Bir yanda her gün baskı ve tutuklamalarla birlikte muhalif medyaya tahammül bitmişken, diğer yanda 15 Şubat'ta okunması beklenen Abdullah Öcalan'ın mektubunu bekliyoruz. Birbiriyle çelişen bu iki durumu aynı anda konuşuyor olmamızın absürtlüğü her geçen gün büyüyor.
Diyarbakır'da DEM Parti'nin Bağlar ilçe kongresine katılan yurttaşlar, iktidarın pratikleriyle Kürt sorununun çözümüne dair güven vermediğini söyledi.
Ankara’da temaslarda bulunan Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu üyeleri, iktidar partisinin pratiklerinin toplumda yarattığı kaygıyı aktardıklarını belirterek, sürecin toplumsallaşması için çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.
Kürt sorununun çözümüne dair Ankara'da temaslarda bulunan Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, her kesime sorumluluk alma çağrısı yaptı. Açıklamada, "Tüm kesimleri onurlu ve adil bir barış için çaba göstermeye ve sorumluluk üstlenmeye davet ediyoruz" denildi.
Süreç tartışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunana DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Görüşmelerde ortaya çıkan tartışmaların Meclise taşınması gerekiyor. Hiç kimsenin canı istediğinde adım atacağı canı istediğinde bırakacağı bir şey istemiyoruz" dedi.
Sadece ocak ayı içindeki hukuksuzlukların dökümü bile insanın yakın gelecekte bir barış olacağı umudunu yerle bir ediyor. “Hukuk ve siyaset zemini” denilen yerin kendisi şimdiden bir ”çatışma ve şiddet” zeminine dönüştürülmüş durumda.
Adana'da HDK'nin "Barış için 1 milyon imza" kampanyasına katılım çağrısı yapıldı. HDK üyesi Ramazan Şancı, herkesin barışın öznesi olmaya, kardeşliğini ve barışı birlikte inşa etmeye çağırdı.
DEM Partili Siirt Belediyesi'ne kayyım atanması Amed Emek ve Demokrasi Platformu tarafından protesto edildi. Açıklamada, "Kayyım politikaları, çözüm sürecine duyulan güveni sarsmakta ve demokrasiye zarar vermektedir" denildi.
Çözüme dair tartışmalarda Kürt tarafının samimi olduğunu belirten DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “Adım atması gereken, bu tartışmaların bir barış sürecine evrilmesini sağlayacak olan iktidarın kendisidir" dedi.
'Rojava'ya statü halklara özgürlük' kampanyasını imzalayan kurum temsilcileri, "İçeride barış isterken dışarıda katliam olmaz" dedi. Temsilciler, barış politikalarının devreye koyulması çağrısı yaptı.
EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, Kürt sorununun çözümü noktasında adım atması gereken tarafın devlet olduğuna işaret ederek, “Sol ve sosyalistler barışın sağlanması için tereddüt göstermeden çaba göstermeli" dedi.
Kayıp yakınları, Türkiye'de çözüm olacaksa ilk adımı devletin ve iktidarın atması gerektiğini belirtti. İffet Mutaş ve Remziye Bayram, “Sorunlar çözülmeden barış gelmez. Kayıp yakınları olarak yakınlarımızın cenazelerini istiyoruz” dedi.
"Barış için 1 milyon imza" buluşmasında konuşan HDK Eşsözcüsü Meral Danış Beştaş, özgür bir yaşam için mücadele verdiklerini söyledi. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise, Tişrin’de sivillerin katledilmesine tepki gösterdi.
Yazar Ayşegül Devecioğlu, Kürt sorununun çözümünün 'silah bırakmaya' indirgenemeyecek kadar ciddi bir sorun olduğunu belirtti. Aydınlar olarak Meclis'i ziyaret edeceklerini söyleyen Devecioğlu, CHP'nin de temel aktör olması gerektiğini ifade etti.
HDK’nin düzenlediği 'Halklar ve inançlar barış için yan yana' buluşmasına katılan farklı halklardan katılımcılar, onurlu bir barış için ortak mücadele vurgusu yaptı.
Akdeniz'de kayyım protestosunda konuşan HDK Eşsözcüsü Ali Kenanoğlu, "Barış için 1 milyon imza" kampanyasına destek çağrısı yaptı. Eylemde eşbaşkanların mesajı da okundu.
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) 'Barış için 1 milyon imza' kampanyası başlattı. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, barış için yapılcak çağrının koşullarının oluşturulması gerektiğini söyledi.
Kürt sorununun çözümüne dair tartışmaları değerlendiren Barış Akademisyeni Yasemin Özgün, “Muhalefetin bu süreci sahiplenmesi ve çözüm sürecinin koşullarını sağlamak için kendi durduğu yerden mücadele etmesi gerekiyor” dedi.
Akademisyen Bülent Küçük, PKK lideri Abdullah Öcalan, DEM Parti heyeti ve Cumhur İttifakı arasında başlayan süreci Artı Gerçek'e değerlendirdi. Küçük, "Barışın, kalıcı demokratik bir çözüme evrilmesi toplumsallaşmasına bağlı. Barışın toplumsallaşması adalet arayışla, yüzleşmeyle mümkün" dedi.
Sorunun demokrasi ve hukukun eksikliğinden çıktığı ortadayken bu eksiklikleri tamamlamadan barışa nasıl ulaşılacak?
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Akdeniz Belediyesi önünde konuştu. Hatimoğulları, "Bir yandan Ankara’da barışın umudunu büyütmeye çalışırken öte yandan bu şekilde irade gaspını kabul etmiyoruz" dedi.
Selahattin Demirtaş, DEM Parti heyetiyle görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, yürütülen sürecin kendileri açısından 'Demokratikleşme, Barış ve Kardeşlik' süreci olduğunu belirtti. Demirtaş "Demokratik çözüm ve barış için büyük çaba sarf eden Sayın Abdullah Öcalan'a güven ve desteğim tam" dedi.
Barış Akademisyenleri 9 yıl önce bugün barış dedikleri için görevlerinden ihraç edildiklerini hatırlatarak, “Barış talebimiz baki” açıklamasında bulundu.
MHP'nin sosyal medya hesabından 'Barışla herkes kazanır' paylaşımı yapıldı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 7 Ocak'taki konuşmasında "Yeni yüzyıl barışın ve huzurun yüzyılı olacaktır" demişti.
Barış bildirisi imzacılarından Tunç Soyer, sürecin iktidarın insafına bırakılamaması gerektiğini ve kalıcı barış için demokrasi kurumlarının ittifak içinde olması gerektiğini vurguladı. Soyer, AKP-MHP iktidarının somut adımlar atması gerektiğinin de altını çizdi.
Özalp Belediyesi, ilçede Halk Lokantası açılışını gerçekleştirdi. Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal, derinleşerek devam eden ekonomik krizin, uzatılan barış eliyle sonlandırılabileceğini belirtti.
İsrail, İran rejiminin devrilmesi, Türkiye ise Amerika sonrası Ortadoğu’nun ‘sultanı’ olma hedefinden vazgeçmedi. Daha da ötesinde, bu iki ülke bir bakıma Amerika’nın ihanetine uğradığını düşündü.
Kürt meselesinin demokratik ve barışçı bir çözümü dayattığını belirten DEM Parti, "Aktif ve yapıcı bir rol üstlenmeye hazırız" açıklaması yaptı. Ayrıca, iktidarın yanısıra muhalefet ve kitle örgütlerinin sürece katılımının önemine vurgu yaptı.
Prof. Dr. Ayşe Betül Çelik, 'Kürt Sorunu İçin Bütünlükçü Barış Yöntemi' başlıklı rapor hazırladı. Barış Vakfı için hazırlanan raporda, dünyadan da örnekler verilerek çatışma süreçlerinin sonlandırılmasına dair öneriler sıralandı.
Kolombiya'da FARC ile hükümet arasındaki ateşkes altı aylığına bir kez daha uzatıldı. Ateşkes anlaşması 15 Nisan 2025'e kadar yürürlükte kalacak.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.