Kürt meselesinin çözümüne dair yürütülen sürece ilişkin konuşan Meclis Başkanı Kurtulmuş, '‘bu iş olmasın’ diyerek endişelenen, birtakım projelerin aparatı olan unsurların bu süreci zehirlemeye çalışacağını ya da birtakım provokasyonlarla sürece engel olmaya kalkacaklarını tahmin ediyoruz' dedi.
Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, sürecin planlandığı gibi devam ettiğini ve meselenin konuşulacağı yerin Meclis olduğunu belirtti.
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin sürece ilişkin Meclis'te komisyon kurulması çağrısını desteklediklerini belirten İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan, 'Müzakerelerin bir an önce başlaması gerekiyor' dedi. Buldan ayrıca AKP'nin de görüşünü ifade etmesi gerektiğini söyledi.
MHP lideri Devlet Bahçeli, 'Meclis'te komisyon kurulmasını teklif ederek, ''Yeni Yüzyılın Terörsüz Türkiye Stratejisi; Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu' dedi. Bahçeli, parlamentodaki 16 siyasi parti temsilcilerinin bulunacağı komisyonun 100 üyeden oluşmasını önerdi.
Tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, PKK'nin kongre kararına işaret ederek, iktidara "Barış artık yüce Meclis çatısı altında yeşermeli" çağrısı yaptı.
Grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK'nin silah bırakma kararı ile ilgili 'Örgüt kendi üzerine düşenleri yerine getirdiğinde kalan hususları konuşmak, ilerletmek siyasetin işi haline gelecek' dedi. Erdoğan, DEM Parti ve Özgür Özel'e de teşekkür etti.
PKK’nin silah bırakma kararının ardından devletin atacağı adımlara dikkati çeken deneyimli siyasetçi Ahmet Türk, Meclis’in yasal düzenlemeleri gündemine alması gerektiğini söyledi. Ahmet Türk, CHP ve Özgür Özel’in sürece yönelik tutumunu da değerlendirdi.
CHP Milletvekili İnan Akgün Alp, 'Devletimizin de güvenlik ve bölünme kaygıları olmaksızın demokratik bir Cumhuriyet olarak yaşamasını sağlayacak adımları atmak bu dönem siyasetinin temel görevidir' diyerek 'Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği' vurgusu yaptı.
PKK’nin kongre kararlarını duyurması ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, 'Demokrasi ve hukuk alanında kapsamlı reformlar yapılacak' dedi.
PKK’nin çalışmalarını sonlandırdığı ve silahlı mücadeleye son verdiğine dair kararı dünya basınında geniş yankı uyandırdı.
5-7 Mayıs tarihlerinde kongresini gerçekleştiren PKK, tarihi kararını açıkladı. Açıklamada, 'PKK'nin misyonunu tamamladığı ve çalışmaları sonlandırdığı' belirtildi.
Diyarbakır’da dün kuruluşunu ilan eden 'Demokratik Birlik İnisiyatifi' bugün bir deklarasyon açıkladı. Deklarasyonda, 'çözüme katkı için yola çıktık' denilerek, 'Abdullah Öcalan’ın barış ve demokratik toplum çağrısının tarihsel önemini çok net görmekteyiz, desteklemekteyiz' denildi.
DEM Parti MYK'sı, PKK'nin kongresine dair "Bugün Türkiye yakın tarihinin en önemli, en kritik eşiklerinden birine dair tarihi bir tanıklık içindeyiz" açıklaması yaptı.
PKK'nin kongresi için Abdullah Öcalan’la “teknik bir iletişimin” sağlandığını belirten İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan, Erdoğan’ın da açıklama yapacağını aktardı.
Gündeme dair açıklamalarda bulunan AKP Sözcüsü Çelik, 'Sürecin bir devlet politikası' olduğunu vurguladı dün gerçekleşen Bahçeli-Erdoğan görüşmesine değinerek, 'Görüşmenin mahremiyeti esastır. Cumhur İttifakı'nın birinci maddesi Terörsüz Türkiye sürecidir' dedi.
Muhalefetin ‘Meclis’e gelsin’ açıklamasına atıf yapan Mustafa Karasu, Kürt sorununun Meclis’te çözülmesi gerektiğini belirtti. PKK’nin silah bırakma tartışamları ile ilgili de konuşan Karasu, Öcalan’ın katılma şartını yineledi.
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, ‘Sürecin ilerlemesi derinleşmesi toplumsallaşması için çok hızlı bir şekilde tecridin ortadan kaldırılması gerekiyor’ dedi.
Mersin’de konuşan DEM Partili Meral Danış Beştaş Kürt sorunu ve Öcalan’ın çağrısına değinerek, ‘silah bırakma meselesinin muhatabı değiliz. İktidar şart yok diyor. Sürecin gereklilikleri var’ dedi. DBP Eş Genel Başkanı Kılıçgün Uçar ise ‘Kürt sorunundan etkilenmeyen kesim kaldı mı’ vurgusu yaptı.
Abdullah Öcalan ile görüşen Pervin Buldan ve Faik Özgür Erol, Sırrı Süreyya Önder’in tedavisinin sürdüğü hastanede açıklama yaptı. Açıklama Abdullah Öcalan'ın Sırrı Süreyya Önder'e yolladığı mesaj okundu: Büyük barış çabasını topluma yansıtan, toplumsal ön yargıları şahsında kırabilen biridir.
DEM Parti İmralı Heyeti'nde yer alan Pervin Buldan ve Faik Özgür Erol, bu sabah Abdullah Öcalan ile görüşmek için İmralı Adası'na hareket etti. Heyet öğleden sonra görüşmesini tamamlayarak geri döndü.
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile İmralı Heyeti görüşmesinde, sürecin tıkanan yönlerinin ele alındığını söyledi. Koçyiğit, ‘sürecin en önemli aktörünün tecrit altında tutulduğunu’ söyledi.
Roma’da farklı ülkelerden 300’den fazla katılımcıya konuşan İmralı Heyeti üyesi Buldan, ‘Haziran sonuna kadar sürecin tamamıyla başarıya ulaşması bekleniyor’ dedi.
DEM Parti MYK’sı toplanıyor. Toplantıda, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısı sonrası yaşanan gelişmeler ve Erdoğan görüşmesinin yanı sıra dış ülkelere yapılan ziyaretleri ele alınacak.
DEM Parti İmralı Heyeti, Erdoğan ile yapılan görüşme sonrası 'Bugün gelinen nokta itibarıyla, dünden daha umutlu olduğumuzu bütün ülkemizin bilgisine sunmakta onur duyuyoruz' açıklamasında bulundu.
AKP Genel Başkanvekili Ala, İmralı süreciyle ilgili açıklamasında, ‘Bir aksama yok. Sonuç almaya doğru emin adımlarla ilerliyoruz’ dedi. Ala, PKK'nin silah bırakmasına ilişkin olarak ise ‘Nisan sonu önemli bir adım görmeyi ümit ediyoruz’ ifadesini kullandı.
DEM Parti İmralı Heyeti ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan görüşmesi sona erdi. Yaklaşık 1 saat 25 dakika sürren görüşme ile ilgili yazılı açıklama yapılması bekleniyor.
DEM Parti heyeti, 13:30'da Erdoğan ile yapılacak görüşme için Meclis'ten ayrıldı. Meclis kapısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan heyet, görüşmenin önemli olduğunun altını çizdi.
DEM Parti Milletvekili Ömer Öcalan, bayram vesilesiyle amcası Abdullah Öcalan’la yaptığı görüşmenin detaylarını anlattı. Ömer Öcalan, Abdullah Öcalan’ın süreç ile ilgili ‘Umudumu koruyorum' sözlerini ve Suriye'de Alevilere yönelik katliama ilişkin tepkilerini aktardı.
DEM Parti Grup Başkanvekili Temelli, Türkiye ve dünyada yaşanan ekonomik gelişmeleri değerlendirdi ve ‘Türkiye’nin bu süreçte en kırılgan ülke olduğu’ uyarısında bulundu. Ekonomi gibi siyasetin de krizde olduğunu söyleyen Temelli, çözüm süreci ile ilgili ‘iktidar ipe un seriyor’ dedi.
DEM Parti olarak Öcalan’ın çağrısının siyasal ve toplumsal zeminin oluşması çalıştıklarını söyleyen Hatimoğulları, ‘Ama iktidar ve devletten somut bir adım göremiyoruz’ dedi ve iktidarı eleştirdi: 'Sürece hem ‘diyalog’ diyeceksiniz, hem de diyalog sürecinin işleyişi diyalogsuzluk olacak. Bu olmaz.'
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.