Almanya Eyalet İçişleri Bakanı: Tehlikeli Suriyeliler Türkiye'nin kontrolündeki yerlere gönderilsin
Bavyera İçişleri Bakanı Herrmann, Almanya'daki 'potansiyel tehlikeli' Suriyelilerin, Suriye'de Türkiye'nin kontrolündeki bölgelere sınır dışı edilmesini istedi.
Almanya'da Suriyeli sığınmacıların sınır dışı yasağının uzatılması konusunda iktidar ortakları, Birlik Partileri (CDU-CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasındaki görüş ayrılığı sürerken, CSU'lu Bavyera Eyalet İçişleri Bakanı Joachim Herrmann ilginç bir öneri geldi.
Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Joachim Herrmann (CSU), Berlin'deki İçişleri Bakanları Konferansı öncesinde Hristiyan Birlik liderliğindeki eyaletleri temsilen, 2012'den bu yana yürürlükte olan sınır dışı etme yasağının yıl sonuna kadar uzatılmaması için bir kez daha çağrıda bulunduktan sonra, Almanya'daki "potansiyel tehlikeli" Suriyelilerin, Suriye'de Türkiye'nin kontrolündeki bölgelere sınır dışı edilebileceğini söyledi.
'HALKIN GÜVENLİĞİ İÇİN UYGUN DEĞİLLER'
Bakan Herrmann, Almanya'daki "suç eğilimli Esad muhaliflerinin" Türkiye'nin veya Kürt grupların kontrolü altındaki bölgelere gönderilebileceklerini belirterek, Almanya'daki Suriyeli sığınmacıların büyük çoğunluğunun sınır dışı sorunuyla karşı karşıya olmadığını vurguladı. Küçük bir grubun ise "ciddi suçlu ve tehditkar" olduğuna işaret eden Bakan, güvenlik birimlerinin söz konusu gruptakileri terör saldırısına kadar varan ciddi siyasi motivasyona sahip kişiler olarak değerlendirdiğine dikkat çekerek, "Gelecekte bireysel durumlarda, onları kendi ülkelerine göndermek için durumlarını yeniden ele almak mümkün olmalıdır" dedi. Herrmann, bu insanların Almanya'da bulunmalarının halkın güvenliği açısından uygun olmayacağını kaydetti.
SPD yönetimindeki eyaletlerin temsilcisi olarak konu ile ilgili açıkmalarda bulunan Aşağı Saksonya Eyalet İçişleri Bakanı Boris Pistorius ise Suriyeli sığınmacılara uygulanan sınır dışı yasağının iptali tartışmalarını, "gerçeklikten uzak" sözleriyle eleştirdi.
SOSYAL DEMOKRATLAR KARŞI ÇIKTI
Almanya‘nın, Beşar Esad yönetimi ile diplomatik ilişkileri bulunmadığını kaydeden SPD'li bakan, sığınmacıların iç savaş olan bir ülkeye sınır dışı edilmesinin de şu anda teknik ve pratik olarak mümkün olmadığını vurguladı. Pistorius, sınır dışı işlemlerini düzenleyecek bir geri dönüş merkezi bulunmadığını da sözlerine ekledi.
Sosyal demokrat bakan, "Hiç kimse işkence veya ölümle tehdit edildiği bir ülkeye sınır dışı edilmemelidir" diye konuştu.
Eyaletlerin içişleri bakanları arasında uzlaşma sağlanamaz ise mevcut sınır dışı yasağı yıl sonunda yürürlükten kalkacak.