Alman Başbakan Scholz, Pekin'de duyurdu: Çin ülkedeki yabancıların BioNTech aşısı olmasına izin verecek
Pandemi sonrası Çin'i ziyaret eden ilk G7 ülkesi lideri Almanya Başbakanı Olaf Scholz oldu. Çin Devlet Başkanı Şi ile de görüşen Scholz, Pekin yönetiminin ülkedeki yabancıların artık BioNTech aşısı olmalarına izin vereceğini duyurdu.
Artı Gerçek - Almanya'da iktidara geldikten sonra ilk Çin ziyaretini gerçekleştiren ve ülkeyi COVID-19 pandemisinin ardından ziyaret eden ilk G7 ülkesi lideri olan Başbakan Olaf Scholz, Pekin yönetimiyle BioNTech aşılarının ülkedeki kullanımı konusunda uzlaşı sağladıklarını açıkladı.
"Almanya ve Çin'in virüsle mücadelede farklı yaklaşımları olduğunu ancak virüsü etkisiz hale getirmekte ortak sorumluluğu olduğunu" söyleyen Scholz "iki ülkenin pandemiyle mücadelede yakın işbirliği yapmakta mutabık kaldığını" duyurdu.
ÇİN İÇİNDE KULLANILACAK İLK YABANCI AŞI BOINTECH OLDU
Anlaşmaya göre göre artık Çin içinde yaşayan yabancı ülke vatandaşları Sinovac ve diğer Çin üretimi COVID-19 aşıları dışında ABD merkezli Pfizer şirketiyle Almanya menşei BioNTech'in ürettiği aşıyı olabilecek. Ancak henüz Çin vatandaşları için böyle bir seçenek bulunmuyor.
Çin Başbakanı Li Keqiang ile birlikte açıklama yapan Scholz "İki ülkenin pandemiyle mücadeledeki yakın işbirliğine Çin'deki yabancı ülke vatandaşlarının BioNTech aşısı olmasının onaylanması da var. Tabii ki bu bir ilk adım. Umarım BioNTech aşısına uygun kişiler kümesi yakında genişletilir" dedi.
Anlaşmaya birlikte BioNTech Çin'de kullanılmasına izin verilen ilk yabancı aşı olurken şirketin hisseleri Scholz'un açıklamasından sonra yüzde 5 oranında yükseldi.
Şİ'DEN SCHOLZ'A: SİYASİ GÜVENİ YIKMAK KOLAY, İNŞA ETMESİ ZORDUR
Rusya- Ukrayna savaşı ve Çin'in Almanya'daki ticari girişimleri gibi konular nedeniyle Avrupa'da şiddetli tartışmaların yapıldığı sırada gerçekleşen tek günlük ziyarette Scholz, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile de görüştü.
Çin ajansı Şinhua'nın haberine göre öğle yemeğinde Şi, Scholz'a "siyasi güveni yıkmanın kolay, inşa etmenin zor olduğunu" söyleyerek "Almanya ve Çin'in birbirlerine saygı duyması gerektiğini ve birbirlerinin temel çıkarlarını gözetmeleri gerektiğini" belirtti.
"Dünyanın karmaşık ve değişken koşullardan geçtiğine" dikkati çeken Şi, "Çin ve Almanya'nın, etki sahibi iki büyük ülke olarak değişim ve istikrarsızlığın hakim olduğu bu dönemde, küresel barışa ve kalkınmaya katkı sağlaması gerektiği görüşünü" dile getirdi.
'TAYVAN'IN STATÜKOSUNDA HERHENGİ BİR DEĞİŞİKLİK ORTAK RIZAYA DAYALI OLMALI"
Öğle yemeğinden önce ise Scholz Çin liderine "Rusya'nın Ukrayna işgalinin kurallara dayalı küresel düzende sorunlar yarattığını" söyledi.
Scholz Çin Başbakanı Li ile görüşmesinde de Tayvan meselesini gündeme getirdiğini belirterek " ABD ve diğer ülkeler gibi biz de Tek Çin ilkesini takip ediyoruz. Ancak Tayvan'ın statükosunda herhangi bir değişikliğin barışçı ya da ortak rızaya dayalı olması gerektiğini açıkça belirttim" dedi.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 5 yılda bir yapılan kongrede yeniden genel sekreterliğe seçilerek Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Mao Zedung'dan bu yana parti liderliğini iki dönemden fazla sürdüren ilk lider olmuştu. (DIŞ HABERLER)
Uğur Şahin açıkladı: Pfizer/Biontech'ten grip ve Covid'e karşı tek aşı geliyor