AİHM'den Roj TV kararı

AİHM, Roj TV'nin Danimarka aleyhine yaptığı başvuruyu reddetti.

AİHM'den Roj TV kararı

AİHM, Roj TV'nin, "terör örgütü propagandası" yaptığı gerekçesiyle yayın lisansını iptal eden Danimarka aleyhine yaptığı başvuruyu reddetti. Danimarka mahkemelerinin gerekçelerini yeterli bulup temel alan AİHM, başvuruyu esastan görmeden kabul edilebilirlik aşamasında geri çevirdi. Mahkeme, "şiddete teşvik eden ve terör faaliyetlerini destekleyen ROJ TV'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğü maddesinden yararlanamayacağına" hükmetti.

AİHM kararında, "ROJ TV yayınlarında mücadele ve eylemlere katılma çağrıları yapılması ve örgüt ve gerillaya katılımın teşvik edilmesinin PKK propagandası yapmak anlamına geldiği" ve bunun "basit bir sempati deklarasyonu olarak kabul edilemeyeceği" vurgulandı. Strasbourg Mahkemesi’nin gerekçeli kararında ROJ TV’nin "2006-2010 yılları arasında önemli ölçüde PKK tarafından finanse edildiğine" de yer verdi.

ROJ TV 2004'TE UYDU YAYININA BAŞLAMIŞTI

ROJ TV 2003 yılında Danimarka’da TV yayın lisansı elde etmiş ve 2004'ten itibaren uydu üzerinden yayın yapmaya başlamıştı. Türkiye, "terör propagandası" yaptığı gerekçesiyle 2006 ve 2007 yıllarında Danimarka mahkemeleri nezdinde hukuksal süreç başlatmış, bu süreç Eylül 2013’te Danimarka Temyiz Mahkemesi, ardından da Şubat 2014’te Danimarka Yargıtayı’nın ROJ TV'nin yayın lisansını iptaliyle sonuçlanmıştı.

DANİMARKA'NIN GEREKÇELERİ

Danimarka mahkemelerinin gerekçeli kararlarında, ROJ TV'nin "açık biçimde PKK propagandası yaptığı, 2006-2010 yılları arasında PKK tarafından finanse edildiği, PKK'nın AB terör örgütleri listesinde olduğu ve hedeflerine ulaşmak için Türk hükümetine karşı yürüttüğü silahlı mücadelenin Danimarka Ceza Kanunu açısından terörizm oluşturduğu" not edilmişti.

Yargıtay kararı çıkmadan Ağustos 2013’te iflas eden ROJ TV, "Mesopotamia Broadcast" adlı Danimarka merkezli bir şirkete ait yayın kuruluşu olarak faaliyet gösteriyordu. "Mesopotamia Broadcast" 2008 yılında Almanya’da "PKK propagandası yaptığı" gerekçesiyle yasaklanmıştı.

ROJ TV Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi temelinde "ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini" öne sürerek 2014 yılında AİHM önünde Danimarka’ya karşı dava başvurusunda bulunmuştu. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

aihm danimarka