EYLÜL'DEN ÖNCE BİTEBİLİR

Öte yandan ABD’nin Afganistan’dan çekilme süreciyle ilgili yeni bir açıklama daha geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında çıkış sürecinin ağustos sonuna kadar tamamlanmasının beklendiğini açıkladı. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın son açıklamasında, çekilmenin yüzde 50’den fazlasının tamamlandığı bildirilmişti. ABD Başkanı Joe Biden'ın çekilme planının 11 Eylül'e kadar bitirilmesi planlanıyordu. (HABER MERKEZİ)

Türkiye ABD asker Donald Trump Kabil Afganistan taliban çekilme Barack Obama Joe Biden 11 Eylül süreç george w bush